
Kløvermarkens Idrætsanlæg
Idrætsanlæg i København får vildtvoksende randområder
Københavns Kommune anvender marginalzoner i byens idrætsanlæg kan anvendes strategisk til naturbaserede løsninger, der skal styrke biodiversiteten og skabe nye levesteder for planter, insekter og fugle i byen.
Københavns Kommune er i gang med at transformere udvalgte randområder ved kommunens idrætsanlæg til mere artsrige landskaber. Med initiativet får hjemmehørende planter og dyreliv bedre vilkår – uden at det sker på bekostning af boldspil og fysisk aktivitet.
Langs stier, hegn og i ubenyttede hjørner omkring boldbanerne får blomster, buske og insekthabitater plads til at udvikle sig. Målet er at skabe en mere sammenhængende og levende bynatur, som samtidig respekterer idrætsanlæggenes primære funktion.
Ifølge Kultur- og Fritidsforvaltningen forventes op mod to procent af de grønne arealer ved idrætsanlæggene omlagt. Tiltagene varierer fra sted til sted og omfatter blandt andet blomsterenge, kvashegn, insekthøje, vandhuller og fuglekasser.
- Det er glædeligt, at vi får omdannet så mange randområder til områder, der blomstrer og summer af liv. Og bare for ikke at lyde naiv, så er vi med på at tre vilde blomster og en bi gør ingen biodiversitet. Alligevel er der på byens idrætsanlæg, som er en vigtig del af københavnernes hverdag, en god mulighed for at lade natur være natur, så blomster og insekter får plads i udkanten af boldbanerne, udtaler kultur- og fritidsborgmester Mia Nyegaard (RV) i en pressemeddelelse.
Læs også:
Kløvermarken og Sundby er blandt de første områder
De første omlægninger er allerede gennemført på Kløvermarken. I løbet af sommeren 2025 udvides indsatsen til blandt andet Sundby Idrætspark og Valby Idrætspark, med flere områder planlagt i takt med, at nye lokaliteter udpeges.
Initiativet er en del af kommunens samlede biodiversitetsstrategi og baserer sig på erkendelsen af, at selv mindre grønne lommer og korridorer har betydning – især når de forbindes og udvikles over tid.
- Vi skal bruge alle de rum, vi kan, til at understøtte biodiversiteten. Ved at tænke nyt og vildere i de områder, der allerede er grønne, kan vi skabe mere værdi for både naturen og københavnerne, siger Lars Becher, serviceområdechef i Kultur- og Fritidsforvaltningen i pressemeddelelsen.

Naturen integreres i oversete mellemrum
Omlægningerne sker uden at reducere banekapaciteten, da indsatserne fokuserer på arealer, der ikke anvendes aktivt. Ved at aktivere disse mellemrum opstår nye økologiske nicher, som også bidrager til en sanselig og oplevelsesrig brug af idrætsanlæggene.
Idrætsanlæggene tiltrækker i forvejen borgere i alle aldre – ikke kun til sport, men også til ophold og rekreation. Det gør dem til oplagte steder at vise, hvordan naturhensyn og byliv kan sameksistere.
Læs flere artikler om at skabe mere biodiversitet omkring vores bygninger