Biosfæren i DTU Life Science & Bioengineering er det centrale atrium
Forskningsarkitektur vinder German Design Awards 2025
Rørbæk og Møller Arkitekter har sammen med Christensen & Co. Arkitekter modtaget den højeste anerkendelse ved German Design Awards for bygningen DTU Life Science & Bioengineering B202.
- Universitetsbygningen imponerer med sin innovative rumlige komposition, der fremmer tværfaglige møder og skaber en indbydende atmosfære. Det gennemtænkte interiørdesign kombinerer lys og materialer, især træ, på en intelligent måde, mens den fleksible loftsstruktur muliggør en dynamisk anvendelse af rummene. DTU Life Science & Bioengineering sætter dermed nye standarder inden for universitetsarkitektur, udtaler juryen i en pressemeddelelse.
Juryen for German Design Awards 2025 er bestående af anerkendte designeksperter, der dækker 16 nationaliteter og repræsenterer forskellige discipliner inden for arkitektur, design, forskning og erhvervsliv.
Prisoverrækkelsen sker ved en ceremoni i Frankfurt i februar 2025.
Arkitektur der kan gro viden
For Rørbæk og Møller Arkitekter er forsknings- og læringsmiljøer et fokusområde.
- Det er en stor ære at modtage denne anerkendelse, der cementerer vores ambition om at skabe arkitektur, der fremmer forskning og vidensdeling på højeste niveau. Vi arbejder målrettet med videns-arkitektur, hvor funktionalitet og vision går hånd i hånd for at skabe de bedste rammer for fremtidens forskere, fortæller Anders Wesley Hansen, som er partner hos Rørbæk og Møller Arkitekter.
Læs også: Portræt af Anders Wesley Hansen fra Rørbæk og Møller Arkitekter
Et samspil mellem træ og glas skaber en rolig atmosfære, samtidig med at det indbyder til samarbejder
Knudepunkt for forskningssamarbejder
Den nye bygning DTU B202 huser forskere fra DTU Aqua, DTU Fødevareinstituttet og DTU Veterinærinstituttet og er Danmarks Tekniske Universitets største nybyggeri siden 1960'erne.
Bygningens design er tænkt som et knudepunkt for forskere fra forskellige fagområder. Især fremhæves Biosfæren, der er et centralt atrium beklædt med ege-lameller og et naturligt lysindfald fra ovenlysvinduerne skaber smukke rammer for fællesskaber og tværfaglige samarbejder.
Avancerede ventilationssystemer er integreret med de særlige forskningsfaciliteter, hvor man har både saltvandstanke og fiskeopdrætsstationer. På denne måde kombineres moderne arkitektur med sikre funktionaliteter, der opfylde forskernes behov.
Læs også: Nøgletal og skarp projektstyring giver DTU tråd i byggeprojekterne
Æstetik og funktionalitet går hånd i hånd
Fremtidig forskning former bygningen
Arkitekturen må hele tiden følge med forskningen og uddannelser der naturligt udvikler sig, som verden forandrer sig og dette skaber behov for fleksible løsninger, hvor bygningens rum ikke blot understøtter forskernes behov her og nu, men også kan ombygges til fremtidige behov. Her arbejder Rørbæk og Møller Arkitekter med en balance i arkitekturen mellem åbne fællesskaber og mindre nicher til fordybelse. Materialevalget og dagslysforholdene er vigtige for at skabe de bedste rammer om læring.