Maskinmarken på HL23 bød igen i år på et væld af nyheder.
Ikke en finger at sætte på årets grønne messe 2023
En glad bestyrelsesformand for Have & Landskab kan se tilbage på rekordmange besøgende, flotte stande og relevante faglige indskud med en masse nyt. Flere tegnestuer og landskabsarkitekter lagde også i år vejen forbi.
Fra alle sider lyder der begejstring over dette års Have & Landskab. HL23 slog publikumsrekord med hele 11.661 fagfolk, som lagde vejen forbi arealerne ved ZBC Jernbjerggaard i løbet af de tre udstillingsdage. Og der har aldrig tidligere været så mange demoarealer, mesterskaber og faglige oplæg.
Det er derfor er en tilfreds bestyrelsesformand, der gør status:
- Fra alle sider hører jeg, at folk har haft en god oplevelse, og det er også mit eget indtryk, siger Joel Klerk, der desuden selv havde en stand med Joel Klerk Planteskole. Fra udstillingens side har vi lagt op til, at man gør noget mere ud af standene, og det synes jeg virkelig at udstillerne har taget til sig. Og der er jo en gensidighed i det, for når udstillingen laver så fine rammer og nye tiltag med demoarealer, foredrag og mesterskaber, så inspirerer det også udstillerne, som igen inspirerer os. Så jeg kan ikke sige andet end, at vi er kommet i mål med at gøre HL23 til en stor oplevelse, fortæller Joel Klerk i en pressemeddelelse.
HL23 slog besøgsrekord, da hele 11.661 fagfolk lagde vejen forbi udstillingen i løbet af de tre udstillingsdage.
Flere grønne udstillere
Danske Anlægsgartnere er en af de fire arrangører af udstillingen, og for direktør Michael Petersen har det været fantastisk at opleve, hvordan anlægsgartnerne har taget Have & Landskab til sig:
– Vi har altid repræsenteret en af de største grupper, når det gælder at besøge Have & Landskab, men de seneste år er flere og flere af vores medlemmer også begyndt at udstille hernede, og jeg må sige, at jeg er imponeret over, hvor ambitiøse og velbesøgte deres stande er. Næsten alle virksomheder fra DAGs Partnerskabsnetværk udstiller også hernede, så jeg har været meget rundt i år og har talt med op mod hundrede gæster og udstillere, og indtrykket er glæde og tilfredshed overalt. Og det er heldigvis stadig de rigtige fagfolk, nysgerrige og købestærke, som gæster udstillingen, pointerer Michael Petersen, der også hæfter sig ved, at de 278 udstillere, der i år købte stand på Have & Landskab var en tangering af rekorden fra 2017.
I år bød messen både på Maskinleverandørernes Innovationspris, nye områder og pausesteder, flere mesterskaber og flest lynkurser på Fagligt Forum. Maskinleverandørernes bestyrelsesmedlem i Have & Landskab, Bent Tangemann, der også er direktør i Vermeer Danmark A/S, oplevede glade gæster og har kun positive ord at sige om messen:
– I de over 25 år jeg har være på Have & Landskab er dette års udgave den bedste af slagsen. Som udstiller må jeg sige, at vi har haft mange og gode gæster forbi standen, både beslutningstagere og brugere, og alle synes, at HL23 har været både superhyggelig og meget relevant fagligt. Som medarrangør af udstillingen er det virkelig rart at se, at der er kommet styr på bespisningen og se hvordan hele udstillingen er langt mere harmonisk og sammenhængende end tidligere.
På Torvet blev der både afholdt Regionsmesterskaber for struktører, faglige oplæg og fremvist alt det nyeste indenfor belægninger og inventar.
Lad alle ansatte komme med
Københavns Universitets Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning var massivt repræsenteret på årets udstilling med både videntjenesten, deltagelse i demoprojekter og oplæg på Fagligt Forum, og det er glade, trætte folk, der lukker på universitets stand ned fredag eftermiddag, fortæller slotsgartner og adjungeret professor ved Københavns Universitet Palle Kristoffersen.
Han mener dog, at der er stadig for mange fagfolk, som lader travlhed og vane stå i vejen for den grundigste faglige opdatering, man kan få på en enkelt dag – et besøg på Have & Landskab.
– Det forbløffer mig, at der stadig findes kommuner og anlægsgartner- og entreprenørvirksomheder som ikke kan finde tiden til at lægge vejen forbi. Der er så imponerende meget nyt at opleve overalt, og det bør man virkelig unde sig selv og ens ansatte at opleve. Derfor er det heldigvis dejligt at se flere og flere tegnestuer og landskabsarkitekter på arealerne, for de hører til her. Desuden har det virkelig gjort noget godt, at vi lavede et stort kirkegårdsområde, både for publikumsflow og selve oplevelsen. Nu må vi så se, hvordan vi kan få flere fagfolk til at dukke op til Have & Landskab i 2025, for deres egen skyld, runder Palle Kristoffersen af.