![Acoustics laboratory_Rapperswil-Jona CH_Original_1 (1)](https://dl2phipa8wx75.cloudfront.net/mediaxpress/700x420/article/1658820881-leoruvm4Acousticslaboratory_Rapperswil-JonaCH_Original_11.webp)
Udviklingsingeniør hos Geberit, Joachim Förster, Acoustics laboratory Rapperswil
På besøg i Geberits lydlaboratorium og en snak med Christoph Behling
- Det er ofte irriterende ting i dagligdagen, der sætter nye designideer i gang hos Christoph Behling. Byggeri+Arkitektur besøgte Geberits lydlaboratorium og fik samtidig en snak med designeren om fremtidens toilet.
Lydene, der lever sit liv i ens bolig, er forbundet med tryghed og hjemlighed. Mens udefrakommende lyde kan virke generende
- som naboens musik, trin på trappen og ikke mindst andres toiletbesøg.
Støjen fra toiletbesøg bliver testet, målt på og konstant fintunet af Geberits ingeniører. Kilometervis af målinger af badeværelser og sanitetsprodukter i forskellige miljøer, giver Geberit en dyb viden om, hvordan lyden breder sig i en bygning. Den viden bruger de til at rådgive ingeniører og arkitekter.
Akustik test, building and acoustics laboratory, Rapperswil i Jona lidt uden for Zürich
Til dette byggede Geberit sit eget akustiklaboratorium i Jona lidt uden for Zürich, hvor Byggeri+Arkitektur var inviteret på besøg og vi også talte med designer Christoph Behling.
Joachim Förster, udviklingsingeniør hos Geberit
Joachim Förster, udviklingsingeniør hos Geberit
Lyden af slag mod keramik og vands rumlen i rørene
Før laboratoriet blev bygget, blev tests foretaget i et lillebitte rum på hovedkontoret, helst i weekenden for at kunne teste når der ikke var trafikstøj.
Laboratoriebygningen er en hel labyrint af testrum. Her er alt er så stille, at du kan høre dit eget tøj knitre.
I de nøgne rum bygger testingeniørerne hele badeværelsesinstallationer op og tester alt for at kunne optimere.
Støjen fra at trække ud i toilettet er en kompleks lyd, som deles op elementer som de tekniske installationer, vandet der rammer kummen, og der rumler gennem rørene, og støjen der kan løbe gennem bygningen gennem lydbroer i installationen.
Vi får en forsmag på det perfektionistiske testarbejde og lytter med på, hvor høj støjen er, når der trækkes ud i forskellige toilettyper, der er mere eller mindre lydisolerede.
- Forskellen i lyd er altid på anden side af væggen, i naboens lejlighed, siger udviklingsingeniør hos Geberit Joachim Förster med et skævt smil:
- Når du har en stor forskel i materialernes densitet, har du en god lydisolering, siger han og viser det med Newtons kugler.
I testen er det løsningen, der er isoleret med en letvægtskonstruktion foran den massive væg, som giver en væsentlig lavere støj.
Acoustics Labaratory i Rapperswil Jona
Mange andre scenarier bliver testet, som støj fra toiletbrættet når det slås op. Støj fra man vasker hænder eller f.eks. smider en boblesæbe ned i badekarret. Også statik og tryk på toilettet, bliver testet. Et væghængt toilet skal kunne klare et tryk på 450 kg uden at falde af væggen.
Funktion møder design
For designer Christoph Behling er det en tryghed at vide, at hans ideer bliver gennemtestet af Geberits ingeniører. Den schweiziske designers samarbejde med sanitetsvirksomheden er nu på femte år og begyndte med designet af betjeningsplader, siden kom douchetoilettet AquaClean og nu er han med på hele designstrategien.
Det som irriterer dig i dagligdagen
Igennem de sidste 100 år har toilettet ikke ændret sig synderligt eller forbedret sin service.
- Et toilet lugter stadig og støjer, og det vækker min baby, når jeg trækker ud. Og selv med al det vand, toilettet bruger, gør det ikke engang godt rent, siger Christoph Behling og fortsætter:
- Og det er helt unødvendigt. I dag kan du sagtens få et toilet, der hverken lugter eller støjer, når du trækker ud. Som forbruger synes jeg, at man kan kræve noget mere. Det er det, vi arbejder for.
Badeværelsets potentiale
Designeren ser, at ligesom køkkenet har gennemgået en udvikling med nye tekniske produkter, der gør ens hverdag nemmere, vil det samme ske for badeværelset. Han håber, at det kan blive et rum, du har lyst til at gå hen, frem for et sted du er nødt til at gå hen.
Christoph Behling taler med AquaClean
- Rejsen er kun lige begyndt, for badeværelset har slet ikke nået sit potentiale. Alt for længe har der mest været fokus på stil. Det betyder ikke, vi ignorerer æstetikken. Den bekymrer vi os stadig meget om, og vi prøver at skabe produkter ud fra devisen ’invisible innovation – visibly better’.
Det irriterende i dagligdagen
Det som driver Christoph Behling i sit arbejde er ofte noget, der irriterer ham, fortæller han:
- Som udgangspunkt kan du som designer have to forskellige motivationer. Den ene er æstetikken og den fornemmelse, designet skal give. Den anden er, at du begynder med de ting, der irriterer dig. Du ser ting, som er starten på en kærlighedsaffære. Noget du bare må have, fordi det er så smukt. Og så kobler du den oplevelse med det, som irriterer én - f.eks. kan stolen være utrolig smuk, men virkelig ukomfortabel eller kold at sidde på.
- Når jeg ser på badeværelset i dag, er der masser af ting, som irriterer mig. Der er mange ting, som ikke er på et niveau, jeg forventer mig her i det 21. århundrede.
Swiss made
Om bæredygtighed og ressourcer mener designeren, at det er surrealistisk, hvor lille et fokus der er på vandforbrug.
Christoph Behling stående med AquaClean Mera
- Vi taler om ressourcer, og hvordan vand er en vigtig ressource. Men vi glemmer at forholde os til det på badeværelset. Det vand vi bare skyller ud i toilettet, er det samme vand, som vi kan drikke. Vi har en moralsk forpligtelse, og her er det en fornøjelse at arbejde med et schweizisk firma. Det schweiziske handler om opfindsomhed. Man begyndte at lave ure i bjergene, og fordi urmagerne kunne kun bære meget lidt omkring, prøvede de at lave det allerbedste med meget få materialer. Det ligger meget dybt i psyken.
- Det store program lige nu for Geberits ingeniører er, hvordan kan vi skære fra - gram for gram - i keramikken, for keramik er ikke et særlig bæredygtigt materiale. Det udforsker vi nye måder til.