2024 står til at blive et skelsår for cirkulært byggeri
Dette år vil vi se nye initiativer og love, der sætter fart på branchens transformation. Men trods disse fremskridt, er der endnu et stykke vej, før cirkulært byggeri bliver normen, påpeger Thomas Fabian Delman, CEO i Circue ApS – Circular Construction Connected.
Thomas Fabian Delman
Fra januar 2024, vil genbrugsmaterialer ikke tælle med i CO2-regnskabet og sammen med nye regler om selektiv nedrivning, forventer vi at se en øget interesse i genbrug af materialer i byggeriet.
Også Reduction Roadmap, som nu har bred opbakning fra over 500 organisationer, viser et klart skifte i branchen og et ønske om en lovgivning, der spejler klimavidenskaben og understøtter Paris-aftalens mål.
Samtidig lurer EU-taksonomien i baggrunden med potentielt ambitiøse krav til genanvendelse og bæredygtigt byggeri.
I 2023 fik vi også en Circularity Gap rapport for Danmark, der skaber en baseline for Danmarks cirkularitet, og understreger et akut behov for en øget indsats i retning af mere cirkulære praksisser.
2024 bør være året, hvor vi udvider fokus fra kun at omhandle CO2 til at inkludere en bredere forståelse for vores ressourceforbrug i byggeriet. Det er vigtigt, at vi anerkender den brændende platform, vi står på, og arbejder for at holde byggeriet inden for de planetære grænser.
Et håb for det nye år er også, at vi ser lanceringen af en risikofond, der kan øge viljen til at anvende genbrugsmaterialer og nye, bæredygtige byggematerialer, såsom biobaserede materialer. Diskussionen om transformation af eksisterende bygninger frem for nedrivning og nybyggeri er også central. Det er essentielt, at vi forstår, at cirkulært byggeri handler om at bevare, ikke kun genbruge.
I 2024 afslutter vi Grand Solution-projektet Circue og lancerer med støtte fra Realdania flere værktøjer, som vil understøtte cirkulært byggeri. Dette inkluderer bl.a. automatiseret ressourcekortlægning, en materialedatabank samt en materialebørs, der skaber overblik over tilgængelige materialer i markedet.
Desuden arbejder vi på at lancere et materialepas for genbrugsmaterialer i samarbejde med Teknologisk Institut, Molio og Contech Lab, der er støttet af Grundejernes Investeringsfond og Realdania. Dette vil skabe en fælles datastruktur og forenkle dataudvekslingen om genbrugsmaterialer.
Vores mål for 2024 er også at styrke samarbejdet med branchens aktører, herunder bl.a. integration af metoder til ikke-destruktive test af bærende konstruktioner, der er udviklet af konsortiet bag Grand Solution-projektet Structural reuse. Vi arbejder også målrettet med internationale samarbejdspartnere, da Danmark er langt fremme på flere områder og kan inspirere til løsninger i udlandet. Bl.a. er vi som Autodesk Sustainability Tech Partner i gang med at afsøge muligheden for at videreudvikle vores Revit-plugin, der gør det muligt at designe med tilgængelige genbrugsmaterialer.
Samlet set tegner 2024 til at blive et år, hvor det cirkulære byggeri for alvor accelererer. Vi ser frem til fortsat at arbejde mod et mere bæredygtigt byggeri sammen med resten af branchen.