Dia Lights – Industriens Hus på Rådhuspladsen i København tegnet af Transform for Dansk Industri, Belysning af KOLLISION
Kollision: Lys er arkitekturens oversete kommunikationsmulighed
Kollision er specialister i interaktivt lysdesign, bygningsbelysning og intelligent lysstyring, der lægger et ekstra lag på arkitekturen, så bygninger og byrum pludselig kan skabe stemninger eller formidle budskaber.
UC Syd i svag vind. Visualisering af Cubo. Billedbehandling: KOLLISION
UC Syd i kraftig vind. Visualisering af Cubo. Billedbehandling: KOLLISION
Bygninger og byrum kan, når der tilføjes kunstlys, skabe stemninger og identitet, formidle et budskab og skabe tryghed.
Blandt deres lange referenceliste er facaden på Industriens Hus i København, belysning af Aarhus Domkirke, Proppen på Stjernepladsen i Aalborg og Den Gyldne Port i Gellerup.
Tre utilpassede arkitektstuderende
Kollision er formet af de tre arkitekter Tobias Løssing, Andreas Lykke-Olesen og Rune Nielsen. De fortæller, at de mødte hinanden på kommunikationsdesign-linjen på Arkitektskolen Aarhus efter at have studeret på en række forskellige afdelinger uden at finde den rette hylde. Til fælles havde de en nysgerrighed for at udforske, hvordan computer og software har indflydelse på arkitekturen.
- Vi var optaget af metoder og processer. Vi kunne godt se, at computeren kunne få os til at tegne bygninger på nye måder, men vi kunne i lige så høj grad se, at teknologien flød ud i bygningerne, i byrummet og i vores lommer, og man ville kunne anvende den på andre måder, fortæller Tobias Løssing, arkitekt og managing director i Kollision. Andreas fortsætter:
- Siden har teknologiudviklingen bare sagt Kapow. Havde du forestillet dig Google Earth – altså hele verden i din lomme – dengang, så havde man sagt, det kommer aldrig til at ske! Når vi ser, hvad der udvikles nu, så kan man næsten sige, hvad som helst og tænke - mon ikke det bliver muligt en dag?
Lys er et materiale ligesom andet
De første år efter studierne balancerede de mellem Ph.d.-studier i forskningsverden og tegnestueprojekter indtil 2008, hvor de gik all in på designprojekterne. Her tager Kollision fart, da Rune bliver involveret i BIGs bidrag til EXPO 2010 i Shanghai. Samarbejdet starter som et forskningsprojekt, der bliver grundlaget for at udvikle lysdesignet til pavillonen, men det bliver samtidigt startskuddet for Kollision til at arbejde med lysproducenter, og til at se på lys, arkitektur og byrum på nye måder.
- Vi ser lys som en form for medie eller et materiale, der tilføjer nye lag til arkitekturen og derved kan skabe en ny kommunikationsform mellem folk, arkitektur og byrum. Vi har en mere datadrevet tilgang eller interaktionstilgang til lysdesign, end en egentlig fagteknologisk tankegang om, hvordan lyset virker. Det drivende for os er oplevelsen eller udtrykket, siger Andreas.
- Noget af det fede ved lys er, at du kan slukke for det og tage det væk. Du kan omvendt ikke bare tage facaden af en bygning. Lys er et lag, som du har muligheden for at lægge betydning ind i, siger Andreas, og Tobias supplerer:
- En facade er en kommunikationsplatform. Arkitekturen og facaderne kan og bør ses som en forlængelse af en virksomheds eller organisations brand. Virksomheder arbejder typisk med deres identitet i form af logo, typografi, farver, pay-off på trykte og digitale medier, men de har også hele bygningen som en del af fortællingen om deres brand. Ikke kun i dagtimerne, men også efter mørkets frembrud og når medarbejderne er gået hjem. Her overgår mange bygninger på en måde til byen og til de mennesker, som bevæger sig rundt i byrummet i forskellige tempi. Det er meget tydeligt på et projekt som Industriens hus, at det ikke er statisk.
Gennem årene har Kollision udviklet indholdselementer som Dansk Industri kan anvende i forskellige anledninger som fx fodboldkampe på Rådhuspladsen, Kulturnatten eller Copenhagen Light Festival. Andreas uddyber:
- Vi har udviklet et lysstyrings-software baseret på en realtids 3Dmodel, der er forankret i kommunikationsafdelingen i Industriens hus. Facadens lysdesign er deres 'hud' imellem offentligheden og dem selv. De kan ikke kun bruge den til at styrke deres brand, men som en subtil måde at give noget til byen.
Proppen i Aalborg tegnet af Nord Arkitekter for Enggaard. Landskab: By+Land. Belysning og foto: KOLLISION
De tre verdenshjørner
Senere på året når UC Syd Campus Kolding står færdigt, vil facadens lysdesign også kunne inddrages i undervisningen. Kollision vandt konkurrencen om et lysværk til den trekantede bygning, der er tegnet af Cubo. I værket formidler lysdesignet vinden, fortæller Andreas:
- Det er et enkelt koncept baseret på en avanceret vindmåler. Lyset på bygningen bliver påvirket af vindens styrke, så det skubbes imod de forskellige hjørner på bygningen afhængig af vindens kraft og retning. Når der rigtig er gang i vejret, får huset virkelig lov til at tale, mens det til daglig vil fremstå afdæmpet og roligt.
- Hvordan de vil bruge det i undervisningen er uklart endnu. Det er bygget med henblik på at være en platform, som kan videreudvikle sig, så de kan bruge installationen til en masse fede studenterprojekter.
Urban Machine. Vekslerstation på havnen i Aarhus tegnet af Rambøll for AffaldVarme i Aarhus. Belysning og foto: KOLLISION.
Urban Machine
Et andet projekt, der også handlede om at give noget til byen, er Urban Machine til Maskinrummet - Aarhus Ø’s energianlæg. Belysningskonceptet er lavet med brug af bygningens egne lyskilder, LED-strips og wash-lamper. Tobias fortæller:
- Der var et ønske om, at bygningen kunne noget mere. Bygningen skulle ikke lukke sig om sig selv, men formidle sin nyskabende grønne energiteknologi. Igennem facadens glaspartier, kan man se ind og ned i bygningen til det tekniske anlæg, fortæller Tobias, og Andreas supplerer:
- I Urban Machine har vi brugt den eksisterende rumbelysning i samspil med flere lag af effektbelysning, der indgår som en integreret del af det lagdelte facadedesign. Det er et godt eksempel på, at selv med standard funktionsbelysning kan man lave nogle megafede ting, hvor man lægger et æstetisk lag ovenpå de eksisterende lyskilder og supplerer med andre typer af lyskilder, der kan fremhæve eller nedtone forskellige arkitektoniske elementer. Vi kan godt lide, at projektet både opfylder de funktionelle krav og samtidig giver en ekstra oplevelse.
Taler med på tværs af fagligheder
Kollision udvikler lysværker og -koncepter til vidt forskellige formål og kunder, både offentlige og private – til bygninger, byrum og udstillingskoncepter. Oftest er de både rådgiver og den udførende leverandør, da det er svært ikke at være med i hele processen, fortæller Andreas:
- Der er konkrete udfordringer, som skal løses. Armaturerne skal integreres i arkitekturen. Der skal føres kabler, tegnes konstruktionstegninger og ofte laves specialløsninger. I kraft af vores arkitektbaggrund, har vi den styrke, at vi kan tale med på tværs af fagligheder. Vi holder kunden i hånden i forhold til, hvad de kan få. Samtidig kan vi træde ind og snakke med bygherrerådgiveren, entreprenøren og lysrådgiveren og sige, det er dette her, vi skal have konceptet til.
I øjeblikket arbejder Kollision på et projekt, hvor lys og interaktivt design bliver brugt til at skabe tryghed. Det er til en ganske lang tunnel i tre sektioner i Herning og handler om at skabe en hjemlig relation til tunnelen hos folk i området.