Foto af Tor Even Mathisen
Synergi i sundhedsbyggeri i yderområder: Hammerfest Sygehus som case
I det nordligste Norge er Hammerfest Sygehus et pionerprojekt for udviklingen af fremtidens hospitaler i yderområder, hvor LINK Arkitektur giver nye perspektiver på at samle hospital, sundhed og uddannelser i én bygningsløsning.
Sundhedsbyggeriet i Hammerfest, som integrerer psykiatriske og somatiske hospitalsfaciliteter, kommunalt helsehus med korttids sengepladser og intermediær afdeling, rehabilitering samt forskning og uddannelse kan være afgørende for fremtids yderområder, hvor de enkelte funktioner og faciliteter ofte er spredt geografiske. Mere end det, kan synergien, der i planlægningsprocessen opstår mellem de enkelte enheder, fører til bedre behandlingsforløb for patienterne. Det er der noget, der tyder på, er ved at lykkedes i Nordnorge, hvor LINK Arkitektur har tegnet et harmonisk og sammenhængende byggeri med fokus på logistik og effektive behandlingsforløb med patienten i centrum.
- I Norge, Danmark og Sverige ser vi udfordringen med at sikre behandling i yderområderne og der, hvor befolkningstætheden er en anden end i de større byområder. Vi taler om og har fokus på at tilbyde den nødvendige behandling og skabe et godt forløb for patienten, og at det samtidig skal være attraktivt arbejdsplads i forhold til at tiltrække de nødvendige læge-og sundhedsfaglige kompetencer, udtaler Karina Lehm, arkitekt, byggeøkonom og segmentchef hos LINK Arkitektur.
Foto af Tor Even Mathisen
Fire byggeherrer – én bygningsløsning
LINK Arkitektur er et skandinavisk arkitektfirma med kontorer i Norge, Danmark og Sverige. Erfaring og kompetencer fra disse tre har været involverende i et samarbejde med CONSTO, Norconsult, Sintef og Multiconsult om løsningen af det nye projekt.- Vi har haft den unikke position at være rådgivende og udførende arkitekter i hele processen - fra mulighedstudierne for placeringen på en ubebygget grund ved fjorden, over kystsikring mod 1000 års bølgen til de logistiske udfordringer omkring det at skabe et moderne, bæredygtigt og fuldt funktionelt hospital i mikro-skala, fortæller Karina Lehm.
Byggeriets funktioner og faciliteter integrerer Finnmarks Sykehus, Arktiskt Universitet, Hammerfest Kommune og SANO (Sykehusapotek Nord) i én samlet løsning. På baggrund af de indledende forundersøgelser blev projektet lokaliseret på udfyldningsøen Rossmolla, strategisk placeret nær lufthavnen og færgeterminalen – en afgørende faktor i det barske klima nord for polarcirklen, hvor pålidelig transport til og fra behandlingsfaciliteter er essentiel.
Ny konstellation for behandling
I det 33.000 m² store hospitalsbyggeri, der skal betjene de omkring 47.000 indbyggere i Vest Finnmark-regionen, er det lykkedes at skabe faglig synergi mellem behandlingsforløb og funktioner på tværs af hospital, kommunale sundhedsydelser samt universitetets forskning og uddannelse.Denne synergi kommer især til udtryk i opdelingen af afsnit på etagerne, hvor funktioner og faciliteter er organiseret ud fra et tværfagligt og logisk perspektiv:
- Etagerne har et tværfagligt fokus, hvor hospitalsfaciliteter og kommunale funktioner er samlet. Dette har styrket muligheden for informationsflowet mellem fagligheder og givet bedre forudsætninger for et mere sammenhængende behandlingsforløb for patienterne, forklarer Karina Lehm.
Læs også:
Designpris til Mary Elizabeths HospitalFoto af Link Arkitekter
Inspiration til danske forhold
Sammenlignet med Norge er Danmark et meget lille geografisk land, og vi står ikke over for de samme klimatiske udfordringer, når det gælder udvikling af sundhedsbyggeri. Alligevel kan erfaringerne fra Hammerfest Sygehus være en værdifuld inspiration, især når det gælder at skabe byggeri, der samlet fungerer under forskellige forudsætninger og sikrer robusthed i fremtidens sundhedssektor.Ser man på Hammerfest Sygehus som et referenceprojekt for fremtidens sundhedsbyggeri, er der meget værdifuld inspiration at hente – især til fremtidige måder at organisere og levere patientbehandling på. Det fortæller arkitekt Karina Lehm, som mener, at elementer fra projektet i mindre skala sagtens kan overføres til og implementeres i områder i Danmark, hvor befolkningstætheden er lavere.
Dette gælder både i forhold til at sikre nærværende og sammenhængende behandlingsforløb samt at skabe attraktive arbejdspladser for sundhedspersonale, herunder læger, sygeplejersker, fysioterapeuter og andre sundhedsfaglige medarbejdere.
Sløjfen, der binder det hele sammen
Infrastrukturen har spillet en central rolle i udviklingen af byggeriet og i udformningen af husets indre og ydre struktur. Faciliteterne er organiseret i enkelte kubistiske strukturer der tilsammen skaber en sløjfe som logistisk koncept.- Sløjfen sikrer en enkel og entydig logistik for både patienter og personale. Det er væsentligt at afdelinger ikke forstyrres af uvedkommen trafik. For både personalet og patienterne er det afgørende, at flowet er klart og entydigt, så det er nemt at finde vej, fortæller Karina Lehm.
Den tydelighed, der er tænkt ind i husets flow, afspejles også i bygningens modtagelse, som er byggeriets hjerterum. Her ankommer man til en lys og luftig atmosfære med udsigt til vandet, højt til loftet og en centralt placeret, åben trappe, der forbinder de øvrige etager.
Læs også:
Hvad er årets bedste sundhedsbyggeri?Foto af SV fotos
Harmonisk balance mellem funktion og design
Bygningen rejser sig i forskellige niveauer, der afspejler terrænet og de omkringliggende fjelde. Den lyse facade integrerer sig naturligt i det sneklædte landskab og giver bygningen et diskret udtryk – præcis som det har været intentionen.Med hospitalets placering ved havet er udsigten en naturlig faktor, der er tænkt ind i husets orientering og vinkler.
Dette suppleres af udsmykninger og kunstværker, som er strategisk placeret på vægge og lofter i afdelingerne for at skabe en sanselig og inspirerende oplevelse til gavn for både patienterne og personalet.