DAMPA: Diffus ventilation er en bæredygtig vej til bedre indeklima
Når vi bruger op mod 90 % af vores tid indendørs, så er behovet for et ensartet indeklima, høj luftkvalitet og god rumakustik markant. Diffus ventilation er i den sammenhæng en effektiv og bæredygtig metode til at skabe et godt indeklima uden uønsket træk – med bedre trivsel og højere produktivitet til følge
Et godt indeklima er ikke kun afgørende for vores trivsel. Det sætter også mærkbare spor på effektivitet, bundlinje og klima, og det er her, diffus ventilation kommer ind i billedet som en bæredygtig tilgang til indeklima.
Hos DAMPA er diffus ventilation helt konkret et udtryk for, at ventilationssystemet ved overtryk over loftet sender diffuse luftstrømme ind over det nedhængte metalloft. Herefter trænger siveluft ned gennem loftets perforation eller ventilationsspalter med en jævn fordeling af lufttrykket over hele rummet til følge – samtidig med at DAMPAs lofter er æstetiske og giver arkitekterne designmæssig frihed.
Design, bæredygtighed og indeklima
-Hos DAMPA prioriterer vi design, bæredygtighed og indeklima højt. Diffus ventilation medvirker sådan set positivt på alle tre parametre – både på bygningsniveau og på globalt plan i forhold til folkesundheden, og dét uanset om det gælder supersygehuse, domiciler, institutioner eller andre områder, siger Michael Nykjær, adm. direktør i DAMPA.
Designmæssigt behøver lofter ikke bare være sterile hvide loftsflader, og med diffus ventilation og opbygningen i nedhængte kassetter fjerner DAMPA bl.a. tekniske elementer, ligesom de eksisterende installationer ikke er synlige for øjet, men stadig nemme at komme til. Det sker, uden at metallofternes integration af de tekniske elementer i ét samlet system går på kompromis med designet.
-Det er bæredygtige lofter i stål eller aluminium, der er 100 % genanvendeligt, levetiden er minimum 50 år, og temperaturreguleringen er energirigtig i kraft af bl.a. den diffuse ventilation, hvilket alt sammen gør det til en fremsynet løsning for arkitekter og bygherrer. Hvis man opnår et godt indeklima uden træk, så giver det også sundere og mere tilfredse medarbejdere, som dermed kan medvirke til højere produktivitet og en bedre økonomi. I forhold til f.eks. FN’s verdensmål er nedhængte, akustiske metallofter og diffus ventilation medvirkende til, at vi både kan spare ressourcer, penge og mindske CO2 – ikke bare internt, men også på den globale skala, siger Michael Nykjær.
Integration og reduceret byggehøjde
Han fremhæver, at loftsløsningen uden rør og andre tekniske elementer desuden vil gøre det muligt at sænke byggehøjden mange steder med flere etager, fordi man undgår den unødvendige spildplads, der normalt er mellem etagerne, når man bruger traditionel ventilation. Dermed sparer man f.eks. på byggematerialer og opnår en meget bedre totaløkonomi.
-Tilbage i 2013 spurgte vi 20 af de store arkitektvirksomheder, hvordan de anskuede DAMPA. Hvad de efterlyste var især netop integration. Det har vi arbejdet meget med siden og har i dag akustiske og hygiejniske metallofter med diffus ventilation, hvor de tekniske installationer er skjulte, og hvor lofterne integrerer alt fra luftkvalitet, lys, akustik og ventilation til AV-udstyr og DAMPAs klimalofter i et enkelt og sammenhængende design. Diffus ventilation er ikke bare noget, der er godt på bundlinjen. Det er også positivt for medarbejdernes daglige trivsel og for folkesundheden på lang sigt, slutter Michael Nykjær.