Tech2tech nytårskur om den selvforsynende by
Ved Tech2tech netværkets årlige nytårskur blev der zoomet ud i og set på byers økosystemer som helhed. For med klimaforandringer, pandemier og krige som baggrund, skal man så tænke i byer, der i højere grad kan forsyne sig selv?
Den selvforsynende by var temaet ved Tech2Tech-netværkets faglige nytårskur fredag den 19. januar, hvor der på Skabelonloftet blev taget et inspirerende kig ud i fremtiden for branchen. Temaet fulgte op på sidste års tema ”transformation”, som er den vigtige brik i aktuelle problematikker. I år blev der zoomet endnu mere ud og set på byens økosystemer som helhed i perspektivet af de klimaforandringer, vi lever i. Mange peger i retning af et fremtidig fokus, hvor mad og vand bliver en af de første af de mange udfordringer, fremtiden byder på.
I sin introduktion pegede moderator Tina-Henriette Kristiansen på, at hidtil har det store fokus i branchen været bæredygtighed og transformation – men i fremtiden tyder det på, at man skal arbejde mere med resiliens begrebet og design med tanke for loops og lukkede systemer. Her kan branchen lære af erfaringer, forskning, teknologier og viden generelt fra rumteknologi og -forskning, hvor et udfordrende miljø for mennesker er præmissen. Hvordan skal man designe nu for at sikre vores fremtidige klima. Hvis man tager ikke klimarapporter alvorlige, det er ikke nok at tænke bæredygtighed og materialer – men i større grad designe i kombination med food loops i byerne.
Tina-Henriette Kristiansen har igennem 20 år samarbejdet med Nasa i Houston og arbejder videre med tanken ”Learning from Space” ifht. fremtidige udfordringer for fremtidens ændrede og udfordrende klima.
Anja SKovdal Danielsen byder velkommen
Enlai Hooi, Head of Innovation hos Schmidt Hammer Lassen, bød ind med en meget interessant teoretisk og analytisk gennemgang af forskellige teorier om den selvforsynende by. Professor Dean Alan Simpson fra Det Kongelige Akademi præsenterede nogle af de studerendes refleksioner over relationen mellem by og land når madproduktion er en del af byplanlægningen. Projektet er udviklet i samarbejde med ARKAIA.
Innovationschef Karl-Martin Buch Frederiksen fra Sweco gik et skridt videre i en mere praktisk tilgang og gav sit bud på, hvordan man i højere grad kan blive selvforsynende i byerne med vand, elektricitet og mad og kom også omkring udfordringerne heri.
Stine Christiansen, partner og arkitekt hos OS Arkitekter fortalte om potentialet for at reintegrereproduktion i byerne med udgangspunkt i Ørestadens nye p-hus, som skal stå færdig i 2026.
Tværfagligt forum
Tina-Henriette konkluderer for hele dagen, at i teorien for den selvforsynende by, skal skalaen og byens størrelse tages i betragtning, og der er måske lang vej til selvforsynende byer. Men branchen skal samarbejde og mange løsninger kan ligge i fremtidige teknologier og igen med læring fra rumforskning. Det afsluttende spørgsmål til de mere end 50 deltagere fra arkitektvirksomheder, bygherrer, kommuner og leverandører var: Hvad kan du gøre allerede fra på mandag?
Om Tech2Tech netværket
Tech2Tech netværket tilbyder studie- og netværksture med et solidt lag af fagligheder og aktuelle tematikker og koordineres af Anja Skovdal Danielsen og Tina-Henriette Kristiansen.