Geopark Odsherreds nye attraktion: Porten til bronzealderens solvogn
Solvognens Fundsted i Geopark Odsherred bruger monumentale, patinerede portvægge til at føre den besøgende ind til mosen, hvor vores forfædre ofrede Solvognen. Væggene står som enorme, rustrøde stålsejl i det åbne land for at lokke nysgerrige ind i historien om bronzealderens solkult, siger projektleder Rasmus Iversen fra Udstillingsarkitekterne Kurtzweil.
Som store, rustrøde sejl eller skibe på Odsherreds tidligere havbund. Sådan betegner projektleder og arkitekt Rasmus Iversen de fire meter høje og 10-14 meter lange rustne stålvægge, der leder besøgende gennem porten til bronzealderen.
Geopark Odsherreds nye kultur- og naturattraktion Solvognens Fundsted bliver officielt indviet af H.M. Dronningen lørdag ved et arrangement, der på grund af coronahensyn kun omfatter særligt indbudte gæster. Dagen efter kan danskerne gratis gå gennem monumentale porte og ad snoede stier ind til stedet, hvor landmanden Frederik Villumsen i 1902 pløjede Europas måske vigtigste bronzealderfund fri af den drænede mosejord.
Portene er udsmykket med laserskårne jernillustrationer, der viser, hvordan bronzealdermenneskene troede, at den hellige sol blev hjulpet på sin vej af skibe og guddommelige dyr som fisk, heste og slanger. Besøgende får via en podcast fortalt om udsmykningerne, der også viser ritualerne i vores forfædres solkult.
De patinerede materialer og portene skal vække opsigt i det åbne, nordvestsjællandske landskab, forklarer Rasmus Iversen fra Udstillingsarkitekterne Kurtzweil.
- Det kræver både noget volumen og et markant udtryk, når man placerer sådan en landart installation i det åbne land. Samtidig skal den bevare sin kvalitet, mens den er udsat for stærke påvirkninger i form af storm, regn og dyr. Patinaen er afgørende, siger Rasmus Iversen.
De buede vægge er udført i en legering af cortenstål, som ruster et par millimeter og derefter stopper sit forfald. Det giver et særligt farvespil, som varierer med vejret og lyset. De fire meter høje jernvægge, der kan ses af bilister fra færgevejen mod Sjællands Odde, var lidt af en udfordring.
- Vi ønskede ikke store ingeniørmaskiner ud i mosen til at pilotere og lave betonfundamenter. I stedet fæstnede vi væggene på sveller af jern lige under jordoverfladen. De står i virkeligheden på gammel havbund. Lige under et tyndt tørvelag fandt vi sandbund med muslinge- og østersbanker. Det svarer til, at vi har stillet stålskibe på det gamle hav.
Geopark Odsherred er Danmarks eneste medlem af netværket UNESCO Global Geoparks
- Kultur- og naturattraktionen Solvognens Fundsted ejes af Geopark Odsherred, der oprindelig blev stiftet af Odsherred Kommune.
- I 2015 blev geoparken som landets hidtil eneste optaget i FN-netværket UNESCO Global Geoparks. Samtidig fik geoparken sin egen selvstændige organisation som en fond.
- En geopark tager udgangspunkt i et særligt landskab med en unik geologisk arv. Odsherreds bakkede landskab blev dannet af istidens gletsjere for 17-19.000 år siden.
- De enkelte geoparker vil skabe en lokal, bæredygtig udvikling. Geopark Odsherred fokuserer på landskab, kunst, kulturhistorie og fødevarer.