Det lykkedes os kun at finde en eneste leverandør af CE-certificeret brandimprægneret træbeklædning, som kunne dokumentere, at deres produkt overholder samtlige krav til brandsikkerhed, siger Søren Haycham Reiter (th), entrepriseleder hos Færch og Co. Til venstre står salgschef Henrik Ravn fra Bygma, der leverede C260-brandimprægneret Thermowood fra Södra til facaden på det nye Klatre- og Styrkeunivers.
Her har flammerne ikke en chance
Der kan ikke gå ild i facaden på Sportshøjskolens nyopførte klatre- og styrkeunivers, da bygningen er beklædt med C260-brandimprægneret Thermowood. ”Det var afgørende for os, at det brandimprægnerede træ opfyldte brandkravene, og vi oplevede et meget højt informationsniveau hos Södra”, forklarer Søren Haycham Reiter, entrepriseleder hos Færch & Co, der styrede totalentreprisen for den nye tilbygning.
Brandsikkerheden skal altid komme i første række, så facadebeklædningen på det 1.110 kvadratmeter store klatre- og styrkeunivers er valgt med største omhu. Den nyopførte hal er beklædt med C260-brandimprægneret Thermowood fra Södra, og ifølge entrepriseleder Søren Haycham Reiter fra Færch & Co skal man holde tungen lige i munden, når det gælder brandimprægneret træ.
- Det er altafgørende for os, at det brandimprægnerede træ, vi anvender til sådanne projekter, opfylder samtlige krav til brandsikkerhed, og jeg må sige, at vi oplevede et meget højt informationsniveau hos Södra, forklarer Søren Haycham Reiter.
Faldt fra som fluer på grund af dårlig dokumentation
Hos Bygma i Aalborg, der leverede det brandimprægnerede træ, kan salgschef Henrik Ravn nikke genkendende til de udfordringer, man møder, når man skal træffe det korrekte valg.
- Søren Haycham Reiter og jeg forsøgte i fællesskab at finde en leverandør, som havde de nødvendige brandgodkendelser og levede op til de lokale brandmyndigheders krav. Men firmaerne faldt fra som fluer en efter en, fordi deres dokumentation ikke var i orden, afslører Henrik Ravn.
Der kan ikke gå ild i facadebeklædningen på Sportshøjskolens nye tilbygning i Aalborg. Brandimprægneringsmidlet udvikler C02, der kvæler flammerne.
Södra har højnet standarden
Udvalget af mulige leverandører var til sidst snævret ind til en enkelt udbyder, og det var Södra. Virksomheden, som leverer brandimprægneret træbeklædning til en række store byggerier i hele Skandinavien, har med sit C260-brandimprægneringskoncept været med til at højne standarden for brandsikkerhed.
- Det er uhyre vigtigt, at vi som producenter kan dokumentere, at vores produkter lever op til de brandtekniske krav og er CE-certificerede. Eftersom alle involverede parter i en byggesag kan blive draget til ansvar i tilfælde, hvor der er anvendt brandimprægneret træ, som ikke er lovligt, er det her altså noget, der skal tages meget alvorligt, fortæller Jørgen Geel, som er teknisk chef hos Södra.
Rådgiver for arkitekter og bygherrer
Jørgen Geel rådgiver til daglig arkitekter, bygherrer og ingeniører om korrekt anvendelse af brandimprægneret træ og kan tydeligt mærke, at der er meget mere opmærksomhed omkring de strenge krav. Derfor bliver han ofte bedt om at deltage i byggemøder og rådgive igennem alle led i en byggeproces, så der er styr på certificeringerne og dokumentationen hele vejen fra start til slut.