
- Vi er meget glade for at blive udpeget til at tegne børnehuset, der taler direkte ind i vores kompetencer inden for leg og læring, siger Julie Ankjær, der er kreativ chef hos skala architecture.
Børnehus skal forbinde til naturen og invitere til leg og læring
Skala architecture har sammen med Dansk Boligbyg og Artelia vundet opgaven at bygge Holbæks nye børnehus, der med afsæt i landskabet skal motivere børn og voksne til nysgerrighed, bevægelse og gå på opdagelse.
Der er glæde hos skala architecture over at skulle tegne Holbæks kommende børnehus. Intentionen med børnehuset er for tegnestuen at skabe én sammenhængende institution med flere små enheder, hvor man kan have fleksible læringsmiljøer, som kan udfordre og udvikle både børn og voksne.
Med udgangspunkt i landskabet omkring huset ønsker arkitekterne at udforme et pædagogisk landskab, der understøtter nysgerrighed, kreativitet og innovation for brugerne.
‒ Vi er meget glade for at blive udpeget til at tegne børnehuset, der taler direkte ind i vores kompetencer inden for leg og læring, siger Julie Ankjær, kreativ chef hos skala architecture i en pressemeddelelse.
Scalas kompetencer og store erfaring med at bygge til leg- og læringsmiljøer har været med til, at tegnestuen blev valgt til opgaven lyder det fra bygherrerådgiver Anders Køhler-Johansen, der er partner og arkitekt hos ARKIPLUS A/S.
– Vindertilbuddet, hvor skala architecture deltog som arkitekter og landskabsarkitekter, udmærkede sig ved på næsten alle punkter at imødekomme brugernes ønsker og samtidig have høj arkitektonisk kvalitet både ude og inde.
For at opnå en bæredygtig ramme både inde og ude er der fokus på optimal arealudnyttelse, multifunktionelle rum og biodiversitet. Sammenhængen mellem inde og ude skal motivere til bevægelse på alle planer.
Rum der motiverer både store som små
I projektet har scala lagt vægt på biodiversitet i udearealerne, og i bygningen at opnå optimal arealudnyttelse og skabe multifunktionelle rum.
‒ Udearealerne er overordnet indrettet ud fra et nærhedsprincip, hvor de nære, trygge arealer målrettes de mindste børn, og hvor institutionens voksne har fuldt udsyn og overblik. Her er der plads til historiefortælling, måltidsseancer, stille leg i sandet og aktiviteter omkring husets kreative værksted, forklarer Julie Ankjær og tilføjer:
‒ I nær forlængelse af det indre gårdmiljø for de mindste planlægges aktivitetslegezonen med fokus på motorisk udfoldelse i legepladslommer med traditionelle legeredskaber og i bakkede landskaber til leg og tumlen samt boldspil og fysisk udfoldelse.
For de større børn er der mulighed for at lege og lære i et lidt mere udfordrende naturlegepladsområde
‒ Længst mod vest overgår legepladsen i en stor rigdom af natur, hvor fokus er på at lade en artsrigdom blomstre frem og naturligt møbleres med naturens egne ”legeredskaber”. Her oplever børnene, at store sten, træstammer og vildsomt græs både sætter gang i fantasien, sanserne og den motoriske indlæring. Her er legepladsen først og fremmest natur, fortæller arkitekten.

Rummene åbner op for at trække naturen indenfor
For skala architecture er det ikke nyt at indtænke omgivelserne i arkitekturen.
Indvendigt bliver børnehuset indrettet med grupperum, der kommer til at fungere som børnenes trygge base. Rummene skal indeholde varierende vinduer placeret i børnehøjde for derved at indbyde til interaktion med omgivelserne. På samme måde vil fællesrummene åbne sig op mod udearealerne, så naturen og landskabet bliver trukket ind i bygningen.
Fra bedømmelsesrapporten lyder det:
‒ Tilbuddet vurderes at have et fint arkitektonisk formsprog og fine rumlige løsninger indvendigt og udvendigt. Udearealerne vurderes på samme måde at have en høj arkitektonisk kvalitet, hvor særligt det samlende gårdrum vurderes meget positivt som udvendigt hjerterum, som samler hele børnehuset. Udearealerne vurderes ligeledes at være udformet holdbart, brugbart og smukt. Det underbygger de funktionelle dele af projektet.
Holbæks nye daginstitution, der forventes at blive DGNB Guld-certificeret, skal efter planen stå klar til ibrugtagning i juli 2025.
Projektfakta
Institutionen skal rumme 184 børn samt 50 voksne/personale. Bygningen opføres som en toetagers bygning. Projektet skal DGNB certificeres til Guld. Den nye daginstitution, der har en anlægssum på 55,3 mio. kr. forventes klar til ibrugtagning i juli 2025
Bygherre: Holbæk Kommune
Entreprenør: Dansk Boligbyg
Arkitekt og landskabsarkitekt: skala architecture
Ingeniør: Artelia