Transitions materialekortlægning af byggematerialer hjalp til at definere bæredygtige materialevalg i ombygningen af Frydenstrandskolen.
Byggematerialer skal gerne kunne genbruges om 50 år
Med de nye CO2-krav fra 2023 kommer der større fokus på hvilke materialer, man vælger at anvende i sit projekt, og man bør tænke på, om de kan genbruges i et nyt byggeri om 50 år, siger Julie Skov, rådgiver hos Transition.
Der har længe været fokus på bæredygtig drift, men med de nye CO2-krav fra 2023, vender fokus over på materialerne, man vælger at komme ind i sin bygning.
Portræt af Julie Skov
- Det vil være en fordel for beslutningstagerne, bl.a. arkitekterne, at de har mulighed for at tage beslutninger på et datamæssigt eller vidensbaseret grundlag. For vi kan se, at der er større sandsynlighed for, at analyser og beregninger af materialer og CO2-aftryk bliver implementeret i bygningen, hvis man fra start har nogle tanker om, hvordan påvirker de beslutninger, vi tager nu, fremtidens byggeri, siger Julie Skov, fra Transition, der rådgiver om livscyklusberegninger og bæredygtighed i byggeriet til kommuner, virksomheder og bygherrer.
Transition arbejder med en helhedsorienteret tilgang til byggeriet og kigger ikke kun på CO2-udledning her og nu, men for hele byggeriets levetid på 50 år. De ser på flere parametre: CO2-udledning, totaløkonomi, indeklima og sociale aspekter for at sikre, at de bedste beslutninger tages med blik på den lange bane. Hvordan kan det gavne fremtidens bygningsbrugere og klimaet generelt.
Se på den lange bane med CO2-brillen på
Hos Transition kan man se, at beslutningerne for valget af materialer ikke altid bliver taget på baggrund af de totaløkonomiske beregninger.
- Der er stadig fokus på etableringsomkostningerne i dag, og ikke med den længere horisont på. Hvilket er rigtig ærgerligt. Jeg tænker, at det er fremtiden at kigge på den lange bane både økonomisk og med CO2 brillen på, og der er vi forhåbentlig på vej hen.
Lige nu mangler der nok erfaring i byggebranchen med at beregne CO2 både i udbudsfasen, men også løbende for at holde sig for øje, at man overholder kravene, mener Julie Skov:
- Vi hører fra de kommuner, som er begyndt at stille krav til CO2-aftryk i udbuddet, at der er færre, som byder ind på de sager.
Kan materialerne genbruges?
Transition hjælper med at give et billede af, hvilke parametre er vigtige at vægte fra materiale til anvendelse, fortæller Julie Skov:
- Vi laver et helhedsorienteret billede af, hvilken betydning materialerne har for byggeriet, for indeklima (afgasning, akustik, temperatur) og for menneskene i bygningen. Bygningen skal være god for de mennesker, der skal være i den, ellers giver det ikke mening.
- Hver gang man river ned eller skal bygge noget nyt, bør man tage stilling til, hvordan påvirker vores beslutninger miljøet. Kan man genbruge materialer, bruge noget i nærheden eller anvende biogene materialer, der hurtigt fornyer sig. Vælger man at bygge nyt, bør man tænke på, at der skal være en dokumentation på, at de valgte materialer kan genbruges i et byggeri om 50 år, siger Julie Skov.
Detaljerede data gør beslutninger nemmere
Et eksempel på en af Transitions rådgivningsopgaver var på Frederikshavns Kommunes ombygning af Frydenstrandskolen. Her gennemgik Transition ned i detaljen en lang række forskellige byggematerialer i og til bygningen, bl.a. skillevægge, akustikpaneler, maling, brolægning m.m, der gav et databaseret grundlag til at tage beslutninger for materialevalg.
Kortlægning af byggematerialernes CO2-belastning, sammen med en LCA-beregning på det samlede byggeri og en vurdering af indeklimaet var de tre parametre for at vælge materialer til udbuddet.
- Vi lavede blandt andet en analyse af, om det gav mening at tage sten op i en smuk belægning, der lå lige der, hvor de gerne ville have en ny bygning. Ville det kunne betale sig at tage hver enkelt sten op, putte på palle, rense og etablere et nyt belægningsområde med de teglsten? Det sammenlignede vi med at lægge asfalt, betonfliser eller andre forskellige typer af belægning. Men kom frem til at ved at genbruge teglstenene et andet sted på skolen, ville man kunne spare flere ton CO2, frem for at fjerne stenene og lave en ny belægning.
Gentænk byggeprocessen
LCA-analyser er et skridt på vejen til bæredygtigt byggeri. Men den store udfordring er at gentænke hele byggeprocessen, siger Julie Skov:
- Det mest bæredygtige er ikke at bygge mere, men hvis vi skal bygge, skal man se på, hvad kan vi genbruge eller bruge som er i nærheden, og se bygningsmaterialer som ressourcer. Man skal tænke meget mere i at kunne skille bygningsmaterialer ad og tænke i mekaniske samlinger eller skruer. Frem for at lime eller støbe sammen.