<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif"> The Silo vinder årets RENOVER pris
annonce

The Silo vinder årets RENOVER pris

 

Nordhavns The Silo er kåret som vinder af årets RENOVER pris, og parterne bag det yderst ambitiøse projekt kan nu kalde sig danske mestre i bygningsrenovering.

 

Foto af Carsten Ingemann og Rasmus Hjortshøj

 

Siden januar har danskere og fagfolk indstillet deres favorit renoveringsprojekter, og i år blev det til hele 182 indstillinger på tværs af hele landet. Ud af dem blev følgende seks projekter nomineret: Rømershus i Aarhus af E + N Arkitektur, Korngården i Ballerup af DOMUS arkitekter, Bondegården i Havreholm af MONOMAL ApS, Multikulturhuset i Sønderborg af AART Architects og ZENI Arkitekter, Moderniseret hosbyhus i Herning af Christoffersen Arkitekter maa APS og så The Silo af COBE, som efter flere måneders venten stille sig øverst på sejrsskamlen, da RENOVER prisen 2018 blev uddelt.  

 

 

Læs interview med projektchef Caroline Nagel fra COBE om The Silo: Et unikum udvendigt og indvendigt

 

Et projekt i særklasse

På Nordhavn i København er en gammel DLG-kornsilo fra 1962 blevet transformeret til 38 forskellige lejligheder, restaurant i en ny tilbygning på toppen og offentligt tilgængelige rum i stueetagen. Renoveringen viser, hvordan man kan ombygge en udtjent betonsilo til nye formål med unikke rum og bevarede historiske spor som gevinst. Det var formand for nomineringsudvalget, Gøsta Knudsen, der stod for uddeling af prisen.

 

- The Silo er et fornemt eksempel på en ambitiøs transformering fra havneerhverv til attraktive, eksklusive boliger. Det er værdifuldt, fordi der i mange danske havne er funktionstømte siloanlæg, som venter på en stillingtagen til bymæssig genbrug eller nedrivning. Boligernes fandenivoldske materialemæssige råhed, den frigjorte indretning og det banebrydende arkitektoniske facadeudtryk er så perspektivrigt, at der ikke kan herske den mindste tvivl om renoveringens kaliber, Gøsta Knudsen, tidligere stadsarkitekt i Aarhus og formand for nomineringsudvalget.

 

Før renoveringen stod siloen tom og ubrugt hen, men den har med sin højde og den kendte graffiti Hva drikker Mølr altid været et vartegn på havnen. Det er den stadig, for betonbygningen er bevaret og er udenpå blevet beklædt med nye, specialdesignede facadeelementer af galvaniseret stål, der som materiale passer godt til den rå beton. Altaner, isolering og døre og vinduer er integreret i facadeelementerne.

 

Siloens råhed er især tydelig indenfor. I de nederste etager er korntragte bevaret, og bygningens rum står med ubehandlede betonvægge. Den overvældende loftshøjde på mellem 3,5 og 7 m er videreført fra inddelingen af den gamle silo til lejlighederne. Der er skåret store åbninger i betonskallen, hvor der nu er døre og vinduer, der uden synlige rammer giver panoramaudsigt over havnens liv.

 

 

Læs også interview med Dan Stubbergaard fra COBE: Der er et stort potentiale i industriområderne

 

Parter bag projektet
Bygherre: Union Holding A/S og NRE Denmark A/S

Arkitekt: COBE

Totalentreprenør: NRE Denmark A/S

Ingeniør: Balslev og Wessberg

 

 

 

Særlig hæder til unikt projekt

Udover RENOVER prisen blev også Specialprisen uddelt. Specialprisen går til et unikt, originalt og særligt projekt, der måske ikke lever op til alle RENOVER prisens kriterier.

 

Prisen gik i år til Whiskyhuset på Ærø, der er et forfriskende indspark i fortællingen om landdistrikternes deroute, hvor Whiskyhuset var et gammelt vaskehus, men er nu forvandlet til Danmarks mindste whiskydestilleri i et projekt, der har været båret frem af det stærke lokale sammenhold på Ærø.

 

Læs mere om Renoveringsprojekter

 

 

Fakta om RENOVER prisen

Vinderen af RENOVER prisen 2018 er udpeget af et valgkollegium bestående af 70 branchemedlemmer, der har haft samtlige nominerede projekter under luppen siden offentliggørelsen af de seks frontløbere.

 

RENOVER prisen er stiftet af Realdania og GI med henblik på at anerkende renoveringsprojekter, der er med til at vise vejen for, hvordan vi bedst løser den store samfundsmæssige opgave, det er at få opdateret den eksisterende bygningsmasse i Danmark. I år er sjette gang, at Realdania og GI uddeler RENOVER prisen til et renoveringsprojekt i særklasse. Det er håbet, at vinderprojekterne vil tjene som eksempler for fremtidige renoveringsprojekter og være med til at sætte fokus på renovering i Danmark.


Projekter kunne indstilles frem til 1. marts 2018, hvorefter et nomineringsudvalg på baggrund af prisens nomineringskriterier, interviews og analyser fra SBi og advokatfirmaet Molt Wengel nominerede seks projekter til RENOVER prisen 2018. Siden da har et valgkollegium bestående af 70 personer fra byggebranchen stemt om, hvilke nominerede projekter, der skulle vinde prisen.