Yvonne Farrell and Shelley McNamara Grafton Architects
Portræt af Grafton Architects: Vinduer er huller til himlen
Sådan siger de to irske arkitekter bag Grafton Architects, Yvonne Farell og Shelley McNamara, der ser dagslys som det fundamentale, når de tegner bygninger. Deres utrættelige arbejde med at integrere dagslys i byggeri er atter blevet prisbelønnet – denne gang med The Daylight Award.
Grafton Architects har modtaget RIBA Stirling Prize 2021 for deres Town House, Kingston University i London og er nomineret til tre awards, her under The Guardian University Awards og RIBA London Regional Award. Foto af Dennis Gilbert
De to ’grand old ladies’ inden for arkitekturverdenen, Yvonne Farell og Shelley McNamara, kommer tøffende ned i lobbyen på Admiral Hotel dagen derpå – efter at have modtaget endnu en international pris for deres årelange arbejde med at integrere dagslys i bygninger. Trods trætheden efter gårsdagens festivitas er de hurtigt oppe i omdrejninger under interviewet med Byggeri+Arkitekturs udsendte.
Bagkanten er en time, da de to arkitekter skal nå et fly til henholdsvis Dublin og London. Selv om de kun har befundet sig i et døgns tid i København, har de nydt opholdet og ikke mindst det stort anlagt awardshow i Dansk Arkitektur Center. København er ifølge dem et urbant forbillede.
- Det var en god aften og et stort fagligt kompliment at modtage The Daylight Award. Vi var især glade for præsentationsfilmen, der forklarede alt om vores arbejde. Det var også berigende at opleve den anden prismodtager, neurobiolog og professor Anna Wirz-Justice, som er en fantastisk person, fortæller Shelley McNamara og fortsætter:
- Anna Wirz-Justice har specialiseret sig i overlappet mellem videnskab og arkitektur samt dagslysets indvirkning på sundhed, trivsel og velbefindende. Omgivelsernes påvirkning af mennesket er også afgørende for os, da vores projekter altid tager udgangspunkt i den unikke kontekst.
Anna Wirz-Justice holistiske forskning undersøger desuden, hvordan lys kan anvendes i behandlingen af f.eks. psykisk sygdom.
Arkitektur er et eventyr
Grafton Architects vandt i 2022 en Mies Van der Rohe Award i kategorien ’Contemporary Architecture’ for deres Town House Kingston University London. Bygningen høster anerkendelse for ’den emotionelle oplevelse og atmosfære’ i og med, at den bl.a. bruges til studier, dans, samvær og forsamlinger. Der er rum til – side om side – både lydmæssige udfoldelser og til stilhed. Den verdensberømte arkitekt, Norman Foster, kalder bygningen for ”et teater for liv” og ”et lager for ideer.”
- Town House Kingston University er et eksempel på, at vi fokuserer på følelsen af et rum eller et sted. Det oplevede rum skal give brugeren en veltilpashed i hverdagen. Det skal fornøje sjælen, siger Shelley McNamara og understreger, at alle arkitekturprojekter er et eventyr for dem, en ny begyndelse, hvor de ikke altid ved, hvor de ender.
- En bygning må gerne bevæge brugeren, og det vigtigste er dagslyset. Vinduer er huller til himlen, men når vi bruger sollys, er det naturligt også at forholde os til mørke, siger Yvonne Farell og fortsætter:
- Lys og mørke er lige nødvendige for mennesker, og derfor skal man f.eks. kunne mørklægge et soverum. Arkitektur skal være elegant med detaljerige rum, som iscenesættes med et blødt, menneskeligt lys.
Stor indlevelsesevne
Grafton Architects har især offentlige bygninger i superligaen på cv’et, og de beskriver selv deres bygninger som ’kulturens og rummets fysik’ – en bygning skal helst se ud som om, at den altid har ligget der. Grafton Architects arbejde beskrives på følgende måde af juryen:”Arkitekturen fra denne tegnestue er ikke blot æstetisk – den placerer brugeren i en smuk og varm atmosfære, en slags spiritualitet. Det er tæt forbundet med brugernes komfort og til komforten i form af dagslys. Tegnestuen er i stand til at tilføre dagslys overalt, så behovet for belysning i form af lamper er kraftigt reduceret. Hvert eneste projekt er ekstremt godt designet og beregnet med stor indlevelsesevne. Det er derfor, at disse arkitekter skal være prismodtagerne i 2002”.
Universitetet Luigi Bocconi I Milano er tegnet af Grafton Architects, der som det primære i ethvert projekt integrerer dagslyset, så brugerne føler sig godt tilpas. Foto: Iwan Baan
De offentlige bygninger, som gennem årene har vakt mest opmærksomhed og høstet adskillige arkitekturpriser, er f.eks. Town House på Kingston Universitetet i London, University Campus UTEC i Lima i Peru, Universita Luigi Boccotini i Milano, Toulouse School of Economics i Frankrig og London School of Economics i London. For dem har de modtaget verdens største arkitekturpriser som f.eks. World Building of the Year, The Pritzker Architecture Price – arkitekturens Nobel-pris, RIBA-guldmedaljen fra Royal Institute of British Architects International Prize, Stirling Prize og Civic Trust Award.
- Vi kan godt lide bygninger med en klarhed, som tager en ved hånden og nærmest selv forklarer dig, hvordan du kan bruge den. Derfor elsker vi selv bygninger med en klarhed i strukturen, der nærmest trækker en rundt. Det skal samtidig være et ’safe space’, siger Yvonne Farrell, som også gerne inddrager himmelrummet og solens placering, så brugeren af bygning ved, hvor man befinder sig geografisk.
Om Grafton Architects
Grundlagt i 1978 af de to irske arkitekter Yvonne Farrell, 71 år, og Shelley McNamara, 69 år, som begge er uddannede arkitekter fra University College Dublin i 1974.
De har især gjort sig bemærket med deres bygninger til undervisning.
De har fungeret som gæsteprofessorer ved f.eks. Kenzo Tange Chair ved GSD Harvard, Louis Kahn Chair ved Yale og EPFL Lausanne samt undervist på Universitetet i Dublin.
I 2018 var de kuratorer på Arkitektur Biennalen i Milano under titlen Freespace.
Er modtagere af en lang række priser og står bag en lang række signifikante og prestigefyldte bygninger i Irland og resten af verden.
Om The Daylight Award
The Daylight Award uddeles hver andet år i form af personlige hæderspræmier til en værdi af 100.000 euro.
The Daylight Award prisen er stiftet af de tre private og almennyttige fonde, Willum Fonden, VELUX Fonden og VELUX Stiftung. Formålet er bl.a. at undersøge, hvilken effekt dagslyset har på vores søvn, humør og præstationsevner.
Juryen bestod i år af Anne Lacaton, leder af Lacaton & Vassal Architects, Dorte Mandrup, stifter af Dorte Mandrup A/S, Russel Foster, leder af Nuffield Laboratory for Ophtalmology i Oxford, Marilyne Andersen, professor på École Polytechnicque Fédérale de Lausanne, Gerd Folkers, professor ved ETH Zürich, Juhani Pallasmaa, finsk arkitekt fra Helsinki og Koan Steemers, professor ved The Martin Center for Architectural and Urban Studies ved University of Cambridge.
Flere af jurymedlemmerne har selv modtaget The Daylight Award og andre internationale priser.
Tidligere modtagere tæller bl.a. Jørn Utzon, Henning Larsen, Richard Perez og James Carpenter.
Yvonne Farell og Shelley McNamara er henholdsvis den fjerde og femte kvinde i verden, som modtager The Pritzker Architecture Price.