Byggeri+arkitektur #139
At fremme fællesskaber
I denne udgave af Byggeri+Arkitektur bringer vi også et portræt af den japanske arkitekt Sou Fujimoto, som står for masterplan for World Expo 2025 i Osaka med temaet ’Designing Future Societies for Our Lives’. Sou Fujimoto har naturen som den primære inspirationskilde i sine projekter, og hans målsætning med verdensudstillingen er at sende et budskab om, at selv om verden befinder sig i en svær periode, kan vi stadig skabe globale mødesteder for mennesker.
Ét af udgivelsens store temaer er sundhedsbyggeri, og her taler vi med Karina Lehm fra LINK Arkitektur om deres arbejde på Hammerfest Sygehus i Nordnorge, hvor der (med tanke for de igangværende ændringer i den danske sundhedssektor) er en del læring at hente i forhold til at samle hospital, sundhed og uddannelser i én bygningsløsning.
Vi taler også med konstruktionsingeniør Peter Droob fra EKJ om de spektakulære gangbroer og trapper på Nyt SUND, der bygger bro mellem Syddansk Universitet og Odense Universitetshospital, ligesom Rikke Møller Andersen og Ole Skjelmose fra Tegnestuen Vandkunsten deler deres tanker om mande-seniorbofællesskabet Ovalen i Albertslund, hvor man som beboer skal kunne fællesskabet på egne præmisser. Thomas Ruus Christensen fra Friis & Moltke fortæller om Børnehuset Skovlyst i Jyderup, hvor man har bestræbt sig på at skabe en state-of-the-art daginstitution ude i skoven med fokus på tryghed og fællesskab – en lille verden i en større.
Alle vil have forbedringer, men ikke alle kan lide forandringer, lyder det fra formand for Byggesocietetet Ole Schrøder, som mener, at klimakrisen kun kan håndteres ved at tænke i nye former for samarbejde mellem bygherre, kommune, forsyning og rådgivere. Stormfloder og skybrud kan koste op mod 400 milliarder kroner hen over de næste 75 år, og her ser Ole Schrøder muligheden for at være på forkant ved at tænke i større helheder.
Ellers fejrer vi Lysdesigneruddannelsens 10-års jubilæum og taler med uddannelsens leder og grundlægger Ellen Kathrine Hansen, som håber, at lysdesignere som rådgivergruppe kan opleve den samme fokus og opprioritering, som landskabsarkitekterne har haft i nyere tid. I Danmark har belysning altid spillet en særlig rolle, og den styrkeposition skal vi pleje og opdyrke, ligesom lyset er en vigtig samlende kraft i den ofte triste danske vinter.