Renoveringen af Pakhus 47 i Nordhavn: En ærlig transformation
Et historisk pakhus fra 1947 er nænsomt omdannet til moderne kontorfaciliteter, hvor grøn omstilling og bevaring af vores industrielle arv går hånd i hånd.
Som en del af udviklingen af Sundmolen i Nordhavn, København, har Pakhus 47 gennemgået en omfattende renovering. Pakhuset, der oprindeligt blev bygget i 1947 til opbevaring af kaffe og andre varer fra det østasiatiske kontinent, står nu foran en ny æra. Med sine robuste arkitektoniske træk er husets historiske kvaliteter bevaret, samtidig med at bygningen er blevet opdateret til moderne kontorformål.
Resultatet er skabt gennem et tæt samarbejde med By og Havn som bygherre og har krævet en dyb forståelse af bygningens unikke kvaliteter samt et tæt samarbejde på tværs af faggrupperne. Bevaringen af den oprindelige struktur har været afgørende for at opnå en balance mellem fortidens værdier og fremtidens krav.
– Renoveringen af Pakhus 47 har været en kompleks opgave, der kun er lykkedes takket være et dybt dedikeret og ambitiøst samarbejde mellem alle faggrupper. Jeg er stolt af at have været med til at bevare denne del af Københavns bygningshistorie og samtidig bidrage til den grønne omstilling. Det mest ressourceeffektive hus er jo netop det, vi ikke bygger fra bunden, siger sagsarkitekt Jakob Johnsen, Rørbæk og Møller Arkitekter.
Den ressourcebevidste renovering
Pakhus 47 er bevaringsværdigt og certificeres til DGNB Sølv, og ved at bevare og forvandle en eksisterende bygning fremfor at bygge nyt undgås de betydelige ressourcer og energiforbrug, som ellers ville være nødvendigt ved opførelsen af en helt ny bygning. Denne tilgang understreger, at det mest ansvarlige valg ofte er at arbejde med de eksisterende strukturer, og fremhæver, at renovering kan være en lige så fremtidsorienteret løsning som nybyggeri.
– DGNB-certificeringen til Sølv-niveau er et kvalitetsstempel, der ikke kun fremhæver projektets miljømæssige dimension, men også dets sociale og økonomiske bæredygtighed. Vi har arbejdet målrettet med energieffektivisering, genanvendelse af materialer og skabt fleksible kontormiljøer, som ikke kun opfylder nutidens krav, men også sikrer fremtidens behov, siger sagsarkitekt Jakob Johnsen, Rørbæk og Møller Arkitekter og fortsætter:
– Den komplekse renovering har kun været mulig takket være et tæt og konstruktivt samarbejde med By & Havn og bygherrerådgiver Jens Johannsen, som har udvist en stor forståelse for projektets vision og ambitioner. Deres faglige dygtighed og evne til at navigere gennem projektets mange faser har skabt en glidende proces, der har ført til dette bemærkelsesværdige resultat: Et projekt, der respekterer både byens historie og fremtid.
Det rå og ærlige
Renoveringen af Pakhus 47 balancerer bygningens industrielle arv med moderne arkitektoniske løsninger. Rå betonoverflader, stålkonstruktioner og synlige ventilationsrør bevarer bygningens robuste karakter, mens glaspartier og farvede vægge tilføjer et moderne udtryk.
Indvendigt skaber betonens tekstur og de varme teglstensvægge en stærk kontrast til de glatte, moderne overflader. De store, runde vinduer åbner op mod havnefronten og inviterer det ydre miljø ind i bygningen. Den centrale spiraltrappe fungerer som både et funktionelt og skulpturelt element, der forbinder bygningens etager og fremmer social interaktion.
Farvepaletten spænder fra jordfarver til lyse toner, som afbalancerer moderne funktionalitet med historisk autenticitet. Kontorarealerne er indrettet med glasbokse, der tillader dagslys at strømme frit og skaber et transparent og fleksibelt arbejdsrum. Svalegangene og de tidligere læsseramper bevares, samtidig med at bygningens funktioner tilpasses moderne behov.
En åben og aktiv stueetage
Renoveringen af Pakhus 47 omfatter ikke kun de øvre kontorarealer, men også en indbydende stueetage, som bliver et levende mødested for offentligheden. Den åbne stueetage skaber en naturlig forbindelse mellem havnefronten og Klubiensvej, hvilket inviterer både lokale og besøgende til at bruge bygningen som et socialt knudepunkt.
Med sin blanding af offentlige funktioner, mødesteder og arbejdspladser bliver Pakhus 47 en central aktør i udviklingen af et levende byrum i Nordhavn. En ny restaurant, Noon Eatery, vil åbne i stueetagen og bidrage til et livligt miljø i området – også uden for kontorernes åbningstider. Derudover vil et mødecenter og flere lejemål gøre stueetagen til et dynamisk rum, der rækker ud over de traditionelle kontor-funktioner.
Fakta om projektet
Bygherre: By og Havn
Bygherrerådgiver: BHR Gruppen Aps
Arkitekter: Rørbæk og Møller Arkitekter, Skala Arkitekter
Entreprenør: Jönsson Entreprise a/s
Ingeniører: JL Engineering
Areal: 18.790 m2