
Skagen Kultur- og Fritidscenter
Første skitser ligger klar til fyrtårnsprojekt i Skagen
C.F. Møller Architects præsenterer de indledende visualiseringer af et nyt multifunktionshus, Skagenshallen, der skal skabe fællesskaber på tværs af generationer og bidrage til hverdagslivet i byen.
Søren Tortzen C.F. Møller Architect
Skagen er sommer og sol, kunst og kultur. Men byen må også gerne blive et sted, hvor unge mennesker søger til for at bo og få en uddannelse, blive en del af et fællesskab og gerne slå sig ned. Det er drømmen hos bygherren Skagen Kultur- og Fritidscenter (SKFC), der sammen med bl.a. byens erhvervsliv og uddannelsesinstitutioner – har søsat et fyrtårnsprojekt, der skal tiltrække og fastholde de unge.
C.F. Møller Architects' arkitektoniske koncept for projektet tager udgangspunkt i fire grundlæggende greb:
Etablering af gode efterskolelignende forhold for unge under uddannelse (16-21-årige) og dermed fremme bosætning og modvirke den negativ udvikling i befolkningstal i Skagen.
Nye attraktive rammer for fællesskabet, hvor unge og byens borgere mødes på tværs af alder i et stort sammenhængende kompleks, der byder på mange spændende aktiviteter indenfor sport, motion, kultur og kunst.
Genbruge og energioptimere de eksisterende fysiske rammer fra 1972, der udgør gode grundressourcer og funktioner, som det er oplagt at videreudvikle på.
Skabe en ny sammenhængende bygning med et gennemgribende arkitektonisk løft, der fremhæver eksisterende værdier, og supplerer med nye moderne former og funktioner – et identitetsskabende byggeri, som alle byens unge, øvrige borgere, gæster og samarbejdspartnere kan genkende og tage ejerskab af.

Søren Tortzen, designansvarlig og leder af C.F. Møller Architects i Aalborg siger i en pressemeddelelse:
– Alle husets funktioner bindes fysisk og visuelt sammen, dels indvendigt af en ny forhal, dels udvendigt af et ensartet facademateriale. Udvidelsen indpasser sig i den eksisterende bygningsvolumen og skala, anvender træ i hovedkonstruktioner og nyfortolker de traditionelle røde tegl, som den oprindelig bygning er opført i, ved at anvende såkaldte teglbaguettes.
Og uddyber:
– Materialet bruges både som facademateriale, værn, hegn og solafskærmning samt giver mulighed for moderne udformning med afrundende hjørner og organiske former, der både afspejler den rekreative karakter af huset og gør, at bygningen fremstår mere markant i bybilledet.
Byggeriet omfatter ca. 8.500 m2 nybyggeri samt ombygning af eksisterende bygninger, så der samlet set opnås en størrelse på 15.000 m2.
Åben workshop d. 18. april
Næste skridt for projektet er en præsentation for byens borgere, brugere, ikke-brugere, virksomheder og ikke mindst byens unge til en workshop, hvor alle har mulighed for at komme med input og være med til at præge Skagenshallen. Workshoppen hedder Snapshot 2028 og finder sted 18. april.