Thomas Kock
WERK Arkitekter: Helende arkitektur handler også om hjemlighed
Det er en af konklusionerne hos tegnestuen WERK, som har leveret et projektforslag til Fountain House i København. Den nye udgave rummer både medlemmer og professionelles behov for en mere hjemlig atmosfære fremfor kliniske omgivelser, lyder det fra kreativ direktør Thomas Kock.
Hvis man som et ungt menneske er psykisk sårbar, udsat eller bare har brug for et helle i en hverdag fuld af krav, betyder de fysiske omgivelser mere, end man måske tror. Det har tegnestuen WERK Arkitekter fået bekræftet via deres møde med brugerne af den selvejende institution, Fountain House, som de netop har afleveret et skitseprojekt til.
- Fountain House er en fond, der hjælper udsatte og sårbare unge, der er kommet skævt ind på livet. Måske har de været indlagt, er stoppet i et uddannelsesforløb af en eller anden årsag og derfor har brug for støtte til at blive hjulpet på benene igen, enten tilbage i skolen eller ud i arbejdslivet, siger Thomas Kock, der er arkitekt og kreativ direktør hos WERK.
Werk fik til opgave et komme med et skitseforslag til et nyt Fountain House. Fountain House København åbnede i 1986 og holder i dag til i Teglværksgade på Østerbro i et hus, der trænger til fornyelse. Tegnestuens vigtigste rolle har været at se på, hvordan man skaber et nyt Fountain House, der er i tråd med nutidens behov, herunder specifik unge med særlige behov.
- Fountain House havde fået os anbefalet, så vi er blevet spurgt, om vi kunne komme med en ny version af Fountain House, som kan imødekomme alle brugerne, og hvor man kan sikre, at medlemmerne, som de unge kaldes, får den bedst mulige hjælp, siger Thomas Kock og fortsætter:
- Som direktør Mogens Seider fra Fonden Fountain House udtrykker det, så er de unge mange forskellige smukke, farverige akvariefisk, som skal hjælpes blidt tilbage til det åbne hav. Vores rolle har været at skabe et hus, som de føler sig trygge i, ligesom de er blevet set og hørt i processen. De får et hus med sådan en atmosfære, at de får lyst til at komme der hver dag.
Forstå behov er nøglen
Forslaget viser, hvordan Fountain House kan forvandles til et overskueligt, udadvendt og trygt hus, som integrerer de udendørs grønne arealer med det omkringliggende samfund med henblik på interaktion. Målet er at skabe synergi og kontakt med omverdenen.
Udviklingen af det nye Fountain House er således sket i tæt dialog med de unge, hvilket har været en forudsætning for både Mogens Seider og de unge. Det nye bygningskompleks er tegnet i fællesskab, og de unge har mærket, følt og snakket med arkitekter i WERK, som via dialogen har skabt program, der udmønter sig i 10 dogmer.
- Det er 10 retningslinjer for, hvordan huset skulle tegnes. Et særligt vigtigt dogme har været at indtænke hjemlighed. Det vil sige alt andet end kliniske rammer, som mange unge oplever på deres vej gennem systemet. Institutioner er ofte ekstremt kliniske og ligefrem afstødende. Vores mål er at gøre det hyggeligt med mange små og flere fælles rumligheder. Nøglen er at forstå deres ønsker, forklarer Thomas Kock, der med sit team begyndte med at udvikle forskellige koncepter, som de præsenterede for de unge og de professionelle.
Dogmerne er 1) Dyrk det lokale, 2) Tænk hjemlighed, 3) Dyrk det mangfoldige, 4) Tænk tilgængelighed for alle, 5) Dyrk synligheden på tværs, 6) Tænk fællesskaber, 7) Lad medlemmernes behov tegne arkitekturen, 8) Dyrk det grønne, 9) Tænk i synergier og 10) Dyrk kontrasterne.
Werk og Fountain House har bl.a. nået i mål med et koncept eller idé om en centreret ”landsby-fællesskab”, hvor den øvrige institution brækker institutionen op i mindre dele, og hvor medlemmer og professionelle kan mødes i byrum på tværs af alle mindre enheder.
- Fremfor at det hele er overdækket, har vi valgt at gøre torvet til omdrejningspunkt, som man kender det fra landsbyer. Desuden er mange forskellige, sjove og spændende funktioner, såsom café, spisehus, kreativt værksted, bibliotek en integreret del af huset. Det har været vigtigt at vende vrangen ud på det eksisterende og skabe et hus, der flyder sammen med omgivelserne, fortæller Thomas Kock, som også forestiller sig alt fra åbent hus og loppemarkeder og digtoplæsninger på torvet i nye åbne Fountain House.
Ikke bange for farver
Spørger man Thomas Kock om, hvordan arkitektur, trivsel og sundhed hænger sammen, lyder svaret, at udgangspunktet er, at man forstår, hvad huset skal bruges til. I dette tilfælde er det sårbare unge, der på møder med WERK Arkitekter bl.a. formulerede deres behov på denne måde:
”Vi er bange for meget, men vi er ikke bange for farver.”
- En anden ung fortalte, at Fountain House er hans forlængede hjem, da han ikke har overskud til at invitere nogle med hjem, når han ikke kan holde sit eget hjem. Det er med andre ord et kaos, men i huset føler han tryghed ved at mødes med nogle, siger Thomas Kock og påpeger, at han som arkitekt kun lærer målgruppen at kende via tæt dialog.
Det er ifølge Thomas Kock tydeligt at se, når man designer attraktive rumligheder, hvor folk gerne vil være. Det er et godt eksempel på, at arkitektur og trivsel hænger sammen.
- Det handler om, hvor folk gerne vil mødes, så det skal vi have mere af. Det handler også om at skabe en kontrast til det at være indlagt i hvide, sterile miljøer. Vi arbejder os væk fra alt det, der virker institutionelt, forklarer Thomas Kock og understreger, at tiden er løbet fra den nuværende bygningsmasse.
- Det fremstår som en nedslidt rodebiks med svær tilgængelighed og få kvadratmeter, der tilmed er brugt skift. Vi bevarer det store flotte gamle hus, men fjerner så alt andet for at gøre plads til det nye, som dog opføres ved hjælp af mest mulig genanvendelse af materialerne. Målet er at skabe et sted med kant og karakter, siger Thomas Kock og fortsætter:
- Receptionen bliver lagt i et væksthus, som er et grønt sted i Fountain House, ligesom vi laver grønne tagterrasser og et frodigt gårdmiljø. Stedet skal få de unges puls ned, hvilket er nøglen i helende arkitektur. Da taktile, organiske materialer og lys øger vores velbefindende, har vi i vores møderum i tegnestuen opsat vægge med f.eks. brændekævler og stråtækning.
Mødelokalers popularitet viser ifølge Thomas Kock, hvor lidt der skal til for at få en markant anderledes stemning i et rum. Den øvelse har også været relativt nemt i Fountain House-projektet.
- Hurdlen er, hvordan visionen og skitseforslaget kommer videre herfra via opnåelse af støtte fra fonde. Det er så oplagt et projekt, at Fountain House burde få noget støtte lynhurtigt, så de unge kan få hjælp så hurtigt så muligt, slutter Thomas Kock.