
Birthe Tofting
Birthe Tofting fra VOLA om prisbelønnet og tidløs designklassiker
Siden 1968 har VOLA produceret vandhaner og tilbehør i et tidløst design. De første armaturer blev designet af Arne Jacobsen i 1968. I 2018 kunne designklassikeren fejre 50-års jubilæum – endda med endnu en designpris i hånden.
Ved en ceremoni i Frankfurt den 8. februar 2019 modtager CEO, Johannes Saugbjerg, og salgs- og marketingdirektør, Birthe Tofting, German Design Award 2019 for det første VOLA-produkt, VOLA 111, designet til Nationalbanken. I 2018 kunne VOLA fejre 50-års jubilæum, så denne designpris er et flot punktum på jubilæumsåret, udtaler Birthe Tofting og uddyber:
- Det passer rigtig godt sammen og skaber et godt statement i forhold til, at nogle designklassikere holder over tid. Vi producerer efter 50 år stadig armaturer i et tidløst design og i den bedste kvalitet, der holder i generationer. I 1968 var det banebrydende ved de nye VOLA-armaturer, at alle rør blev gemt i væggen, hvilket var noget helt nyt dengang. Kun de smukke designede dele var synlige. Arne Jacobsen bragte på den måde design ind i badeværelset, der dengang fortrinsvist var et funktionelt rum.
VOLA var en af de første producenter der producerede vandhaner i farver. Armaturerne til Nationalbanken var grå som beton efter Arne Jacobsens ønske. Andre af de første farver var orange, brun og olivengrøn, helt i 70’erstil.
VOLAs Showroom i designcentrum i Shanghai.
Læs også:
Portræt af Hans Thyge: Designdirigenten
Videreudvikling af en designklassiker
Efter Arne Jacobsens død arbejdede VOLA videre med Teit Weylandt, der havde arbejdet for Arne Jacobsen. I forbindelse med opførelsen af VOLA Academy, indledte VOLA i 2007 et samarbejde med Aarhus Arkitekterne, nu Link Arkitektur. De seneste 10 år har VOLA introduceret en række nye produkter i VOLA-serien, der alle har vundet internationale designpriser. Den runde hovedbruser, VOLA 060, blev skabt i 2013 og har blandt andet vundet den amerikanske GOOD DESIGN Award og, ligesom VOLA 111, den tyske German Design Award.
- I dag leverer vi reservedele til alle VOLA-armaturer, også selv om de er 40-50 år gamle. Det er den mest konsekvente tilgang til bæredygtighed. Vi er imod enhver ”brug og smid-væk” kultur. Indretningen i badeværelser skal bidrage med æstetik, ro og harmoni. Det vil vi gerne bidrage til, siger Birthe Tofting og forklarer, at hvis man eksempelvis overtager et hus med gamle VOLA-armaturer i farve og man ikke ønsker det, kan man bare skifte de synlige dele til nogle mere moderne i krom eller rustfri stål – eller i sort, som er den helt store trend lige nu. Derved får man opdateret designet, men bruger ikke ressourcer på at udskifte det hele.
Samarbejde i Shanghai med Neri & Hu
Alle VOLA-vandhaner produceres i Danmark, men sælges i hele verden. Fordelen ved at producere på egen fabrik i Danmark er ifølge Birthe Tofting, at de stadig selv bestemmer, hvad de har lyst til at producere:
- Dermed kan vi fortsætte med at producere reservedele til armaturer. Det ville måske ikke være gældende i en anden struktur. Mange synes også det er ret stærkt, at vi producerer vores armaturer i Danmark og sælger dem i Kina, hvilket er omvendt i forhold til andre brands i dag.
- I 2012 oprettede VOLA et salgsset-up i Shanghai i samarbejde med Lyndon Neri og Rossana Hu, der er æresgæster på møbelmessen i Stockholm. De havde købt en gammel politistation, som de ville omdanne til et designcentrum med eksklusive designbrands og med mulighed for at lave designevents for arkitekter og interiørdesignere. Forskellige brands skulle være en del af showroomet og har været det i mange år nu, fortæller Birthe Tofting.
Besøg af H.M. Dronning Margrethe 2. i VOLAs Showroom i Shanghai i 2014.
Kongeligt besøg og formidling af designhistorie
Til dagligt har VOLA to ansatte i showroomet, som har kontakt med internationale arkitekter, der arbejder i Shanghai og som kommer forbi til inspiration og samarbejde. Det er dog ikke kun arkitekter, der kommer forbi:
- I forbindelse med Dronningens besøg i Kina i 2014 havde vi den store ære at kunne vise H.M. Dronning Margrethe 2. rundt i VOLAs showroom. Det er ikke hver dag, man har mulighed for det, udtaler Birthe Tofting og beskriver hvordan de i deres showroom desuden har et stort billede af Arne Jacobsen hængende, hvilket ofte giver anledning til at fortælle designhistorien.
VOLA har siden 2012 således kunne præsentere sine smukke vandhaner i et eksklusivt showroom i Neri & Hu’s designkompleks. Samarbejdet går begge veje, da Neri & Hu også gerne bruger VOLA-vandhaner i deres arkitektprojekter verden over.