Den gule by i Høje Taastrup bliver grøn
Den karakteristiske ”Gule By” omkring Høje-Taastrup Station kan se frem til at få et langt mere indbydende, trygt og varieret bymiljø. URBAN POWER står bag skitseprojektet, der er udviklet sammen med borgerne.
Høje-Taastrups kommune og de tre grundejere Wihlborgs, ATP og DSB har præsenteret et nyt fælles byrumsprojekt, Den Gule By.
Bag skitseprojektet står URBAN POWER, der i den følgende periode er hovedrådgiver. Det skal sikre helhed og sammenhæng i projektområdet, der dækker 16.000 m2 fordelt over Nordtorvet, Banebroen og Sydtorvet, der bl.a. er kendt for Bjørn Nørgaards karakteristiske Thors Tårn.
Bynatur, belysning og sikker trafik
Mangfoldig bynatur med mange forskellige træer og en varieret sammenhængende beplantning, der understøtter biodiversitet er i fokus i projektet. Ligeledes er der fokus på et trygt byliv, med trygheds- og stemningsskabende belysning og forbedrede opholdsmuligheder - herunder en handelskantzone med mulighed for udeservering i solen. Facade- og søjlegange omkring torvene skal have en opgradering, og samtidig bliver der ryddet op i hierarkiet mellem fodgængere, cyklende, busser og parkering, så der sikres en positiv ligevægtig oplevelse uanset hvilken type besøgende, man er i området.
- Den gule by er ikke nogen almindelig bydel. Vi kan kun forandre og udvikle den karakteristiske murstensby, hvis bydelens ejere vil være med og bidrage aktivt. Det har heldigvis været tilfældet, og jeg er stolt af dette unikke eksempel på offentlig-privat samarbejde om byudvikling, siger fungerende borgmester Scheelsbeck i en pressemeddelelse.
Åben dialog og ønsketræer
I en periode har folk kunne lægge deres ideer og ønsker i ”ønsketræer” på stationen. Det har nemlig været et stort fokus at høre kommunens borgere, pendlere og interessenter, som en afgørende del af foranalysen, der ligger bag de kommende byrum.
- De mennesker, der færdes her til daglig, er de virkelige eksperter. Deres input har vi indhentet og omsat til konkrete fysiske løsninger, der bliver afgørende for forandringerne, fortæller arkitekt Sara Bjelke fra URBAN POWER, der står bag byrumstransformationen.
- I de nye byrum har der bl.a. været stor efterspørgsel efter mere natur, bedre belysning og trafiksikkerhed. Det har vi omsat til et byrumsprojekt, der samtidig bygger på stationsbyens særlige identitet og prioriterer menneskelig aktivitet.
Johan Tofte fra Wihlborgs, der ejer to af bygningerne på Sydtorvet siger:
- For os er det vigtigt at kunne bidrage til en forskønnelse af byen. Vi ønsker at skabe attraktive forhold for vores nuværende og fremtidige lejere og byens brugere, så det er fantastisk, at det nu er ved at lykkes.
Første spadestik
Høje-Taastrup Byrum og Wihlborgs har prioriteret midler til det sydlige torv og forventningen er at første spadestik kan tages senere på året. Herefter er planen at projekterne for Nordtorvet samt Banebroen og cykelparkeringen følger i samarbejde med ATP og DSB.
Fakta om Den Gule By
Høje-Taastrup Stationsby, også kaldet Den Gule By, blev indviet af H.M. Dronning Margrethe II og daværende trafikminister Arne Melchior i 1986.
Høje-Taastrup Station har dagligt 20.000 afgange, ankomster og omstigninger.
I Den Gule By er der + 5.000 arbejdspladser.
Det transformerede byområde består af Sydtorvet, Nordtorvet samt de forbindende uderum på selve stationen og udgør i alt ca. 16.000 m2.
Anlægsarbejdet forventes at starte i indeværende år med Sydtorvet, der finansieres af Høje-Taastrup Kommune og Wihlborgs.
Transformationen af Sydtorvet bliver realiseret med i alt 8 mio. kr. fra Høje Taastrup Kommune og 8 mio. kr. fra grundejeren Wihlborgs.