
Arkitektstuderende vinder biodiversitet-konkurrence med opbrudt asfalt
Laurits Evald Thingholm vinder konkurrencen ’Vilddyr søger bolig’ med sit projekt, der bryder byens asfalt op for give plads til planter og levesteder for dyr og insekter.
’Vilddyr søger bolig’ er titlen på en arkitektkonkurrence udskrevet af Utzon Center og Dansk Arkitektur Center til studerende og nyuddannede arkitekter. Konkurrencen efterspurgte bud på design for sameksistens i byer. Så også pindsvin, bier, flagermus og andre vilde dyr kan finde hjemsteder i byer.
32 bidrag blev indsendt og førstepræmien på 30.000 kr. blev vundet af den unge arkitektstuderende Laurits Evald Thingholm, fra Det Kongelige Akademi. I projektet ’Opbrud’ skaber han sprækker og revner i asfalten op for. at planter kan spire og insekter, fugle og små dyr kan finde naturlige levesteder. Og det er der brug for, da tendensen er, at byerne vokser og det giver mindre plads til dyrene.
Enkelt og genialt vinderprojekt
Vinderforslaget viser retningen for at skabe mere biodiversitet i byen, fortæller konkurrencens dommerpanel, for det er ret skidt for biodiversiteten at forsegle overfladerne i byen, fortæller Alexander Holm, biolog, radiovært og debattør - og en del af konkurrencens dommerpanel:- Så det bedste man kan gøre med asfalt, det er at fjerne og smadre det. Det er godt for alt: Planter, svampe og dyr. Det her er et eksempel på, at vi mennesker trækker os tilbage og giver naturen plads. Det er lidt irriterende at blive så begejstret over noget, der er så simpelt. Men det er genialt, siger Alexander Holm i en pressemeddelelse.
Ifølge Mette Skjold, direktør i tegnestuen SLA og jurymedlem er vinderforslaget både et funktionelt, bæredygtigt og æstetisk system.
- I byudvikling taler man oftest om at fjerne asfalt, hvilket kræver mange ressourcer i transport. Men her vender man ideen om og bevarer asfalten – bare i smadret tilstand. Det løser en stor udfordring, er til gavn for alle arter og kan bogstavelig talt laves med en hammer. Det er helt enkelt og meget modigt, og kan både bruges på få kvadratmeter og i den helt store skala, siger Mette Skjold.
Projekter med potentiale til at gøre en forskel
Udover førstepræmien bliver der uddelt 4 x 5.000 kr. til fire teams bestående af: Jonathan Klit Sørensen og Clara Winterberg, Anne Sofie Buchbjerg Kroghsbo og Lars Andersen, Cecilie Morsbøl og Thelma Slaatto samt Kathrine Andersen Mølby og Helene Søndergaard Jensen.Disse fire hold har budt ind med projektforslag, der byder på nye måder at skabe sameksistens mellem dyr, planter og mennesker. Et af projekterne viser transformationen af en rundkørsel i granit til et vådområde for dyr og planter. De øvrige dækker facadebeklædning i træ med plads til dyreboliger, et flagermushus i rødt træ samt en kompost-lerkrukke, hvor regnorme kan finde plads til boliger.
- Vi har lagt vægt på den stærke idé og originaliteten. Bidragene spænder vidt i deres tilgang og tematikker, men fælles for dem er et potentiale for at arbejde videre med at skabe nye livsbetingelser økosystemer og peger frem mod et paradigmeskifte: en økocentrisk arkitektur, siger Frederik Mads Svendsen, arkitekt og medstifter af Studio Coquille.
Marie Frier Hvejsel, professor ved Arkitektskolen Aarhus, er fjerde medlem af juryen og hun siger:
- De præmierede bidrag tegner et inspirerende spænd af tilgange til konkurrenceopgaven: Levende facadesystemer med plads til fugle og insekter, principper for regeneration af bylandskaber i stor skala og smukt proportionerede hjem til flagermus. Det er forslag der alle har potentiale til at gøre en reel forskel ved at udfordre og udvide arkitektens virkefelt i samarbejde med andre fagligheder og non-humane aktører.
Direktør i Habitat, Rasmus Vincentz ser også de 32 projektforslag i konkurrencen som vigtige bidrag til at sætte en ny retning i udviklingen af boliger, byer og samfund, baseret på design for sameksistens.
Læs også vores portræt af Rasmus Vincentz, direktør i Habitats
Se konkurrencebidrag i Aalborg
Alle konkurrencebidrag kan opleves på en udstilling i Aalborg i Algade 14, d. 2.-9. april, og hos Utzon Center glæder udstillingsdirektør Line Nørskov Davenport sig over de indkomne forslag:
– Det har været en stor fornøjelse at se de gode bud på nytænkende levedygtige rammer og funktionelle hjemsteder til de dyr, der også lever i byen. Det urbane rum er designet både af og til mennesker, men der er behov for at give naturen mere albuerum. Ved at sætte fokus på byerne som steder for sameksistens, understreges de vilde dyrs ligeværdige plads i verden, slutter Line Nørskov Davenport.
Om konkurrencen ”Vilddyr søger bolig”
Arkitektkonkurrencen blev til i et samarbejde mellem Utzon Center i Aalborg og Dansk Arkitektur Center i København.
Projektet har modtaget støtte fra Kulturministeriet som del af EU-projektet Desire – Designing the Irresistible Circular Society, der sætter fokus på udvikling af bæredygtige, attraktive og inkluderende byrum med respekt for klodens begrænsede ressourcer.
Læs flere artikler om Biodiversitet på vores temaside