
I BG Byggros’ innovations lab testes et regnbed med specialdesignet filterjord af pimpsten. Testene skal give svar på biofilm og mikrobiologisk livs evne til at rense vand.
Bygge- og anlægsspecialist går i laboratoriet
Know-how, forskning og data er afgørende for at skabe fremtidens løsninger til bygge- og anlægsbranchen, mener BG Byggros, der etablerer et innovations lab, hvor de bl.a. samarbejder med VIA University.
Bygge- og anlægsspecialisten BG Byggros vil investere i know-how, forskning og data, som markedschef Søren Storm ser er afgørende komponenter i udviklingen af nye produkter og kædeløsninger, der kan imødekomme de eksisterende og kommende kritiske problemstillinger, branchen ser ind i.
Til foråret kommer en grøn facadevæg til at pryde omgivelserne ved Redmolen i Nordhavn. En prototype ved hovedkontoret i Odense gør det muligt for BG Byggros at følge plantevæksten og behovet for vedligeholdelse, foto af BG Byggros
- Vi har skabt et unikt setup med rammerne til at udvikle og teste komplette kædeløsninger, som vi trykprøver ned til mindste detalje for at fjerne enhver form for usikkerhed. Samtidig indgår vi i tætte relationer med eksterne partnere, som løfter vores arbejde med analyser og databearbejdning, siger Søren Storm.
Han peger på, at laboratoriet giver dem mulighed for at kvalitetssikre driften af deres mange løsninger. Det gælder alt fra regnvandshåndtering og vækstmedier til grønne tage og jordkompositioner.
Læs også:
Rikke Juul Gram, Schønherr Arkitekter: Hvis vi modarbejder landskabet, modarbejder vi os selv
Drevet af samarbejde
BG Byggros’ innovations lab er ikke tænkt som et lukket rum. Tværtimod skal det være en vidensplatform, hvor samarbejde med videnstunge aktører som universiteter, institutter og forskningscentre skal dyrkes. En af disse samarbejdspartnere er VIA University College Horsens.
- Fra dag ét har vi kunnet se potentialet i samarbejdet med BG Byggros, og det er ret unikt, at de som virksomhed i denne branche er så innovative i deres tilgang. Som universitet bedriver vi praksisnær forskning, og det passer som fod i hose med BG Byggros’ tilgang, siger Theis Raaschou Andersen, forskningschef hos VIA University College i Horsens.
Han forklarer, at to af universitetets forskere i øjeblikket gør brug af BG Byggros’ innovations lab i forbindelse med et forskningsprojekt i rensning af overfladevand, herunder analyser af de mikrobiologiske miljøers adfærdsmønstre.
- Hverken vi eller BG Byggros arbejder med hyldevarer. Det er mikrobiologi og levende organismer, som reagerer forskelligt alt afhængigt af miljø og påvirkning, og for at kunne godtgøre vores løsningers funktionalitet, er vi nødt til at teste dem i så stor skala som muligt. Det kan vi her, siger Theis Raaschou Andersen.
De store skalaer er afgørende
Markedschef Søren Storm forklarer, at de hos BG Byggros arbejder i et felt med høj kompleksitet. Det kræver en holistisk tilgang, hvor alle aspekter af en løsning inkluderes, og hvor test gentages, indtil enhver usikkerhed er elimineret.
- Jo mere vi tester og analyserer, jo større sikkerhed får vi i vores data og vores løsningers funktionalitet. Det handler i bund og grund om at skabe klassificeret viden, og her er vores eksterne partnere uundværlige. Sammen er vi i gang med at opbygge en videns- og kommunikationsplatform, der kommer os selv og hele branchen til gode, siger Søren Storm.
Han fortæller, at BG Byggros ikke har som ambition at holde deres viden skjult fra omverdenen:
- I og med at vi samarbejder med offentlige institutioner, siger vi automatisk ja til at dele ud af vores erfaringer. Og det gør vi hellere end gerne, da vi har et ønske om, at vores branche rykker sig fra at arbejde ud fra erfaringer til at dyrke data, forskning og brede samarbejder som afsæt for fremtidens løsninger.
Samme holdning deler Theis Raaschou Andersen.
- Vi navigerer i en kompleks branche med levende organismer, planter og bakterier. Der er ikke nogen konstanter, når vi snakker miljø og klima, men derimod løbende udvikling og forandring. Derfor er vi nødt til at være på forkant med data, så vi kan skabe de rette funktionelle løsninger, siger forskningschefen.