
Diget ved Kalvebod Fælled. Foto: Sund og Bælt
Hovedstadsborgmestre vil samarbejde om stormflodssikring
2 års arbejde med forundersøgelser til en stormflodsplan for hovedstadsområdet er nu tilendebragt. Analyserne giver et vigtigt fælles vidensgrundlag for staten og de fire kommuner om kommende stormfloders omfang.
Samarbejde på tværs
Forundersøgelsen af stormflodsikring har givet et fundament til et fælles vidensgrundlag for staten og kommunerne, hvilket ifølge de fire kommuner er afgørende for at skabe effektive stormflodssikringsløsninger. Borgmestrene i de fire kommuner understreger, at analyserne kan tegne vejen til at planlægge en fremtidig kystsikring, der både beskytter mod oversvømmelser og bevarer byernes kvaliteter.
- Nu har vi et fælles vidensgrundlag, som jeg vil arbejde for, at vi bruger til at løse udfordringen vedrørende finansiering af stormflodssikringen. Med de omfattende analyser i hånden kan vi nu begynde at planlægge en fremtid, hvor vi fastholder kystens kvaliteter, mens byen beskyttes mod oversvømmelser fra havet. Jeg ser frem til at inddrage byens borger og samfundsaktører, så vi kan sikre at stormflodssikringen styrker Københavns lokale værdier. Det er vigtigt at finde løsninger for en stormflodssikring, der ikke lukker byen inde og som tager hensyn til naturværdierne i Hovedstaden, siger Line Barfod, teknik- og miljøborgmester i København (EL) i en pressemeddelelse.
Udfordringer med finansiering og lovgivning
Forundersøgelsen fremhæver finansiering som en central udfordring. Med den nuværende lovgivning er det alene grundejere i første række til vandet, der skal bære omkostningerne ved stormflodssikringen. Flere borgmestre påpeger behovet for en ændret finansieringsmodel.
Anders Wolf Andresen, borgmester i Hvidovre Kommune (SF), siger:
- Nu skal vi bruge den færdige rapport som udgangspunkt for den videre samtale om, hvordan vi bedst sikrer hovedstaden og vores lokalsamfund mod stormfloder for fremtiden. Vi skal drøfte både finansiering og forskellige løsningsmodeller, og det vil være væsentligt at få inddraget så mange perspektiver og synspunkter som muligt.
Hurtig handling er nødvendig i Dragør
Kenneth Gøtterup, borgmester i Dragør (K), fremhæver, at Dragør er særligt udsat. Over 40 % af ejendommene i kommunen er i risikozonen for oversvømmelse.
I Dragør risikerer mere end 40 % af ejendommene oversvømmelse, og derfor har vi brug for hurtige beslutninger – allerede i 2025. Jeg opfordrer regeringen og Folketinget til at handle hurtigt. Miljøundersøgelser skal igangsættes nu, så kystsikringen kan anlægges. Vi er allerede i gang med at beskytte den sydvestlige del af Dragør og forventer færdiggørelse i 2030 – samme tempo ønsker vi for resten af kommunen. Rapporten viser fortsat udfordringer med finansieringen. Dragør har en lang kystlinje og få borgere til at betale. Her forventer jeg derfor nytænkning og løsninger fra Christiansborg – gerne i et stærkt samarbejde med kommunerne, siger borgmesteren.
Fremtidige løsninger kræver koordinering
Med offentliggørelsen af forundersøgelsen er næste skridt at omsætte analyserne til konkrete løsninger. Borgmestrene understreger behovet for fortsat samarbejde mellem staten og kommunerne samt en fælles strategi for finansiering og implementering af kystbeskyttelsen. Forhandlinger om ændringer i lovgivningen vil derfor være afgørende for at sikre hele hovedstadsområdet mod fremtidige stormfloder.
På Sund & Bælts hjemmeside kan man læse hele forundersøgelsen af stormflodssikring omkring København.
Forløbet for forundersøgelsen af stormflodsplan for hovedstadsområdet
- Medio 2022: Forundersøgelsen blev igangsat
- Februar 2024: Første delrapport offentliggjort
- September 2024: Anden delrapport om tekniske løsninger, miljøforhold og anlægsomkostninger offentliggjort
- Maj 2025: Den samlede forundersøgelse bliver offentliggjort, inkl. tredje delrapport om samfundsøkonomi og fjerde delrapport om finansiering, organisering og myndighedsforhold.