
Rendering af Cirkusbygningen (2025), Lundgaard & Tranberg Arkitekter
Cirkusbygning restaureres med fokus på kulturarv og funktion
Cirkusbygningen gennemgår en omfattende restaurering og teknisk opdatering, hvor også foyeren genskabes i Verner Pantons farver i samarbejde med arkitektfirmaet Lundgaard & Tranberg og Carin Panton von Halem.
Cirkusbygningen i 1886. Foto: Cirkusbygningen. Farvelagt af Wallmans / Cirkusbygningen
Cirkusbygningen midt i København er midlertidigt lukket frem til sensommeren 2025. Bag den fem måneder lange restaureringsproces står ejer af bygningen Balder Danmark og lejeren Wallmans. Den historiske bygning skal have genskabt sit historiske udtryk og fremtidssikres til nutidige brugskrav.
Bygningen fra 1886 har i mere end et århundrede været centrum for forestillinger og kulturformidling. Den 1. april blev scenelyset slukket, hvorefter håndværkere overtog bygningen frem mod genåbningen den 29. august. Ifølge Christian Sunn, administrerende direktør for Wallmans og initiativtager til restaureringen, er ambitionen at styrke både bygningens historiske identitet og funktionelle værdi:
- Målet er at føre bygningen tilbage til sin fordoms pragt – med respekt for arkitekturen og historien – og samtidig tilpasse huset til tidens krav og muligheder. Det skal give gæsterne endnu bedre oplevelser og samtidig åbne Cirkusbygningen op for flere aktiviteter og muligheder, siger Christian Sunn, direktør i Wallmanns i en pressemeddelelse.
Fredet bygning stiller krav til materialer og metoder
Balder Danmark har ejet Cirkusbygningen siden 2016 og har længe haft ambitioner om at restaurere den fredede ejendom. Ifølge projektudviklingschef Alexander Barlow stiller fredningsstatus store krav til både valg af materialer og håndværksmæssige teknikker, han fortæller:
- Som ejere har Balder et ansvar for at bevare og fremtidssikre Cirkusbygningen. Der er enormt mange fredede elementer, hvilket gør restaureringsprocessen kompleks – men det er netop de udfordringer, der gør projektet så spændende.
Kunde- og markedsdirektør Hannah Østergaard tilføjer, at målet er en langsigtet bevaring, der kombinerer autenticitet med funktionalitet. Derfor er projektet forankret i tværfaglige samarbejder med erfarne aktører.
Verner Pantons designunivers rekonstrueres
I samarbejde med arkitektfirmaet Lundgaard & Tranberg samt Verner Pantons datter Carin Panton von Halem genskabes den ikoniske foyer med inspiration fra Verner Pantons oprindelige farve- og lysdesign fra 1984. Kuppelsalen omfattes dog ikke i denne del af restaureringen.
Arkitekt og partner Signe Baadsgaard forklarer, hvordan Pantons cirkustolkning er tænkt ind i restaureringen:
- Farve- og lyssætningen har haft enorm stor betydning for Cirkusbygningens identitet, fordi Panton lod lys og farve gå i dialog med bygningens arkitektur og funktion. Han fortolkede gennem sit arbejde cirkustematikken, og det er det, vi skal tilbage til med restaureringsarbejdet.
Læs også:
Der er masser af potentialer i materialerne i restaureringsprojekter
Cirkusbygningen i 1970-1990. Cirkus Benneweis. Foto: Cirkusmuseet i København. Farvelagt af Wallmans / Cirkusbygningen.
Modernisering af publikumsfaciliteter og tekniske installationer
Restaureringen inkluderer en gennemgribende opdatering af publikumsområder såsom vestibule, billetsalg, garderober, barer og toiletter. Også facaden og den karakteristiske Alexander-frise bliver restaureret med respekt for bygningens oprindelige udtryk.
Samtidig optimeres bygningens tekniske installationer, herunder ventilation og akustik, hvilket skal forbedre både komfort og driftssikkerhed.
Tæt projektstyring sikrer genåbning i august
Med en fastlagt åbning den 29. august er tidsplanen stram. Ifølge Alexander Barlow er projektet detaljeret planlagt, så der kan reageres hurtigt på uforudsete forhold. Billetsalget til de kommende forestillinger er allerede i gang, og forberedelserne har været intensive. Christian Sunn ser frem til genåbningen:
- Københavns unikke vartegn får et markant løft, der på smukkeste vis forener historiens storhed med nutidens komfort og kvalitet. Det kan vi alle glæde os over.