Arkitektur med bæredygtigt træ skal hædres
World Architecture Festival (WAF) er verdens største arkitektur festival og den 6. december uddeles festivalens eftertragtede priser til dette års mest særprægede, spektakulære og inspirerende arkitektur.
Med støtte fra PEFC vil WAF for andet år i træk anerkende de arkitekter og projektgrupper, som har bæredygtige visioner i deres konstruktioner. Målet er at fremme væksten af det bæredygtige element i arkitektur ved at vise mulighederne og sætte nye standarder for bæredygtighed. Festivalen uddeler hvert år flere forskellige priser, men ønsker med prisen "Best Use of Certified Timber" at anerkende, fremvise og inspirere ny spektakulær arkitektur – også det der er på tegnebrættet.
De arkitektoniske muligheder for at bygge med træ er mangfoldige. Det viser de byggerier, der er nomineret til prisen ”Best Use of Certified Timber”. Foruden det danske Skovtårn på Sydsjælland, som viser en helt særlig effekt af kombinationen af træ og stål, så er der byggerier som fx Helsinki Central Library i Finland, Royal Opera House ”Open up” i London, Turó de la Peiras Sportscenter i Barcelona og terminal 2 i Mactan-Cebu International Airport i Filippinerne. De er alle spektakulære og samtidig beviser de nogle af de muligheder, som træ giver arkitekter og bygherrer. Det er kun fantasien, som sætter grænser.
Reduktion af CO2 udledning
Byggeri står for op mod 40% af den samlede CO2 udledning i Danmark, så derfor giver det stor gevinst, hver gang man i byggeriet prioriterer flere bæredygtige materialer. En af de helt store problematikker er at beton, stål og glas udleder meget CO2 under produktionen, og lige nu fylder det meget i dansk byggeindustri. Træ derimod opsuger og opbevarer CO2, og det har vist sig, at træ ikke kun er bæredygtigt, det kan også bære store masser. Det er bevist da trækonstruktioner i adskillige etagers højde er vist muligt.
Det er derfor meget positivt at det bliver nemmere og nemmere at finde certificeret træ og andre byggematerialer. Det skyldes at flere og flere skovejere og leverandører til byggebranchen lader sig PEFC-certificere. Det er PEFC, der har opstillet certificeringskravene, som skal opfyldes for at blive certificeret. Disse krav inkluderer bl.a. hensynstagen til dyr, planter, miljø og arbejdsmiljø.
Statens Byggeforskningsinstitut (SBi) har udviklet bæredygtighedsværktøjet ”LCAbyg”, som netop har vundet Det Bæredygtige Elements produktpris på Building Green. Programmet, der er frit tilgængeligt for hele byggebranchen, gør det muligt at beregne klimabelastningen og andre miljøpåvirkninger ved bygningsdesign. Det kan derfor være et vigtigt redskab til at nå regeringens målsætning om at reducere klimabelastningen med 70% i 2030.
Men værktøjet kan også benyttes til at sammenligne et traditionelt byggeri med et byggeri, hvor certificeret træ - og andre certificerede elementer- indgår, og derved vurdere klimabelastningen og forskellen på de to byggeridesign.
LCAbyg viser dig fx, hvor meget CO2 din bygning udleder alt efter, hvilket design og materialer bruges. Beregninger viser, at der er en forskel i størrelsesordenen faktor to til tre i bygningers klimabelastning. Årsagen er, at der ikke er nok fokus på materialernes bidrag af CO2. Det kan sammenlignes med, at man ikke ved, om man spiser 2000 eller 4000 kalorier om dagen, har seniorforsker Harpa Birgisdottir forklareret. Med LCAbyg kan du træffe mere bæredygtige valg og slanke bygningernes klimabelastning, uddyber hun.
Anvendelse af træ i byggeriet er stigende
Flere virksomheder oplever større efterspørgsel efter byggeri, hvor certificeret træ og andre certificerede bygningdele indgår.
Jakobsen Huse har bygget huse i træ i flere år og er netop nu ved at færdiggøre verdens første PEFC certificerede parcelhus. Maria Venø Jakobsen, direktør og ejer af Jakobsen Huse, fortæller, at ved at erstatte jern og beton med træ spares meget CO2. Derudover reducerer byggeri med træ den samlede vægt og derved kræves der mindre beton i fundamentet. Jakobsen Huse har i mange år med innovativ nytænkning været dedikeret til at udvikle bæredygtige typehuse. At dedikere sig til træ som erstatning for beton og stål, de steder hvor det er muligt, er blot et ud af mange tiltag i deres bæredygtige udvikling af typehuse.
Palsgaard Spær, som er Danmarks absolut største spærproducent, oplever også en markant større efterspørgsel efter løsninger i træ frem for gasbeton og stål. Også her håber og regner man med, at brugen af bæredygtige produkter i byggeriet vil fortsætte med at stige.
Mikael Koch, der er direktør i Træinformation mener, at træ kan give os mere frihed i arkitekturen, uden at det koster ekstra. Han mener, at den danske byggebranche halter bagefter i konkurrencen med udenlandske. Som eksempel nævner han Hotel Moxy i Sydhavnen. Det er Danmarks største og højeste færdige CLT-byggeri (Cross Laminated Timber). Bygningen er 5 etager højt, rejst på 3 måneder, og det minder om et stort IKEA-samlesæt, hvor to lastbiler om dagen har leveret alle dele i den rækkefølge, de skal monteres ved brug af blot en enkelt mobilkran. Det er designet og produceret i udlandet og monteret af udenlandsk arbejdskraft.
Lokalt produceret træ
De nordiske skove vokser, og de fleste er PEFC certificeret. Af den grund er PEFC Danmark i gang med projektet ’New Nordic Wood’. Projektet går i al sin enkelthed ud på at fremme brugen af nordisk træ i byggeriet. Ved at anvende lokalt produceret træ, reduceres både omkostninger og CO2 udledning i forbindelse med transporten.
- Som alle disse eksempler viser, er der mange gode grunde til at bruge træ i stedet for andre byggematerialer i fremtidens byggeri, udtaler Morten Thorøe, der er leder af PEFC Danmarks sekretariat. - Det handler ikke kun om bæredygtighed, for træ giver også nogle nye spændende arkitektoniske muligheder. Dog er det en forudsætning at træet stammer fra certificerede skove, ellers kan vi ikke sikre, at der er skov til fremtidens generationer. I PEFC Danmark glæder vi os til at følge udviklingen de næste mange år, hvor vi i samarbejde med de certificerede virksomheder og skovbrug vil sørge for, at vi i fremtiden har træ til alle de bæredygtige og arkitektoniske projekter.