
LKR Innovation House åbner – fra trælager til testcenter
VELUX har netop slået dørene op til deres nye innovationscenter i Østbirk, hvor ca. 500 medarbejdere kommer til at udvikle løsninger og produkter til fremtidens byggeri.
Bygningen ligger på VELUX’ ældste fabriksgrund, hvor Lars Kann-Rasmussen for snart 30 år siden opførte en træbygning for at teste og udvikle nye byggemetoder. Nu er bygningen omformet til et moderne innovationscenter, som med genbrug af over 50 % af de oprindelige materialer har et markant lavere CO₂-aftryk end tilsvarende nybyggerier (4,6 kg CO₂e/m²/år. Beregnet af Søren Jensen ingeniører og tredjepartsverificeret af Artelia ingeniører.)
- Med denne fantastiske bygning, som vi har transformeret fuldstændigt fra at være et trævarelager, har vi nu et innovationscenter i absolut topklasse, hvor vi kan udvikle de bedste produkter og løsninger i byggebranchen til vores kunder, udtalte Tina Mayn, Executive Vice President, Products & Innovation i VELUX Gruppen til åbningen af testcenteret.
I LKR Innovation House skal koncernens kerneprodukter som ovenlysvinduer og tilbehør videreudvikles, samtidig med at huset kommer til at fungere som testcenter for fremtidens bæredygtige byggeløsninger.
Mere dagslys ind i vores bygninger
Innovationscenteret er opkaldt efter Lars Kann-Rasmussen, søn af VELUX grundlægger, og viderefører familiens vision om at sætte mennesker og arbejdsmiljø i centrum. Det var hans idé at opføre den oprindelige bygning primært i træ af hensyn til miljøet. Hvor det var muligt, blev materialer som beton og stål erstattet af ubehandlet træ. Træet blev bevidst efterladt ubehandlet for at afprøve dets holdbarhed og vurdere dets bæredygtighed som primært byggemateriale.
Ved indvielsen den 15. maj 1995 blev bygningen derfor kaldt ”et eksperiment i træ” på grund af brugen af både ubehandlet og ansvarligt dyrket træ fra danske og svenske skove. Det har vist sig at holde til tidens tand, da træet på facaden stadig er i god stand og forventes at kunne holde mange år fremover.

En hub for samarbejde og kreativ tænkning
- Vi har nu et innovationscenter i absolut topklasse, hvor vi kan udvikle de bedste produkter og løsninger i byggebranchen til vores kunder. LKR Innovation House er samtidig et tydeligt udtryk for vores store engagement i renovering og genbrug samt vores ambition om at finde fremtidens bæredygtige byggemetoder og materialer, siger Tina Mayn.
LKR Innovation House er forvandlet til et moderne arbejdsfællesskab med kontorer, laboratorier og værksteder, der understøtter produktudviklingen i VELUX. De nye rammer er designet til at fremme samarbejde og styrke kreativiteten på tværs af hele virksomheden.
Nye produkter, teknologier og anvendelser kan nu designes og udvikles under ét tag og afprøves i produktionsfaciliteter i de omkringliggende bygninger, før de sættes i produktion på VELUX fabrikker i hele Europa.
Fokus op mennesker – indeklima og natur
Foruden dagslys og frisk luft er LKR Innovation House bygget med en tydelig ambition om at skabe samspil med den omkringliggende natur. Gårdrum med træer og udsigt til grønne omgivelser er tænkt ind i arkitekturen og skaber en arbejdsplads, der fremmer både trivsel og kreativitet.
I direkte forlængelse af bygningerne ligger Natur Østbirk – en 70.000 m² stor rekreativ park, som VELUX Gruppen har ejet i over 30 år. Parken er åben for offentligheden og byder på stier, fugletårne og opholdsområder, der inviterer til både aktivitet og ro. Fra dele af LKR Innovation House er der udsigt til parken, som bidrager til et rart og roligt arbejdsmiljø.
Fakta om LKR Innovation House:
Ansvarlig for arkitektur: Praksis Arkitekter
Rådgivende ingeniører: Søren Jensen
Landskabsarkitektur: DETBLÅ
Rumdesign: BRIQ
Entreprenør: KG Hansen
Bygherrerådgiver: DAI
Løst inventar: Holmris B8, Spant Studio, FRIIS & MOLTKE og KASPER MOSE