Åben invitation: Hvem skal udvikle udstilling om transformation?
Arkitektforeningen og Dreyers Fond inviterer nu teams af arkitekter, kunstnere, håndværkere m.fl. til at udvikle en kollektiv udstilling i 1:1 med klare eksempler på transformationsgreb på det gamle kapel på Frederiksberg Hospital. Transformationen vil blive udstillet for offentligheden i september og oktober 2025.
Nye perspektiver på transformation og genanvendelse
Med byggeriets markante klimaaftryk i fokus opstår der en voksende interesse for at udforske, hvordan eksisterende bygninger og materialer kan integreres i nye sammenhænge. I takt med denne udvikling oplever branchen et stigende behov for stedsspecifikke løsninger og metoder, der kan tilpasses lokale forhold. Det gælder særligt bygninger fra nyere tid, der ofte er konstrueret med komplekse materialer og sammensætninger, som stiller både tekniske og æstetiske krav til transformationen.For at imødekomme denne udfordring lancerer Arkitektforeningen og Dreyers Fond et projekt, der skal udvikle og demonstrere nye metoder til genanvendelse og transformation. Gennem en tværfaglig tilgang inviteres tre hold bestående af arkitekter, landskabsarkitekter, kunstnere og andre relevante fagprofiler til at arbejde med konkrete bygninger og områder, der tidligere ville være anset som modne til nedrivning.
Udvikling af kapel-området på Frederiksberg Hospital
Projektet tager udgangspunkt i kapel-området på Frederiksberg Hospital, som Frederiksberg Kommune har stillet til rådighed. Her skal de tre udvalgte hold udvikle og realisere en udstilling, der demonstrerer, hvordan bygninger og materialer kan finde ny anvendelse gennem transformation og kreative indgreb.
Kuratorholdet bag projektet, bestående af kunsthistoriker Marianne Krogh og arkitekt Sidsel Gelting Hodge, lægger vægt på at udfordre traditionelle opfattelser af nyt og gammelt samt værdifuldt og værdiløst. Deres mål er at skabe en helhedsoplevelse, hvor de enkelte projekter viser, hvordan det eksisterende kan kombineres med nye idéer og teknikker for at skabe fremtidens byggemiljø.
- Vi ønsker at inspirere til nye måder at arbejde med genanvendelse og transformation på, både gennem store visionære løsninger og små, præcise greb. Processen skal skabe værdi for både fagfolk og den bredere offentlighed, udtaler kuratorteamet.
En del af Agenda Earth-initiativet
Udstillingen er en del af det større Agenda Earth-initiativ, som sætter fokus på fremtidens byggede miljø og de juridiske og praktiske rammer for udvikling og anvendelse af nye materialer. Gennem projekterne Sensing Earth og Implement Materials udforskes blandt andet, hvordan materialevalg og æstetiske tilgange kan omdefinere vores opfattelse af arkitektur og landskaber.
Projektet kulminerer i en offentlig udstilling i september og oktober 2025, hvor resultaterne vil blive præsenteret som en del af Frederiksberg Hospitals omdannelse til en ny bydel.
Ansøgning og kriterier
Fagfolk, der ønsker at deltage i projektet, kan ansøge frem til den 24. januar 2025. Holdene skal inkludere mindst én arkitekt eller landskabsarkitekt og en kunstner samt eventuelt andre relevante fagpersoner. Juryen bag udvælgelsen består af erfarne profiler fra Arkitektforeningen, kunstverdenen og byggebranchen, herunder Lars Autrup, Søren Pihlmann og Tue Greenfort.
Dette initiativ tilbyder en unik mulighed for at bidrage til en vigtig udvikling inden for byggeriet og for at sætte sit præg på, hvordan vi gentænker genanvendelse og arkitektonisk transformation i praksis.
Ansøgningen skal være Arkitektforeningen i hænde senest den 24. januar 2025. Ansøgningen fremsendes som én samlet pdf til transformation@arkitektforeningen.dk
Læs også:
Djernes& Bell: Transformation og tværfaglighed skal være de bærende kræfter i arkitekturenFakta om transformations-opgaven
Frederiksberg Hospitalsgrund står over for en omfattende transformation, hvor store dele af de eksisterende bygninger skal danne rammerne for en ny, moderne bydel. Det tidligere kapelområde på Frederiksberg Hospital bliver fremover omdannet til et offentligt kulturelt samlingssted. Som en del af forberedelserne til denne transformation vil en kollektiv udstilling blive skabt for at fungere som et inspirationsprojekt. Udstillingen vil demonstrere bæredygtige løsninger og fremme idéer til transformation med et minimalt klimaaftryk.
Kapelkomplekset dækker et areal på cirka 300 m² og inkluderer kapelrummet, tilstødende lokaler, korridorer, toilet- og køkkenfaciliteter. Derudover rummer området to små haver og en cirkulær forplads med direkte adgang fra Tesdorpfsvej på Frederiksberg. Denne vision for området sigter mod at skabe en harmonisk balance mellem historisk arv, bæredygtighed og moderne anvendelse.