Foto af Markus Esselmark
Göteborgs fisketempel Feskekörka genåbner efter gennemgribende renovering
Over en periode på fire år er Feskekörka blevet nænsomt restaureret og omdannet. Den gamle markedshal fra 1874 genåbner nu med et moderne udtryk, og flere af de originale dele af bygningen er kommet frem i lyset igen.
Arkitekten bag den oprindelige bygning, Victor von Gegerfelt, var inspireret af nordiske stavkirker og nygotisk arkitektur med spidsbuede vinduer og en konstruktion uden skillevægge eller søjler. Bygningen stod klar i 1874, og de lokale omdøbte den hurtigt til Feskekörka. Da bygningen blev fredet i 2013, lagde man vægt på det karakteristiske arkitektoniske udtryk, dens vigtige rolle i bybilledet og den ikoniske status, den har for Göteborg.
Feskekörka havde efter fredningen brug for en omfattende renovering. Dele af bygningens komplekse stolpekonstruktion var støbt i beton. Det store naturlige lys i den oprindelige konstruktion var blevet blokeret af diske, køleskabe og brugsudstyr. Der var ikke meget tilbage af de åbne rum og det strømmende lys. Også væk var den vigtige forbindelse til kanalen, hvorfra fiskene blev læsset. Ejendomsejeren Higab hyrede White Arkitekter for at restaurere – og nænsomt forny – den historiske bygning.
- Feskekörka sov en Tornerose-søvn, og når hun nu vågner, vender en fantastisk skat tilbage til borgerne i Göteborg, siger Magnus Bunner, ansvarlig arkitekt hos White.
- Ved at genskabe den fysiske forbindelse og en ny visuel kontakt med vandet, håber vi, at det bliver tydeligere for borgerne i Göteborg, hvilken forbindelse Feskekörka oprindeligt havde med vandet, der strømmer gennem byen.
Fotos af Peter Kvarnström
Ikonisk bygning fylder 150 år
Feskekörka er én af Gøteborgs mest ikoniske bygninger, og i år fylder den fredede bygning 150 år. Til den runde dag er den nu blevet renoveret og teknisk opgraderet for at imødekomme nutidens og fremtidens krav. Der er lagt stor vægt på at bevare den oprindelige byggestil og det historiske udseende. Tømmeret, der er brugt til renoveringen af pælene, er omkring 180 år gammelt, dvs. ældre end den originale bygning. 200 stålpæle er blevet brugt til at forstærke kælderen for at forhindre bygningen i at glide ned i kanalen.
- At restaurere og forfine kulturhistoriske bygninger handler i høj grad om at identificere arkitektoniske værdier, og få dem til at interagere med nutidens teknologi og krav fra brugerne. I dette tilfælde var løsningen at – med en grov forenkling – udgrave pladsen under Feskekörka og lade teknologien tage sin plads der. Bygningen er højteknologisk uden at forstyrre det originale indtryk i hverken facaden eller interiøret, siger Magnus Bunner.
- Higabs høje ambitioner har været helt afgørende for, at den her ikoniske bygning nu er vakt til live. Man har som bygherre taget sit ansvar for at tilgængeliggøre og forædle huset meget alvorligt, og takket være deres indsats er Göteborgs førende fiskehandelsplads blevet sikret i mindst 100 år mere.
Foto af Peter Kvarnström
Feskekörka er en fredet bygning og alle ændringer skal godkendes af Amtsbestyrelsen. Takket være samarbejdet mellem White, totalentreprenøren Skeppsviken, bygningsantikviteter og bygherren Higab har arbejdsgruppen holdt den oprindelige intention intakt – at restaurere, tilpasse og gøre Feskekörka tilgængelig for offentligheden.
- Med de nye restauranter og mange flere siddepladser bliver Feskekörka et levende samlingspunkt for byen og noget, man skal opleve som besøgende. Vi holder åbent alle dage hele året rundt, og alle skal føle sig velkomne til at nyde lækker mad fra havet, et godt glas og den smukke bygning. Feskekörkan bliver igen en vigtig del af livet og attraktionen ved Gøteborg. Vi ser nu frem til den første sommer med den nye udendørsservering, der er hyggeligt placeret ved vandet, siger Emelie Feuk, salgsdirektør i Feskekörka i en pressemeddelelse.