<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif"> Børne og ungehospice Strandbakkehuset kåret til årets sundhedsbyggeri
Børne og ungehospice Strandbakkehuset kåret til årets sundhedsbyggeri

Strandbakkehuset, Børne- og Ungehospice i Rønde

Børne og ungehospice Strandbakkehuset kåret til årets sundhedsbyggeri


Strandbakkehuset i Rønde på Djursland er netop offentliggjort som vinderen af Årets sundhedsbyggeri 2021. En offentlig afstemning og en fagjury afgjorde, at det var Hospice Djurslands bevægende projekt til hårdt ramte børn og unge, der fortjente anerkendelsen i år.

Juryen fremhævede bl.a., projektets store indlevelse i de særlige sårbare menneskers behov. Regionsrådsformand Anders Kühnau (A) er på Region Midtjyllands vegne utrolig stolt af det tilbud om omsorg og lindring, de nu kan give familier med meget syge børn.

 

2Strandbakkehuset  Børne- og Ungehospice i Rønde - Fotograf Helene Høyer Mikkelsen
Strandbakkehuset

 

Kåring af årets sundhedsbyggeri

For 4. år i træk har Nohrcon sat fokus på de gode eksempler på byggeri og indretning af hospitaler, plejeboliger, seniorboliger, hospices og sundhedscentre med kåringen af årets sundhedsbyggeri – som optakt til Temaugen om fremtidens sundhedsbyggeri d. 18. – 20. maj med videndeling i højsædet.

 

Sidste gang gik prisen til den eksemplariske udvidelse/ombygning af Sønderjyllands nye Akutsygehus i Aabenraa, men i år dystede tre demensplejehjem og ét børne- og ungehospice om hæderen. Alle fire vigtige projekter, der har bevæget både fagjury, brugere, lokalmiljø, og fagfolk i øvrigt.

 

 

De fire nominerede projekter:

  • Fællesskabets Hus i Ry (demensplejeboliger og centerfunktioner)

  • Skovvang DemensCentrum i Aarhus (demensvenlige plejeboliger og demenscenter)

  • Skovvang II Demensplejecenter i Allerød

  • Strandbakkehuset, Børne- og Ungehospice i Rønde

 

3Strandbakkehuset  Børne- og Ungehospice i Rønde - Fotograf Helene Høyer MikkelsenStrandbakkehuset

 

Indsigt og indlevelse = (hjerte)rum for liv, leg og lindring

Strandbakkehuset tilbyder hjemlige rammer, lindrende omsorg og behandling til de svært syge børn og unge og deres familier, der har deres hverdag her i en sårbar tid i livet. Placeringen på toppen af en skrænt giver udsyn og inspiration til fordybelse og refleksion. Det inviterer naturen ind gennem åbninger og forskydninger, så nærheden til søen og skoven bliver Strandbakkehusets særegne styrke.

 

Huset rummer seks familieboliger, et personaleafsnit og flere fællesfunktioner. Familieboligerne forskyder sig udover skrænten, så de kommer helt tæt på skovgrænsen – med panoramakig over de grønne omgivelser. Det store fællesrum i midten – Hjerterummet – binder husets forskelligartede funktioner og omkringliggende natur sammen.

 

Store glaspartier skaber stemningsfuldt miljø med optimale lysforhold og unikke kig ud til naturen. Samtidig leder stiforbindelser direkte ind i rummet, så skellet mellem ude og inde sløres, og beboerne inviteres til at bruge landskabet aktivt. Dermed bliver naturen allestedsnærværende – og et afgørende element i livet, legen og lindringen, som huset danner rammerne om.

 

5 Strandbakkehuset  Børne- og Ungehospice i Rønde - Fotograf Helene Høyer MikkelsenStrandbakkehuset

 

 

Fakta om kåringen:

- 4. gang Nohrcon uddeler prisen

- Jury vurderede indkomne forslag og nominerede 4 projekter

- Offentlig afstemning om de 4 projekter

- Jurystemmer (15 % vægt) + offentlige stemmer (85 % vægt)

 

Teamet bag strandbakkehuset:

- Bygherre: Hospice Djursland

- Arkitekt: AART architects

- Ingeniør: Arne Elkjær

- Entreprenør: CJ Group

 


Fakta om vinderprojektet:

- Sted: Rønde, Djursland

- Type: Nybyggeri

- Projekt afsluttet: 2020

- Areal: 1.300 m²

- Anlægssum: 37 mio. kr. inkl. inventar

 

7Strandbakkehuset  Børne- og Ungehospice i Rønde - Kilde AART ArchitectsStrandbakkehuset. Kilde AART Architects


Anders Kühnau, regionsrådsformand i Region Midtjylland, udtaler efter kåringen:

Strandbakkehuset er på alle måder unikt. Jeg er på Region Midtjyllands vegne utrolig stolt af det tilbud om omsorg og lindring, vi her kan give familier med meget syge børn. Rammerne fortjener især hospicebestyrelsen og -ledelsen ros for at skaffe midler til.”

 

Jørgen Keinicke, formand for bestyrelsen for Strandbakkehuset og Hospice Djursland, udtaler:

"Prisen som Årets Sundhedsbyggeri er fantastisk. Vi har fået præcis de rammer for liv, leg og lindring, som bestyrelse, personale og brugere ønskede sig. På bestyrelsens vegne er jeg både ydmyg og taknemmelig for den store støtte, vi har fået til Danmarks første nybyggede børne- og ungehospice. Uden støtten havde byggeriet ikke været muligt."

 

Dorit Simonsen, hospiceleder i Strandbakkehuset og Hospice Djursland, udtaler:

Vores vision var, at vores nye børne- og ungehospice skulle rumme plads for Liv, Leg & Lindring, og den vision er i høj grad blevet til virkelighed. Vi står i dag med det smukkeste hus, et hus, som omslutter os med dets varme materialer, som tilbyder åbne og rummelige fællesrum, små hemmelige gemmesteder og tilbagetrukne familielejligheder med plads til privatliv og hele familien. Strandbakkehuset børne- og ungehospice er et højt specialiseret hospice, som tilbyder hjemlige rammer og lindrende omsorg og behandling til familier med svært syge børn og unge i en sårbar og vanskelig tid i deres liv. Vi er meget stolte af, at Danmarks første nybyggede børne- og ungehospice er blevet kåret til Årets sundhedsbyggeri 2021 – og vi deler æren med alle dem, der løftede projektet ind i virkeligheden.”

 

Anders Tyrrestrup, arkitekt og partner i AART, udtaler:

Nogle projekter går lige i hjertet, og det gælder i den grad det nye børne- og ungehospice. For det er et projekt af de sjældne og meget meningsfulde, hvor vi fik til opgave – gennem arkitekturen – at favne børn, unge og deres familier i en sårbar livssituation. Inden vi satte os ved tegnebordet, gjorde vi derfor en dyd ud af at undersøge, hvad hjemlighed betyder for netop dem i deres livssituation. Det gjorde vi med vores effektteam, hvor vi kombinerede antropologiske indsigter med arkitektonisk indlevelse. Resultatet blev et hospice med kontakten til den nære natur og det nære menneskelige møde som omdrejningspunkt. Et hospice, som nu er hædret som årets sundhedsbyggeri. Det er vi utrolig stolte af, og det hviler på et tæt og godt samarbejde med Hospice Djursland, Arne Elkjær og CJ Group.”

Anbefalede artikler