Exhibition Primitive Future. Sou Fujimoto Architects. Foto: Erik Jan Ouwerkerk
Oplev ny udstilling på Utzon Center med Sou Fujimoto
500 meter lang stålwire tegner i én stor 3D-skitse tolv forskellige arkitekturprojekter, der med enkle greb vil skabe forbindelse mellem natur og arkitektur. Den japanske arkitekt Sou Fujimoto kan opleves på Utzon Center i Danmark.
House NA. Sou Fujimoto Architects. Foto: Iwan Baan
Tag nordpå, hvor Utzon Center i Aalborg den 6. juni åbner udstillingen ’Primitive Future: Everything is circulating’ med den japanske arkitekt Sou Fujimoto.
- Fujimotos design er på én gang minimalistiske og sanselige, og han arbejder meget med at skabe både rumlige og kropslige oplevelser, der forener natur og arkitektur. ”Everything is circulating” er både hans designfilosofi og tematikken for udstillingen, hvor han har skabt en rigtig stærk oplevelse med meget enkle greb, fortæller Line Nørskov Davenport, der er udstillingsdirektør på Utzon Center i en pressemeddelelse.
Følg stregen i Fujimotos designfilosofi
Som en minimalistisk og tredimensionel blyantstegning snor en 500 meter lang, ubrudt stålwire sig gennem udstillingsbygningen og er det centrale element i udstillingen. Line Nørskov Davenport forklarer:- Den legende, fritsvævende streg viser motiver af mennesker, bygninger, træer, møbler, infrastruktur og landskaber – og sammenfletter tolv af tegnestuens bygningsværker fra hele verden. Samtidigt danner den tilsammen en form for drømmetegning, der sammenfatter Fujimotos tanker for en ”primitive future”. Her er forholdet mellem naturens urkraft og fremtidens potentialer visualiseret side om side.
I udstillingen kan man lære om flere af Sou Fujimotos markante og realiserede værker gennem film lavet af den franske filmfotograf Vincent Hecht. Disse film kaster et både kærligt og kritisk blik på livet i tegnestuen og rundt om projekterne.
Et lille fodaftryk
Sou Fujimoto, født i 1971, er vokset op på Hokkaido, den nordligste ø i Japan, omgivet af skov og natur, før han flyttede til verdens største metropol, Tokyo, for at studere arkitektur. I 2000 grundlagde han sin tegnestue i Tokyo, og i 2016 udvidede han til Paris.
Den i dag prisbelønnede arkitekt inspirerer til at huske på, at vi skal passe på naturen og omverden, mener Line Nørskov Davenport:
- Det er oplagt, at vi i dag skal bygge mindre, renovere mere og bruge alternative materialer. Men samtidig skal vi måske love hinanden, at vi også bygger og bor på en måde, der viser, hvor god vores verden faktisk kan være? Måske vi faktisk skal forpligtige os til at lave et lille fodaftryk, der er så inspirerende, håbefuldt, sanseligt og vidunderligt, at vi får lyst til at passe på den?
Sou Fujimotos baggrund og indflydelse
Fujimotos arbejde er kendt for lette, skulpturelle strukturer, der skaber en dialog mellem det indendørs og udendørs. Hans projekter spænder fra private boliger til offentlige institutioner og udstillingspavilloner over hele verden. Tegnestuen er også ansvarlig for masterplanen til Verdensudstillingen 2025 i Osaka, Japan.
Sou Fujimoto har modtaget mange priser og anerkendelser, herunder en nominering i 2013 til den prestigefyldte Pritzker-arkitekturpris. Hans værker bliver studeret og udstillet verden over og han anses for at være en af sin generations mest indflydelsesrige arkitekter.
Om udstillingen
Udstillingen ’Primitive Future: Everything is Circulating’ er blevet til i samarbejde med Aedes Architecture Forum i Berlin, der viste en udstilling med installationen ’Everything is Circulating’ i sommeren 2023.
Udstillingen er støttet af bl.a. Realdania, Dreyers Fond, Knud Højgaards Fond og kan opleves den 6. juni - 10. november 2024.