
Glem ikke den arkitektoniske værdi, når I skifter vinduer
Rekordhøje elpriser får flere boligejere til at skifte til mere energirigtige vinduer. Krogh Arkitektur og Outrup Vinduer & Døre opfordrer til at tænke i tolagsløsninger og således værne om æstetikken og det visuelle udtryk.
For nyligt kunne brancheforeningen Vinduesindustrien fortælle, at 2021 har været det bedste omsætningsår nogensinde for vinduesbranchen. Og den udvikling ser ikke ud til at stoppe lige foreløbigt. Siden starten af 2022 har man nemlig set enormt høje energipriser, som ifølge vinduesproducenten Outrup Vinduer & Døre får boligejere til at tænke i energiforbedringstiltag, eksempelvis at skifte husets vinduer.
Men det skal gøres med omtanke, lyder opfordringen fra Krogh Arkitektur og Outrup Vinduer & Døre. Vinduerne spiller nemlig ikke alene en stor rolle i forhold til varmeregningen, men også i forhold til at bevare bygningernes oprindelige arkitektoniske stil – og her er det langt fra ligegyldigt, om man eksempelvis vælger dem med to- eller trelagsglas:

– Mange boligejere vælger lige nu trelagstermoruder, dels fordi de har opfattelsen af, at det er nødvendigt for at leve op til det nye Bygningsreglement, og dels fordi de tror, at det er den bedste løsning for huset. Og det kan i mange tilfælde være misforstået. Man må nemlig fortsat gerne vælge en tolagsløsning, så længe den har energimærke A. I mange tilfælde er det også en bedre løsning til huset – ikke mindst i forhold til at bevare æstetikken og den arkitektoniske stilart, som huset oprindeligt er født med, fortæller arkitekt maa og indehaver af Krogh Arkitektur, Jan Krogh, og fortsætter:
– Ser man på bevaring af det oprindelige udtryk, er det allerbedste for ældre og historiske boliger selvfølgelig at beholde de originale vinduer, hvis de stadig sidder i. Men har man vinduer af dårlig kvalitet og med utæthed, kan det være nødvendigt at udskifte – især med de stigende energipriser. Og her er vinduer med to lag glas, som ikke er standardiseret, klart at foretrække, da de har et mere let og elegant udtryk, som passer til husets oprindelige stil. Samtidig giver deet bedre lysindfald, da konstruktionen gør ultrasmalle sprosser muligt.
Disse boligejere skal tænke sig ekstra om
Hos vinduesproducenten Outrup Vinduer & Døre, der sælger både to- og trelagsvinduer i energimærke A, er man enig:
– Har man en patriciervilla eller et byhus fra perioden 1860 til 1930, bør man overveje, om trelagsglas nu også er den bedste løsning. Det samme gælder for de mange boligejere, der har en murermestervilla fra 1915 til 1930 eller fra 1950’erne. Tolagsvinduer kan gøre en verden til forskel i forhold til at bevare ældre bygningers oprindelige arkitektoniske stil, fortæller salgschef i Outrup Vinduer & Døre, Jan Kampman, og fortsætter:
– Samtidig lukker tolagsvinduer hele 83 % af lyset ind, hvor trelags-standardløsninger til sammenligning kun lukker 73 % ind. En rapport udarbejdet af forskere fra DTU og Aalborg Universitet viser faktisk, at den forskel giver en række sundhedsmæssige fordele i forhold til eksempelvis søvnkvalitet, søvnmønstre og optagelsen af D-vitamin.
Jan Kampman vil dog understrege, at det ifølge det nye Bygningsreglement ikke er alle typer tolagsløsninger, man må anvende til helårshuse. Vinduerne skal have energimærke A for at leve op til gældende lovgivning.
Outrup Vinduer og Døre A/S
Siden 2018 har Outrup været en del af det børsnoterede svenske selskab Inwido, der er Europas førende vindueskoncern. Inwidos mål er at udvikle og sælge markedets bedste, skræddersyende vinduer og døre til konsumentmarkedet og sikre langsigtet, bæredygtig vækst. Inwido udgøres af 29 forretningsenheder og beskæftiger ca. 4.600 medarbejdere i 11 lande. I 2021 omsatte Inwido for 7,7 milliarder SEK.