
Godt design er for Jonas Lyndby Jensen noget, som man har lyst til røre, at bruge og involvere i sin hverdag som produkt. Godt design er noget, som man får et forhold, foto af Alexander Holmfjeld
Jonas Lyndby Jensen forbinder nutidens og dansk designs guldalder
Som møbelsnedker og designer er Jonas Lyndby Jensen ikke bange for at tage udgangspunkt i de store koryfæer inden for dansk designs guldalder. Han læner sig gerne op ad både Hans J. Wegner og Finn Juhl, når han udvikler sit eget formsprog.
De fleste af Jonas Lyndby Jensen prototyper står i hans hjem, hvor han løbende kan teste deres funktionalitet, når de er i brug. Værkstedet i et industrikvarter i Søborg, som han har haft siden 202 deler han med tre andre. Men selv om han i sit værksted får den fornødne ro til at arbejde med sit design og håndværk, foretager han en del udviklingsarbejde hjemme i privaten.
Jonas Lyndby Jensen har værksted i Søborg, men videreudvikler alle prototyper i sit hjem. Foto: Alexander Holmfjeld
Jonas Lyndby Jensen har værksted i Søborg, men videreudvikler alle prototyper i sit hjem. Foto: Alexander Holmfjeld
– Jeg prøver mit møbeldesign af, tester dets funktionalitet af, får erfaringen med, hvad det kan, så jeg kan lave tilpasninger. Derfor giver mening at have alle mine prototyper i min lejlighed – det er alt fra spisebordsstole, spisebord, lænestol og opbevaringsmøbler samt en slagbænk. Den sidste bliver flittigt brugt af mine to børn,” siger 46-årige Jonas Lyndby Jensen, som til Snedkernes Efterårsudstilling kastede sig ud i et eksperiment med et hæve-sænke-bord fremstillet af oregon pine.
- Stellet og mekanikken på mit bord, Homework, er fra Linak, så det er fuldt på højde med almindelige hæve-sænkeborde, hvor kun strømledning og betjeningspanel er synlig. Betjeningspanelet har jeg beklædt med oregon pine, så alt det synlige er af træ, fortæller Jonas Lyndby Jensen.
Stolen Twist har Jonas Lyndby Jensen lavet i samarbejde med tekstildesigner Morten la Cour
Stolen Twist har Jonas Lyndby Jensen lavet i samarbejde med tekstildesigner Morten la Cour
Snedker frem for alt
Når man spørger Jonas Lyndby Jensen, hvordan han vil beskrive sig selv som møbeldesigner, lyder svaret, at han i sit arbejdsliv primært er snedker, men virket som designer ofte bygger på snedkeri.
Han beskriver sig selv som en møbeldesigner, der har udgangspunkt i funktionelle produkter, men gerne med et twist i en organisk og kunstnerisk retning.
- Efter erhvervelsen af mit snedkerdiplom, fandt jeg ud af, at jeg også gerne ville arbejde med formgivning. Så jeg søgte ind på Danmarks Designskole, på linjen for rum og møbeldesign, som den hed dengang. Den er i dag lagt sammen med arkitektskolen, og jeg tog afgang i 2009, fortæller Jonas Lyndby Jensen og fortsætter:
- Her lærte jeg noget andet og mere end mit håndværk, nemlig formgivning, og det giver mening for mig at kunne favne begge fagområder. Modsat i dag var det jo i gamle dage et krav, at man havde en håndværksbaggrund, hvis man ville være arkitekt eller designer.
Jonas Lyndby Jensen bruger derfor begge uddannelser i sit erhvervsliv i dag, hvor han dels – og hovedsageligt – lever af at være snedker, dels lever af at være selvstændig designer. Han arbejder målrettet på, at begge fagligheder skal fylde lige meget, så det designmæssige ikke virker hobbybetonet.
- Jeg arbejder henimod at integrere snedker- og designarbejdet, men det går desværre en langsommere end håbet. Men tiderne taget i betragtning synes jeg, at går fint, da jeg har både opgaver i min snedkerordrebog og har design under udvikling hos f.eks. Onecollection.
Supplerer Finn Juhl
Hos One Collection er Jonas Lyndby Jensen aktuel med sin Åkandeserie, der sidste år blev kåret som vinder i kategorien ”Årets Møbel” til Design Awards 2022. Den fik prisen, da dommerne mente, at den er et oplagt supplement til møbler af Finn Juhl. Åkandeserien er blevet kaldt ”Finn Juhls perfekte ledsager”.- Det var en stor ære for mig at få min lille kollektion ind i sommers hos Onecollection. Åkandeserien er formgivet ud fra den lille skive, jeg både ser som en bordplade og som en taburet. Kanten har fået et lille knæk, der minder om åkandeblad, forklarer Jonas Lyndby Jensen og påpeger, at han ikke er bange for at tage udgangspunkt i dansk design guldalders helt store navne.
- Jeg oplever, at mange designere prøver at distancere sig fra de store koryfæer i fortiden – måske i ærefrygt – fordi det er en høj barre at leve op til. Jeg har altid synes, at de eviggyldige snedkermøbler er et rigtig fint område, som er værd at blive ved med at udvikle. Jeg vil rigtig gerne være næste generation af dansk guldalder, men det er op til andre at vurdere.
Det er ifølge Jonas Lyndby Jensen vigtigt fortsat at udvikle møbler inden for genren, så det nye ikke bare bliver Y-stolen i ny farve hvert år. Som møbelsnedker og designer ser han de klassiske snedkermøbler som noget helt primært, men han vil gerne prøve at omfavne nutidens nye materialer og teknologier.
- Vi skal udnytte at have nye muligheder i dag, som vi ikke havde før. Der er masser af materialer, som kan genbruges, der er bl.a. udviklet 3D-finér, ligesom vi kan bukke massivt træ skarpere i dag med stukke-teknikken, som også bruger damp. CNC-teknologien er f.eks. brugt til skiven på Åkandeserienm siger Jonas Lyndby Jensen.
Homework (hæve/sænke) af Christian Holm
Homework (hæve/sænke) af Christian Holm
Træ i stedet for stål og laminat
Som moderne møbelsnedker opfatter Jonas Lyndby Jensen sig som et bindeled mellem det gamle og det nye, da alt, når man spørger ham, skal udvikles i en eller anden forstand for ikke at stagnere.
- De krav, som vi sætter til vores møbler, og til de ting vi omgiver os med, ændrer sig over tid. Derfor skal møbler i dag tage højde for digitale arbejdspladser, hvilket snedkermøbler i gamle dage ikke tog højde for.
Derfor har jeg f.eks. valgt at pakke mit hæve-sænke bord, lavet til Snedkernes Efterårsudstilling 2022, ind i træ, siger Jonas Lyndby Jensen og fortsætter:
- Jeg fik mange fine henvendelser og tilbagemeldinger fra folk, som slet ikke havde opdaget, at der nu findes den slags.
Mange synes, at almindelige hæve-sænke-bord er så grimme, så derfor har de andre krav til det skrivebord, som man tager ind i sit hjem grundet den stigende udbredelse af hjemmearbejdspladser. Man kan sagtens acceptere stålmeder og laminat på kontoret, men ikke derhjemme.
Kunsten for Jonas Lyndby Jensen er at finde en form, hvor man kan lave industrielle møbler mere lækkert og håndtilpasset. Et af hans mål er at finde frem til, hvor lækre møbler man kan lave industrielt.
Et andet mål er at forsøge at trække et møbel i en bestemt retning, så man får lyst til at røre ved det og se på de organiske former, som er trukket ud af træet – Jonas Lyndby Jensen primære materiale.