Katrine Ellersgaard Nielsen, Branchedirektør i DI Rådgiverne,
Fremtiden kræver et holistisk blik – på med helhedsbrillen!
Ved årsskiftet træder en række nye bæredygtighedskrav i kraft, og branchedirektør i DI Rådgiverne, Katrine Ellersgaard Nielsen, ser det som essentielt, at man både på renoveringsprojekter og nybyggeri i fremtiden fokuserer på samarbejde og det brede perspektiv.
En bæredygtig fremtid kræver grundlæggende forandringer i vores måde at være samfund på.
Det omfatter også den måde, vi opfører og bruger det byggede miljø på. Vi træder vigtige skridt med ny regulering, f.eks. LCA-krav i nybyggeri og EU-krav om bæredygtighedsrapportering, der giver økonomiske incitamenter, som rimer på bæredygtighed. Men vigtigst af alt – i politik såvel som i vores konkrete valg – er, at vi forsøger at se holistisk på opgaven – finder helhedsbrillen frem.
Vi fik skabt et uholdbart samfund med overtræk på klodens ressourcekonto, netop fordi vi fokuserede på for snævre bundlinjer og glemte fremtidens generationer. Perspektivet fra en helhedsbrille er vejen ud af miseren.
Byggeriet skaber de fysiske rammer for vores samfundsliv, arbejdsliv og hverdagsliv og er dermed også tæt forbundet med vores forbrug af råstoffer og energi – og tid, så hvilke indsigter om vejen til bæredygtigt byggeri viser et kig gennem helhedsbrillen?
Et vigtigt eksempel er paradigmeskiftet til livscyklusvurderinger i nybyggeri. Det bliver hjulpet godt på vej af ny politisk regulering – skabt på baggrund af indspil fra erhvervslivet gennem klimapartnerskabet for bygge- og anlægssektoren.
Livscyklusperspektivet kommer af at se på nybyggeri gennem helhedsbrillen, men selv her mangler vi stadig en bid af det helt store billede. Det mest bæredygtige byggeri er dét, der ikke bliver bygget. Behovet for byggeri kommer vi selvfølgelig ikke udenom, men med stor nok styrke i helhedsbrillen kan vi se, at renoveringer, der forlænger levetid og værdi af eksisterende bygninger, også har et potentiale, som vi skal tage endog meget alvorligt.
Et andet eksempel er den blinde vinkel, som opstår, når klimafokus skygger for andre væsentlige parametre for bæredygtighed, f.eks. biodiversitet eller social sammenhængskraft. At skabe et bæredygtigt bygget miljø er mere end klimavenlighed, men at lykkes på alle fronter samtidig kræver mere end blot stor omtanke.
I planlægningen er der brug for dyb specialistviden på en lang række forskelligartede discipliner, og samtidig er det altafgørende at afveje behov og løsninger. Nye teknologier kan og skal hjælpe os i mål med bæredygtighed, og det kræver, at vi lukker nye faggrupper ind.
Dybden i kompetencer kan tegne fagskellenes streger tydeligere op, men det er netop vigtigt, at vi samarbejder og bringer forskellige perspektiver frem. Alt fra ingeniørkunst, arkitekternes viden om æstetik, it-specialisternes smarte løsninger og antropologer og økonomers viden om menneskers adfærd og valg skal i spil.
Det er næppe muligt at nå 360 grader rundt om ethvert byggeprojekt, men ambitionen om at brede perspektivet ud er vigtig. Så puds brillen, og få bedre udsyn og nye indsigter.