Nu åbner Naturparken Søndervold
Kanalbyen Fredericia C’s nye naturpark Søndervold er resultatet af 12 års design og planlægning af SLA. Parkens nye bynatur er specielt designet til at styrke biodiversiteten ved at tiltrække insekter, fugle og dyr.
Tirsdag den 31. maj bliver Fredericia et stort, grønt byrum rigere. Ikke en velfriseret plæne, men et meget mere naturpræget område, der strækker sig fra fæstningsvolden til kanalerne gennem den spirende bydel ved Lillebælt.
- Søndervold i Kanalbyen bliver et fantastisk sted at tage ned for gå en tur, spise en madpakke eller lade børnene lege, og det bliver et kæmpe aktiv for hele Fredericia. Jeg håber, at så mange borgere som muligt vil kigge forbi og være med til at indvie parken, siger borgmester Steen Wrist fra Fredericia Kommune.
12 års design og planlægning
Den 10,200 m2 store Søndervold Naturpark er resultatet af 12 års design og planlægning af de verdenskendte danske landskabsarkitekter SLA, der har stået for al naturdesign i den nye Kanalby: Fra midlertidige byrum og landskabsstrategi til havne- og kystsikring og færdigt parkdesign.
- Med Søndervold Naturpark slår vi en sløjfe på en proces der begyndte, da vi for tolv år siden kickstartede Kanalbyen med et stort og vildt midlertidigt landskab. Undervejs har vi brugt naturen til at rense jordforurening, skabe lokalt ejerskab og igangsætte en stærk naturbaseret byudvikling – en udvikling vi blandt andet tager med os ved, at de ’midlertidige’ træer nu bliver udplantet i den færdige park og på den måde fortsætter med at give glæde og gøre gavn, siger grundlægger og partner i SLA, Stig L. Andersson.
Lokal natur og biodiversitet
Søndervold Naturpark indeholder 3.200 træer og buske, og mere end 250 forskellige plantearter venter de kommende parkgæster. Undervejs i designet har SLA’s biologer undersøgt og registreret naturen omkring Fredericia. Inspirationen til den nye bynatur kommer især fra Fredericias volde og fra det meget artsmangfoldige naturområde Trelde Næs nord for byen.
Parkens nye bynatur er specielt designet til at styrke biodiversiteten ved at tiltrække insekter, fugle og dyr. Derudover har SLA særligt udvalgt hjemmehørende træer, som har den stærkeste effekt på biodiversiteten - for eksempel hvidtjørn, hvis store blomsterflor virker som en magnet på bestøvende insekter, og vintereg, der er et af de træer i Danmark, der har flest tilknyttede svampe og insekter.
Fælleshaver og legepladser
Den officielle indvielse af parken foregår fra kl. 15.00 til 17.30, hvor Fredericia Kommune og Kanalbyen i Fredericia har lagt op til et rigt program med musik, taler, underholdning og rundvisninger i parken.
- Søndervold bliver et grønt åndehul med forskellige naturtyper og planter, der er udvalgt for at tiltrække fugle og dyr. Og så er her både fælleshaver, legeplads, bålplads, borde og bænke og andre aktiviteter. Parken er endnu en milepæl i realiseringen af visionerne om Kanalbyen som en attraktiv bydel i Fredericia, siger konstitueret projektdirektør Anne Mette Rahbæk fra Kanalbyen i Fredericia.
Den nye park består af fire navngivne områder, og spadserer man fra vest mod øst, starter man i Kysten og fortsætter gennem Sansehaven og Legeskoven til Volden, som netop støder op til den historiske fæstningsvold.
Lydkunst og grønlandsk skulptur
Samtidig med indvielsen af Søndervold kl. 15.00 på åbningsdagen indvies også Kanalbyens seneste kunstværk, nemlig et lydværk af den prisbelønnede forfatter og billedkunstner Amalie Smith. ”Radio Sfæren” hedder værket, som er skabt til parken, og som skal opleves med høretelefoner.
Værket tager form som en radiostation, der spiller live døgnet rundt med en blanding af tale, musik og naturlyde, der kombineres på stadigt nye måder afhængig af vejret og døgnets rytme. Man kan aktivere Radio Sfæren ved hjælp af QR-koder i parken.
Kl. 16.00 indvies også skulpturen ”Venskab” af billedhugger Jens Erik Kjeldsen, der er født og opvokset på Grønland. Skulpturen symboliserer båndet mellem venskabsbyerne Ilulissat og Fredericia og skal stå i Søndervold, indtil den efter planen skal have sin endelige placering på en kommende ”Ilulissat Plads” i Kanalbyen.
Kan man ikke komme til indvielsen, bliver der rig mulighed for at opleve den nyanlagte park, som er åben døgnet rundt, og som kun vil blive grønnere og grønnere frem mod sommer.
Program for indvielsen af Søndervold tirsdag den 31. maj 2022
12:00 Børnehaver ankommer til Legeskoven
14:15 Bålhygge med spejdere
15:00 Officiel åbning - pavillonen i Sansehaven
Korsang og taler af borgmester Steen Wrist, Fredericia Kommune, kst. projektdirektør Anne Mette Rabæk, Kanalbyen i Fredericia og kunstner Amalie Smith
15.30: Kaffe, kage, saftevand og snacks
15.00-17.30 Lyttestation med afspilning af lydkunstværket Radio Sfæren
af Amalie Smith – i Sansehaven/Orangeriet
16.00-17.00: Qigong i Sansehaven v/ Vibeke Fraling for alle - og
Crossfit på Tarzanbanen for alle (især børn) – ”Volden”
16:00 Indvielse af skulpturen Venskab i ”Volden”
16-17.30: Lejrbålsguitar-underholdning ved Mig og Anders i ”Kysten”
16.30 og 17.30: Rundvisninger i parken med Tina fra Kanalbyen i Fredericia – mødested: Bålpladsen, ”Kysten” (20 min.)
FAKTA om Søndervold
Søndervold er udformet som et grønt bånd, der strækker sig fra Kongensgade til Sofie Amalies Kanal i Fredericia. Det var i samme område, at man frem til 1900-tallet kunne opleve det historiske fæstningsværk Søndervold - en vigtig del af Fredericias voldanlæg og bystruktur, som gik tabt i industriens tid.
Det er de verdenskendte danske landskabsarkitekter SLA, som har designet Søndervold og sammensat naturparkens træer og planter. HedeDanmark er udførende som entreprenør.
De samlede omkostninger ved anlæggelsen af parken er 17,2 mio. kr. kr, fordelt med bidrag fra Fredericia Kommune på 9,7 mio. kr, og fra Kanalbyen i Fredericia på 7,5 mio. kr.
Fremtidigt ejerskab og drift: Fredericia Kommune.
Den nye naturpark Søndervold åbner den 31. maj 2022, men man kan få en forsmag på den nye park via et interaktivt kort over parken på Kanalbyen.dk/soendervold.