
Grundmurede ejendomme: Cortex stopper opstigende fugt med stål
Fugt, skimmel og afskalning i de nedre etager er ofte et problem i ældre, grundmurede ejendomme. Cortex har udviklet en simpel men særdeles effektiv metode til at standse den lodret opstigende fugt: Bygningen skæres ganske enkelt igennem og stålplader indlægges.
Det kan se dramatisk ud, når medarbejdere fra virksomheden Cortex, bekæmper opstigende fugt i gamle, grundmurede ejendomme.
Som det primære værktøj bruger de nemlig en særligt udviklet kædesav, der centimeter for centimeter gennemskærer lejefugen i terrænniveau.
Når saven har ædt sig gennem en halv meters penge, stikkes en 1 mm rustfri stålplade ind i savsporet, og fugen genetableres derefter med hurtigttørrende og kapillarbrydende mørtel.
Derefter startes saven igen, og processen gentages. Resultatet er, at hele grundmuren til sidst er forsynet med indlagte og overlappende stålplader, der ikke levner den opadstigende fugt en kinamands chance for fortsat vandring.
Virker hver gang
Metoden er i grunden såre simpel, men særdeles effektiv mod den opstigende fugt, der ellers kan føre til skimmelsvamp og afskalninger helt op i anden sals højde, siger direktør for Cortex Gruppen, Holger Schultz:
- Vi har udviklet på metoden i 20 år, og hvis man ellers sørger for at gøre det rigtigt, har vi ikke set et eneste tilfælde, hvor det ikke har virket. Allerede efter to til fire måneder begynder væggene at være tørre, så man kan rense ned, spartle, male osv, siger han og tilføjer, at fugtspærren i nogle tilfælde suppleres med et omfangsdræn, hvis kælderen også skal være tør.
Inspiration fra Østrig
Cortex Gruppen, der også beskæftiger sig med facadeafrensning, kastede sig over problematikken med opstigende fugt allerede ved årtusindskiftet. Dengang var flere af de københavnske brokvarterer under byfornyelse:
- Mange af bygningerne er opført før 1910 og er dermed grundmurede, så man ledte med lys og lygte efter en metode, der effektivt kunne stoppe fugten. Vi fandt inspiration i Østrig, hvor man på det tidspunkt var længere fremme, og vi har så selv udviklet og forfinet teknikken til det, den er i dag, siger Holger Schultz.

En del af Fasadgruppen AB
Han tilføjer, at metodens potentiale da også var én af anledningerne til, at Cortex Gruppen i 2020 blev en del af Nordens største facadekoncern, svenske Fasadgruppen Group AB:
- Det var et oplagt skridt at forene kræfterne og gå fremtiden i møde sammen. Det giver os langt større styrke – og ikke kun i Danmark, men også i resten af Norden, siger Holger Schultz.