CLT Denmark leverer kun certificeret træ fra bæredygtig skovdrift. Præcisionen ved montage af elementerne på 1-2 millimeter fås ganske enkelt ikke bedre i byggeriet. Foto: David Bülow/Primus Arkitekter
Vores hus er jo nærmest et japansk skovbad
I Hornbæk ligger der et træhus tæt op ad et skovbryn med store egetræer. Gennem de store ovenlysvinduer inviterer huset skoven indenfor.
CLT Denmark har igen pakket et helt hus ud fra et enkelt lastvognslæs fra Østrig, og rejst alle elementer på en dag. Bygherren bor nu i huset, som er valgt, fordi det er bæredygtigt og på grund af træets egenskaber i forhold til klima og indeklima.
- Træbyggeri udfordrer vores sanser. Vores vision med huset var, at det skulle være sundt og rart at bo i. Minimalistisk og være i ét med naturen. Huset skulle være ærligt i dets simple konstruktion af CLT-elementer med skæve vinkler og lysindfald og udkig til den nære natur og dyreliv, fortæller byplanlægger Sabine Schock, som er huset bygherre sammen med sin mand Nathan.
På forhånd tiltrak CLT – altså massive træelementer – sig opmærksomhed, fordi det giver et godt indeklima og en god akustik.
- Men det er kommet bag på os, hvor meget den helt intuitive sanselige opmærksom på naturen i og omkring huset opleves i hverdagen. Også vores gæster mærker og berører som det første væggene, snuser til træduften og stirrer ud gennem de store ovenlysvinduer på egetræerne. Det er et hus, der opleves med alle sanser, pointerer Sabine Schock og tilføjer:
- I Japan kan man få skovbadning – shinrion-yoku – på recept for at bekæmpe fysiske sygdomme og stress. Efter at være flyttet ind i det nye hus oplever vi også en sanselig opmærksomhed på naturen omkring os og de materialer, som vi lever i.
Læs også:
Interview med Per Thomas Dahl, direktør fra CLT Denmark: Hos CLT Denmark har træ en hovedrolle
Træ og arkitektur
Det er altså på mange måder et usædvanligt hus, ikke stort, men man mærker, at der er tænkt i materialer, bæredygtighed og fremfor alt et indbydende og sundt indeklima. Det mere og mere populære massivtræsmateriale CLT danner vægge, loft og tag i huset med hele tre parallelle sadeltage. CLT Denmark leverer certificeret træ fra bæredygtig skovdrift i Østrig klar til montage med præcision og tolerancer på 1-2 millimeter. Det fås ganske enkelt ikke bedre i byggeriet.
Sabine og Nathan Schock har arbejdet tæt sammen med arkitekt David Bülow-Jacobsen og Kristian Rehder fra Primus Arkitekter om parrets ønsker til det specielle hus, som nu er deres bolig. Huset er set udefra kendetegnet ved at være bygget over en ide med tre sammenbyggede sadeltage i et hierarki med den midterste del af bygningen som den højeste.
- Sadeltagene bidrager til fornemmelsen af stor rummelighed, som mærkes, når man kommer ind i bygningen. Det har været vigtigt for os, at det er god arkitektur og at arbejde med æstetik via CLT-optimering, fortæller David Bülow-Jacobsen, som lurer på muligheden for, at det rationelt pakkede elementhus kunne blive en forløber for et egentligt typehus i CLT, som markedet er ved at modnes til.
CLT og produktivitet
I CLT Denmark, der er leverandør af elementerne – CLT er det eneste svanemærkede konstruktionsmateriale på det danske marked – mærker man, at det danske marked er ved at modnes. Der sker omstilling til at bruge mere træ, som et effektivt svar på den grønne omstilling.
- Både bygherrer store som små og især arkitekterne har indset, at der skal anvendes mere CO2-venligt træ i byggeriet. I Hornbæk har vi haft fornøjelsen af at samarbejde med engagerede bygherrer og rådgivere, og det har været en proces, som har vist, hvor effektivt et materiale CLT er. Processen ligner i princippet traditionelle betonelementer blot er der langt større frihedsgrader. Dertil er det meget lettere og nemmere at håndtere. Og så har vi jo overfladen, som også er et synligt aktiv. Der er derfor ingen tvivl om, at vi også i forhold til produktivitet vil opnå store gevinster ved at prioritere træ i byggeriet, siger direktør Per Thomas Dahl, CLT Denmark og slår en sløjfe i forhold til huset i Hornbæk:
- Og så gør det jo ikke noget, at husene både er CO2-positive og rare at opholde sig i. Jeg tror tiden er med os, og vi vil se meget CLT i de kommende år, så flere vil så få lov at opleve den komfort, der følger gratis med oveni klimagevinsten.