Med transformationen af den eksisterende udstillingsbygning ’Skibshallerne’ åbnes der op til omgivelserne, mens en læringstrappe bliver centrum for museet som dannelses- og reflektionssted..
Sådan kommer det nye museum i Gilleleje til at se ud
Drømmen om et nyt museum i Gilleleje, der kan formidle kystfortællingen er rykket nærmere med AART’s skitseprojekt til en transformation og udvidelse af Museum Nordsjælland til nordkystmuseet ’Livet ved havet’.
Museum Nordsjælland har sammen med Gribskov Kommune og Gilleleje Museumsforening i flere år arbejdet på at skabe et nyt museum i Gilleleje, der bliver en ombygning af det eksisterende. Nu kan museet præsentere skitseprojektet, der er tegnet af tegnestuen AART i samarbejde med styregruppen for museet.
- Med skiftende særudstillinger, involverende aktiviteter og med en åben have med offentlig adgang er det vores ambition, at det nye museum skal være et kulturelt samlingspunkt for borgere i hele Gribskov Kommune, for sommerhusgæster og for turister, siger direktør for Museum Nordsjælland, Julie Bouchet i en pressemeddelelse.
Drømmen for museet er at de eksisterende bygninger til at kunne rumme udstillinger om menneskets samspil med det store hav ved Sjællands nordkyst helt tilbage fra oldtiden og frem til i dag. Det er fortællinger om mødet mellem fiskere og sommergæsterne i fiskelejerne på Nordkysten og den gribende fortælling om de danske jøders flugt til Sverige i oktober 1943.
Museet udvides med en nyopførelse, der blandt andet rummer reception, café og udstillinger.
Bevare og fremhæve kulturhistorien
Det nye museum vil være placeret midt i Gillelejes gamle fiskerleje i det eksisterende Museum Nordsjælland. AART’s forslag har fokus på en nænsom transformation af de eksisterende bygninger ved genbrug og bevaring. Museets arkitektur er tilpasset omgivelserne og det fine lokalkulturhistoriske miljø.
Helene Anker Kure, arkitekt hos AART, fortæller:
- Vores projekt tager afsæt i, hvordan arkitektur kan hjælpe os i den grønne omstilling ved at transformere de bygninger, der allerede findes. Samtidig ønsker vi at skabe et signifikant byggeri, der både indskriver sig harmonisk i sin kontekst og skaber rammerne om en ny samlet museumsoplevelse – til glæde for både turister og lokale.
- Vi er stolte over, at vi har fået muligheden for at tegne et skitseprojekt til et nyt museum i det gamle fiskerleje i Gilleleje. Et museum som både bliver en attraktion og et nyt samlingspunkt for byen.
Det nye museum vil bl.a. til at formidle fortællingen om de danske jøders flugt til Sverige i oktober 1943
Til glæde for lokalområdet
Planen er ombygge den nuværende udstillingsbygning Skibshallerne og nedrive et utidssvarende øldepot fra 1969 for at give plads til en tilbygning, hvor der blandt andet ligger reception, café og udstillinger.
En museumshave vil tilbyde et nyt udendørs opholdsrum, der er åben for alle til glæde for de lokale.
Samtidig er der fokus på at få en bygning med et lavere energiforbrug end i det gamle museum.
- For os har det været utrolig vigtigt, at der er tænkt bæredygtighed ind i museumsprojektet, og vi er glade for at være så langt på vej med et nyt museum, som kan være med til at skabe trivsel og fællesskaber for lokalmiljøer, siger Pia Foght, der er formand for Kultur-, Idræt- og Fritidsforbundet i Gribskov kommune.
Museet får et nyt og indbydende velkomstområde med café og museumsshop
Skal finde 50 mio. kr.
Gilleleje Museumsforening har tirsdag d. 14. maj stemt ja til en hensigtserklæring om at overdrage grunden til museumsprojektet og man ser frem til at realisere visionerne det nye museum. Men først skal finansieringen på ca. 50 mia. kr. til projektet på plads.