
Skitseprojektet Den Gule By. Kreditering: Urban Power
Sådan får man tænkt bæredygtighedstiltag ind i byudvikling
Rådet for Bæredygtigt Byggeri og URBAN POWER har sammen med kommuner, bygherrer og rådgivere udviklet platformen BYSTART. Et gratis værktøj til at få bæredygtighedstiltag tænkt ind helt tidligt i udviklingen af et byområde.
URBAN POWER og Rådet for Bæredygtigt Byggeri som ambition at ændre på, at bæredygtighedstiltag bliver adresseret på vidt forskellige måder og alt for sent i en byudviklingsproces.
Derfor lancerer parterne platformen BYSTART, som er udviklet i samarbejde med repræsentanter fra kommuner, bygherrer og rådgivere. Platformen skal være en hjælp til at tænke bæredygtighedstiltag ind i de allertidligste faser af byudvikling og tænke på tværs af fagområder.
Rune Veile, partner i URBAN POWER, siger i en pressemeddelelse:
– Det er her, potentialet for bæredygtighed kan identificeres og integreres i byudviklingsprocessen på den mest effektive måde. Alligevel ser vi ofte, at bæredygtighed bliver et separat tema, der lægges over byudviklingen på et tidspunkt i processen, hvor det er svært, dyrt eller for sent at implementere. Det vil vi gøre op med.

Hos Rådet for Bæredygtigt Byggeri er man enig i udfordringerne indenfor byudvikling, og ekspert i bæredygtig byudvikling hos Rådet for Bæredygtigt Byggeri, Kreils Kieler Ekelund fortæller:
– Siden DGNB for byområder blev søsat i Danmark for otte år siden, har Rådet for Bæredygtigt Byggeri gennemført kvalitetssikring på flere ambitiøse byudviklingsprojekter. Men der mangler en metode, der skaber en grundlæggende ramme for at arbejde med bæredygtighed tidligt. I de helt tidlige faser er det ofte for abstrakt at tale bæredygtighed og f.eks. igangsætte DGNB Byområder.
– Vores oplevelse er, at kommuner i hele landet virkelig gerne vil arbejde med bæredygtighedstiltag i deres byudvikling. Men de griber opgaven og udfordringerne vidt forskelligt an. Der mangler simpelthen en ensartet praksis og en ramme for arbejdet med bæredygtighedstiltag på et helt tidligt stadie. Vi håber, at BYSTART kan være med til at løse dén udfordring.
Dialogen på tværs er helt centralt for projektet.
– Vores ambition er at få drøftelserne om bæredygtighedstiltag i byudviklingen ind tidligt i processen, så alle parter i byudviklingen bliver inddraget, og processen bliver transparent. Forhåbentlig fører det til endnu større kreativitet i projekterne, samtidig med at alle parter er indforståede med og bakker op om projektets rammer, siger Rune Veile, URBAN POWER.
Læs også:
Den gule by i Høje-Taastrup bliver grøn
Sådan fungerer BYSTART
Grundidéen i BYSTART er at skabe en dialogproces i faste rammer. Samtidig skal platformen gøre det lettere at tale om og skabe overblik over de mange forskellige bæredygtighedsfaktorer, der bør tages stilling til i de tidlige faser af et byudviklingsprojekt.
BYSTART består af to dele – et fysisk værktøj i form af dialogkort og en dialogmatrix samt en digital del i form af et excelværktøj. Emnerne varierer fra spørgsmål om socialt fællesskab til regnvandshåndtering og deleøkonomi. Derfor kan projektpartnere begynde drøftelserne i fællesskab ved hjælp af dialogkort og matrix. Samtidig kan beslutninger og gode idéer føres ind i et digitalt ark, så de er gemt og automatisk kan trækkes ud i en resultatrapport.
Mere dialog og samskabelse
En følgegruppe bestående af kommuner, bygherrer og rådgivere har løbende testet platformen. I Odense Kommune har det været en meget positiv oplevelse, fortæller Sidsel Stine Kromann, der er projektleder i Odense Kommune:
– BYSTART løser et helt konkret behov hos os om mere samskabelse og dialog i byudviklingsprocesserne. Derfor kan jeg også fint forestille mig, at vi vil bruge BYSTART som en fast del af vores lokalplanproces, når vi skal i dialog med bygherrer og rådgivere om de gode løsninger.
Christina Korsbek Olsen, er arkitekt og byudvikler i Esbjerg Kommune, og hun er enig i, at der er et kæmpe behov for nye samskabelsesprocesser inden for byudvikling:
– Ofte er processen alt for lineær og forskellige emner som biodiversitet, mobilitet, bebyggelsestæthed og integration af sociale fællesskaber adresseres enkeltvis frem for i en helhed. Det er en skam. For det er afgørende for projekternes succes, at alle emner tænkes ind i en større sammenhæng fra begyndelsen – og ikke mindst, at alle parter rundt om bordet, er indforståede med, hvordan og hvornår der skal prioriteres og handles, siger hun.
Deltag i lanceringen af BYSTART
Den nye platform lanceres d. 23. august hos URBAN POWER på Refshalevej 147 i København. Programmet byder på oplæg, drinks og muligheder for netværk, og der er mulighed for at tilmelde sig her: Lancering af BYSTART.
Efter lanceringen vil man kunne finde platformen på Rådet for Bæredygtig Byggeris hjemmeside.
Følgegruppen består af:
Kommuner i følgegruppen: Albertslund Kommune, Herlev Kommune, Esbjerg Kommune, Aarhus Kommune, Odense Kommune, Faaborg-Midtfyn Kommune og Randers Kommune
Bygherrer i følgegruppen: NREP, By & Havn og PensionDanmark
Rådgivere i følgegruppen: Grandville, Aaen Engineering, Rambøll, Schønherr og COBE
Yderligere info om BYSTART:
- BYSTART er udviklet af URBAN POWER og Rådet for Bæredygtigt Byggeri med støtte fra den filantropiske forening Realdania.
- Platformen henvender sig specifikt til kommuner, rådgivere og private bygherrer.
- BYSTART består af to dele – en fysisk del i form af dialogkort og dialogmatrix samt en digital del i form af et excelværktøj.