
Pilekompost tager over fra spagnum
Materialepladsen, der driver døgnåbne pladser på Sjælland, udfaser al salg af produktet spagnum for at skubbe branchen i en grønnere retning.
Materialepladsen har valgt at fjerne spagnum fra alle sine pladser og erstatter det med økologisk pilekompost. Det sker som led i en langsigtet strategi for mere ansvarligt ressourceforbrug.
- Spagnum er stadig lovligt, men vi mener, det er uholdbart at opretholde brugen af et materiale, der ødelægger økosystemer og frigiver betydelige mængder CO₂. Vi har et bedre alternativ, og det er på tide at tage ansvar, fortæller Allan Johansen, direktør for Materialepladsen,
Udvindingen af spagnum har klimabelastende aspekter, når det bliver gravet ud af højmoserne, som er en naturtype, der er under pres. Biolog og naturrådgiver Anders Juel fra Danmarks Naturfredningsforening siger:
- Spagnum kan ikke produceres bæredygtigt og udvindingen betyder tab af unikke naturområder og frigiver betydelige mængder CO₂, i både processen samt i anvendelsen.
I England trådte et forbud mod salg af spagnum til private i kraft pr. 1. januar 2024, og lignende tiltag overvejes i Norge. I Danmark er der endnu ikke indført regulering, men Danmarks Naturfredningsforening håber på en fælles EU-løsning.

Pilekompost som et godt alternativ
Som erstatning introducerer Materialepladsen pilekompost – et danskproduceret, økologisk jordforbedringsmiddel udviklet af landbrugsvirksomheden Ny Vraa i Nordjylland. Pilekomposten er sammensat af pileflis og en græs- og kløverblanding, og den har et naturligt højt humusindhold, som understøtter jordstruktur, mikroliv og vandbinding.En branche i forandring
Selvom det økonomisk ville være mere attraktivt at fortsætte salget af spagnum, vælger Materialepladsen at sætte en ny standard for grøn drift i en ressourceintensiv branche. Allan Johansen afslutter:
- Ved at tage valget for forbrugerne, gør vi det lettere at vælge klimavenligt. Det handler om at skubbe branchen i en bedre retning.
Faglig fakta
Spagnum – kort fortalt:
- Udvindes fra tørvemoser, som lagrer store mængder CO₂
- Udvindingen frigiver kulstof og skader biodiversitet
- Årligt forbrug i Danmark: ca. 400.000 m³, hvoraf 2/3 anvendes privat
Kilde: Bolius
Pilekompost – det bæredygtige alternativ:
- Fremstillet af pileflis og kløvergræs
- Aktivt mikroliv og højt humusindhold
- Øger planters modstandsdygtighed og jordens struktur
- Produceres af Ny Vraa
Kilde Ny Vraa