Njordrum Care’s understøttende arkitektur slår rødder i Japan
I Tokyo-forstaden Chiba er Njordrum Care’s udvidelse af et bosted for mennesker med særlige behov klar til indvielse. Byggeriet i træ er designet til at understøtte centrets kunstneriske linje og skabe de bedste rammer for trivsel.
Njordrum Care’s projekt i Japan viser, at der er interesse for dansk know-how inden for understøttende arkitektur. Njordrum Care har specialiseret sig i design, der sigter mod at skabe optimale bo-miljøer for mennesker med særlige behov. Virksomheden har sin egen designfilosofi, der kombinerer høj byggekvalitet, bæredygtighed og dyb socialfaglig viden. Denne designtilgang er også anvendt i Funabashi, en del af Chiba-forstaden nær Tokyo, i udvidelsen af bostedet Sora to Umi.
Projektet blev påbegyndt i 2019, men oplevede forsinkelser på grund af den globale coronavirus-pandemi. Men lige nu er man ved at gøre de sidste ting færdige og byggeriet bliver indviet d. 27. juni 2024, skriver arkitektvirksomheden i en pressemeddelelse.
Bygningen er opført i træ, i overensstemmelse med Njordrum Cares principper om at skabe visuelle forbindelser til naturen. Den har desuden et fokus på et indendørsmiljø, der både reducerer stress og yder støtte.
Et inkluderende aktivitetscenter
Projektet udvider det eksisterende bosted og aktivitetshus kaldet Sora to Umi. Dette center tilbyder ikke kun bolig og pleje, men også et bredt udvalg af aktiviteter for både beboere og lokalsamfundet. Centret rummer både café, restaurant, kunstgalleri samt værksteder med fokus på forskellige håndarbejde, som alle har til formål at integrere beboerne med det omgivende samfund.
For næsten 30 år siden blev Sorato Umi-centret etableret af den familieejede velfærdsorganisation Jizo-kai som et værksted med kunstneriske aktiviteter, primært i japansk papir. Centret specialiserer sig i omsorg og aktiviteter for personer med autisme og andre særlige behov. I dag beskæftiger centret over 70 personer med forskellige særlige udfordringer.
Dagene i centret begynder gerne kl. 9 om morgenen med motion, efterfulgt af aktiviteter i de forskellige værksteder, kunstgalleriet eller stedets restaurant og café. Aktiviteterne inkluderer fremstilling af traditionelt japansk papir, træarbejde, tekstiler, keramik, maling, tegning og madlavning. De fleste af materialerne, der bruges i værkstederne, er genbrugte ressourcer doneret af lokalsamfundet, hvilket fremmer samhørighed og integration mellem bostedet og lokalsamfundet.
Arkitektur der skaber gode rammer for omsorg
Design- og arkitekturløsningerne er skræddersyet til beboernes behov med udgangspunkt i Njordrum Cares koncept om støttende arkitektur, bæredygtighed og inklusion. Dette koncept har rødder i den viden, der er opbygget gennem årtier i den danske velfærdstradition. Njordrum Care vil gerne dele de erfaringer, der er opnået i Danmark om social infrastruktur, omsorg og støtte, gennem innovative byggeprojekter verden over.
En væsentlig del af samarbejdet har indeholdt konkret rådgivning fra Njordrum Care om specifikke designvalg, baseret på erfaring inden for det socialfaglige felt. Udvidelsen i Japan bygger på erfaringer fra lignende projekter i Danmark, hvilket sikrer, at den nye facilitet er skræddersyet til de unikke behov hos dens beboere og skaber de bedste rammer for trivsel.
Åbningsceremoni og seminar
Ved åbningsceremonien d. 27. juni vil Njordrums partnerkreds, herunder Martin Wienberg, Steffen Toft og Lars Vejen, sammen med seniorrådgiver Lars Aarup og den danske ambassadør i Japan, Peter Taksøe-Jensen, være til stede sammen med borgmesteren i Funabashi.Efter den officielle ceremoni afholdes et seminar med mulighed for dialog, hvor Njordrum Care og bygherren vil besvare spørgsmål om projektet.