<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif"> Jeg har set for meget rovdrift på skovene
Annonce

Jeg har set for meget rovdrift på skovene

Det er skræmmende at se, når der bliver drevet rovdrift på verdens skove. Hos Södra sælger vi udelukkende certificeret træ, fortæller Lars Herschend.

 

Det er skræmmende, når der fældes træ helt ukritisk uden hensyn til natur og mennesker. I mine mange år indenfor træindustrien har jeg set uhyggelige eksempler på rovdrift. Hos Södra sælger vi udelukkende certificeret træ fra bæredygtig skovdrift, for træ er vores vigtigste ressource, og vi skal værne om den, siger Lars Herschend, som står for Södras certificeringsarbejde. 

 

Tekst af Bjørn Falck Madsen

 

Hver eneste lægte, planke eller stykke spærtræ, som Södra sælger, er fremstillet i harmoni med naturen. Södra er både FSC- og PEFC-certificeret, hvilket vil sige, at virksomheden udelukkende sælger træ, der stammer fra bæredygtig og etisk forsvarlig skovdrift.

 

- Skoven er naturens lunger. Træerne omdanner CO2 til ilt, som vi mennesker skal bruge for at trække vejret. Uden træer kan vi ikke overleve. Derfor bør virksomheder som vores, der lever af at sælge træ, gå forrest for at sikre skovenes fremtidige eksistens, siger Lars Herschend fra Södra.

 

Læs også interview med Lau Raffnsøe, teknisk direktør i Green Building Council: Stærk interesse for træ

 

Træ med stamtavle

PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification) og FSC (Forest Stewart Council) er begge certificerings-ordninger, som garanterer, at træet overholder nøje fastlagte krav til blandt andet bæredygtighed. Samtidig er der fuld sporbarhed, hvilket vil sige, at træet kan spores tilbage til det sted, hvor det er fældet. Man kan i virkeligheden tale om træ med stamtavle.

 

- Når Södra som virksomhed tilslutter sig disse certificeringsordninger, garanterer vi overfor vore kunder, at alt træ, de køber hos os, stammer fra bæredygtig skovdrift, hvor der er taget hensyn til skovenes bio-diversitet, til socio-økonomiske forhold og til andre faktorer, som sikrer skovenes overlevelse. Det vigtigt for Södra, at vi kan stå inde for det træ, vi sælger, forklarer Lars Herschend.

 

Læs mere om Træ og Tømmer

 

Bekæmper ulovlig træhandel

Södra er også PEFC- og FSC-certificeret for at dæmme op for den ulovlige handel med og hvidvaskning af illegalt tømmer, som anslås at berøre op til 30% af den verdens-omspændende træhandel.

 

- Når vi går ind på nye markeder, specielt udenfor EU, anvender vi altid eksterne konsulenter, som har lokalkendskab og taler sproget, så vi er helt sikre på, at alle forhold er i orden, siger Lars Herschend. Han er positiv overfor det mærkbare holdningsskift, som er sket mange steder. For eksempel er det et stigende krav indenfor offentligt byggeri, at der udelukkende anvendes dokumenterbart bæredygtigt træ.

 

Vi skal have nettotilvækst

Lars Herschend er oprindeligt uddannet fra et lille nåletræssavværk i Ramløse og er, hvad han selv betegner som en vaskeægte træmand. Hans årelange erfaring med produktion og salg af trævarer har åbnet hans øjne for vigtigheden af at behandle denne naturlige råvare med den dybeste respekt:

 

- Bare tænk på hvordan der bliver drevet rovdrift på truede træsorter mange steder. Man gør jo uoprettelig skade med den adfærd. Ved at satse på certificeret træ kan vi derimod sikre, at træindustrien værner om skovene, om naturen, og om de mennesker, der lever af skoven. Så får vi nettotilvækst af træ og ikke det modsatte.