Hotel Scandic Spectrum er et af de seneste af Scandics hoteller, som har fået etableret fjernkøling via havvand.
Stigende antal hotelværelser bliver nu kølet med havvand
Vandet i Københavns havn køler turisterne for omkring 8.500 hotelværelser i Storkøbenhavn får nu aircondition via havvand fra HOFOR, og fjernkølingsmetoden er attraktiv, da den udleder mindre CO2 end den eldrevne aircondition.
Koldt havvand fra Københavns havn bliver hver dag pumpet op af HOFOR - Hovedstadsområdets Forsyningsselskab - ind i to store kølecentraler. Vandet køler her nogle store rør med vand i, som derefter leverer køling til fx hoteller, inden vandet bliver sendt ud i havnen igen. Fjernkøling bruger langt mindre energi, fordi den anvender havets naturlige kølighed i modsætning til de traditionelle airconditionanlæg, der kører på el.
– Når en ejendom tilslutter sig vores fjernkøling, reducerer det CO2-udledningen med op til 70 % i forhold til brug af lokale udtjente køleanlæg. Havvandet kræver mindre el, og den enkelte ejendom kan dermed spare op mod 40 % i forhold til lokale el-drevne anlæg, siger Jakob Thanning, der er områdechef i Kundeløsninger & Fjernkøling i HOFOR.
Hovedstaden har knapt 24.000 hotelværelser, og Scandic Hotels er en af de hotelkæder, som benytter sig af fjernkøling:
– Det er en stor fordel for os, at vi kan benytte os af fjernkøling fra havvand, fordi det betyder, at vi kan mindske CO2-udledningen på vores hoteller, når vi udnytter havets temperatur. I Scandic arbejder vi målrettet på at nedsætte vores klimabelastning, og derfor giver det rigtig god mening for os - også fordi vi kan fjerne støjende lokale anlæg fra hotellernes tage og i stedet få mulighed for at installere f.eks. solceller, fortæller Tage Holck, Director of Technical Services i Scandic Danmark.
Under Ofelia Plads ligger et af HOFORs havvandskamre.
Gavner turismen
Bæredygtig omstilling af hovedstadens turisme er helt centralt for Wonderful Copenhagen, som derfor også glæder sig over udviklingen:
– Den bæredygtige omstilling af hovedstadens turisme er en kæmpe opgave, vi skal lykkes med, og som vi derfor knokler målrettet med. Senest har vi lanceret bæredygtighedsmanifestet for turismeerhvervet, Planet Copenhagen, som skal skabe handlinger og løsninger, der bidrager til en mere bæredygtig turisme i hovedstaden - bl.a. med fokus på reduktion af CO2-udledning. Og her er fjernkøling af hotelværelser er et godt eksempel på et tiltag, der er med til at skubbe i den rigtige retning, siger Runa Sabroe, udviklingsdirektør i Wonderful Copenhagen.
Ud over Københavns hoteller benytter flere banker, museer og stormagasiner sig også af den attraktive fjernkølingsløsning. Det er sket i takt med, at HOFOR har udbygget fjernkølingsnettet, så endnu flere dele af København kan få adgang til den kollektive køleløsning.
Fjernkøling giver plads til tagterrasser
Samtidig sikrer fjernkøling også en bedre udnyttelse af ejendommenes værdifulde kvadratmeter, siger Jakob Thanning:
– Vores fjernkøling løber under jorden, og det gør det attraktivt i en pladshungerende by som København. Samtidig undgår vi støjende individuelle køleanlæg udenpå bygninger, som vi ser det i udlandet, og det giver københavnerne flottere facader med mere plads til tagterrasser og altaner og mere plads i kældrene.
Endnu et fjernkølingsområde er nu i gang Nordhavn, hvor de første fjernkølingskunder allerede forsynes fra en kølecentral via rør i jorden.