
Evaluering af træbyggeri skal give vigtig viden til byggebranchen
Træbyggerier er det nye sort i Danmark. Der er mange træbygninger på vej, men rundt omkring står der også en række træbyggerier færdige, og det er rigtig interessant, lyder det fra Teknologisk Institut, som samarbejder med Alexandra Instituttet om at lave såkaldte post-occupancy evaluations (POEs), for at gøre de færdige træbygninger endnu bedre.
Langt de fleste danskere bor i huse af beton og murværk. Men i takt med, at de mange nye træbygninger skyder op, får også flere danskere erfaring med at bo i et ægte træbyggeri. De erfaringer skal vi høste og det kan kun gå for langsomt ifølge Peder Fynholm på Teknologisk Institut.
- Vi kan lære rigtig meget af at tale med dem, der bor i træbyggerier. Og den viden og erfaring de har kan vi bruge til at blive klogere på de kommende træbyggerier, og det skal vi selvfølgelig gøre, siger Peder Fynholm.
Vigtig erfaringsopsamling
Derfor er Teknologisk Institut også lige nu i gang med flere erfaringsopsamlingsprojekter med netop det formål – at lære af de træbyggerier der er opført og har været beboet igennem noget tid. Henriikka Taipale fra Teknologisk Institut er en af dem, der lige nu er i fuld gang med at opsamle den vigtige erfaring, bl.a. via en arbejdspakke i EU-projektet Build-in-Wood.
- Vi arbejder sammen med et hold techno-antropologer fra Alexandra Instituttet på at lave såkaldte post-occupancy evaluations (POEs) på en række træbyggerier, ikke kun i Danmark, men også andre steder i EU, siger Henriikka Taipale.
Et af de danske træbyggerier som allerede har fået meget opmærksomhed er Lisbjerg Bakke i Aarhus, hvor bygherren Al2Bolig har valgt at stille sig til rådighed for evalueringsarbejdet i projektet.
- Vi vil naturligvis gerne være med til at gøre træbyggeri endnu bedre. Vi er ret godt tilfredse med resultatet i Lisbjerg Bakke, og det er beboerne heldigvis også, siger Allan Werge fra Al2Bolig.

Tekniske data og brugernes egen erfaring
Og undersøgelsen viser da også, at langt størstedelen af beboerne i Lisbjerg Bakke synes det er helt fantastisk at bo i et træbyggeri.
- Noget af det vi kan se er, at det, at bo med træoverflader indendørs – fx på væggene, har en positiv effekt på beboerne. De forbinder f.eks. duften af træ og den varme fornemmelse træoverfladerne giver, med noget positivt, siger Henriikka Taipale og fortsætter.
- Vi har undersøgt forskellige parametre, herunder akustik, indeklima, temperatur, æstetik samt bygningen som helhed. Vi har både fokuseret på målinger, simuleringer og på den opfattelse beboerne har af bygningen og faktisk stemmer de to meget godt overens, siger Henriikka Taipale.
Når beboerne har givet udtryk for at der har været varmt i bygningen, har dette også kunne ses i simuleringerne og det samme gælder i forhold til akustik, hvor langt den overvejende del af beboerne er rigtig tilfredse med akustikken og målingerne viser, at akustikken i bygningerne er rigtig god.
Et eksempel til efterfølgelse
Lisbjerg Bakke er som nævnt opført af Al2Bolig og stod færdigt I 2017 og består af seks bygninger i 3-4 etager med i alt 40 lejligheder. Byggeriet er DGNB Guldcertificeret. Evalueringen er udført i 2020-2021 og der er lavet en teknisk evaluering med beboere i forskellige lejligheder samt interview omkring brugeroplevelsen med både beboere og personer der udfører vedligehold på bygningerne.
Projektet er det første af sin slags i Danmark og derfor har bygherren også valgt at stille bygningerne til rådighed for evalueringen.
- Kvalitetssikring og læring er vigtige værdier i Al2Bolig. Her har vi en åbenlys mulighed for både selv at lære noget om byggeriet og hvordan det er at bo i, men også for at give vigtig viden og læring videre til andre i branchen. På den måde kan vi være med til at kvalitetssikre kommende træbyggerier og det vil vi naturligvis gerne, siger Allan Werge, Al2Bolig.
Han bakkes op af Peder Fynholm, som ser frem til at få endnu flere evalueringer og erfaringer frem, bl.a. i et netop opstartet projekt, som er finansieret af den filantropiske forening Realdania.
- Udover, at vi har flere evalueringer fra andre lande på vej i Build-in-Wood projektet fra allerede gennemførte byggerier, så har Realdaniaprojektet fokus på erfaringsopsamlinger fra hele byggeprocessen. Den læring vi kan få fra de projekter, der er på vej, er guld værd for byggebranchen, for mange aktører synes stadig det er usikkert at bygge med træ i
fx de bærende konstruktioner og i højden. Men med erfaringsopsamlingen kan vi bane en mere sikker vej for kommende træbyggerier og på den måde kan vi skabe verdensklasse træbyggerier og undgå at lave de samme fejl igen og igen – så den glæder vi os til at kunne præsentere for branchen, slutter Peder Fynholm, som forventer at have
projektresultater klar i 2022.