
Transformationer stiller særlige krav til belysningen
Når bygninger genindrettes til nye formål, er det vigtigt at have øje for belysningen – den rigtige løsning kan både understrege den nye indretning og mindske klimabelastningen, siger brancheekspert.
Tidens fokus på transformation frem for nybyggeri giver stærke muligheder for at rykke på den måde, vi normalt tænker kontorlandskaber, undervisningsfaciliteter og andre steder, hvor folk samles.
Men nyindretningen stiller også store krav til spaceplanning – og ikke mindst lyset. Det fortæller Martin Wallenius, key account manager hos Signify, der er en af verdens absolut førende virksomheder inden for belysning.
- Jeg har set flere eksempler på, at blandt andet tidligere fabriksbygninger er blevet til enormt lækre rammer for nye funktioner. Men for at det for alvor skal lykkes, kræver det et skarpt fokus på den rette belysningsløsning, siger han.

Det enkle og det avancerede
Intelligent lysstyring er en sikker vej til gode resultater på lysfronten. Hos Signify sikrer styresystemet Interact de rigtige rammer for virksomhedens lys – uanset om det er store lokaler med en kompleks brugsprofil eller mere enkle rum. Systemet findes nemlig tre versioner. Foundation er et simpelt plug-and-play-system, der kan styre lysstyrke og tænd-og-sluk-funktioner. Storebroren hedder Advanced, der tilbyder en gateway, så man kan lave rumstyring via en PC – og den helt store pakke hedder Entrerprise, der tilbyder total space management med bevægelsessensorer, varmeregulering og andre avancerede løsninger.- Uanset om man vælger den enkle eller de mere avancerede løsninger, er systemet let at installere og gå til, siger Martin Wallenius.
- Når man står med en transformationsopgave, kan installatøren bruge det eksisterende kabelnet i stedet for at trække et nyt. Der skal bare 230 volt på produktet, så kan man installere og programmere det.
Ifølge Martin Wallenius er der gode besparelser på både det almindelige og det grønne regnskab ved at vælge intelligente lysløsninger.
- Med Interact kan man let koble sig på dagslysstyring, der hele tiden måler på lysmængder udefra. Så skruer det ned, når der er tilstrækkeligt dagslys, og op, når det mangler. Ved skift fra konventionel til LED sparer man let 50 procent i strøm, og hvis man kobler yderligere lysstyring på, kan man lande på 20-25 procent mere i besparelse, siger han.

Personligt lys
For virksomheder og medarbejdere kan der også være andre gevinster. Mange virksomheder har indført hjemmearbejde til de ansatte – men har også et ønske om, at de møder ind. Det kræver attraktive kontormiljøer – og her kan lyset være til hjælp.
- Dynamisk lys ligger højt på listen hos rådgivere og arkitekter, men mange gange bliver det sparet væk til fordel for en fast farvetemperatur. Det er ærgerligt, for døgnets lysrytme har en stor betydning, siger han og peger på andre udfordringer og muligheder.
- Gennem Interact kan vi individuelt tilpasse lyset efter den enkelte bruger, selv om man sidder i storrumskontorer. En 50-årig skal som udgangspunkt bruge dobbelt så meget lys som en 25-årig, og nogle foretrækker ganske enkelt mere lys end andre. Så det er vigtigt med en personlig tilpasning, hvis komforten på kontoret skal være optimal.
Moderne kontorer indrettes desuden ofte med både arbejdspladser, formelle samlingssteder som mødelokaler og mere uformelle områder – som lounges eller køkkener.
- Her kan man også gøre meget med lyset. Farvetemperaturen kan understrege miljøerne og drage folk hen til kaffemaskiner og sofaområder. Vi kan også skabe lys, der varieres, hvis et område har flere funktioner.