<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif"> Retrofitting bevarer godt design og giver større energieffetivitet
Retrofitting bevarer godt design og giver større energieffetivitet

Retrofitting bevarer godt design og giver større energieffetivitet


Gadelampen Icon fra Louis Poulsen har gennem flere år har oplyst vejene i Rudersdal Kommune. Men selvom designet har stået sin prøve, er den tekniske indmad blevet forældet. Men i stedet for at anskaffe nye gadelamper, valgte man hos Rudersdal Kommune en energieffektiv retrofitting af deres mere end 4.000 Icon-lamper, der blev udstyret med nye LED-boards.

LP Icon Lygten er, som navnet antyder, et rigtigt ikon. Gadelampen er som et afdæmpet fyrtårn, der skaber et roligt og behageligt lys i aften og nattetimerne. Både i og uden for Skandinavien, kan man se den stemningsfyldte gadelampe lyse op i mørket, og dens udtryk står stadig skarpt efter mere end 20 år. Den skriver sig derved ind i Louis Poulsens samlede designlinje, der har til formål at skabe belysning, der holder i generationer.

 

Men et ikon opstår ikke på en dag, og der ligger mange ideer og meget arbejde bag at skabe god gadebelysning:

 

- Det kan være en utaknemmelig opgave at lave en ny gadelampe. Man skal jo kæmpe mod alle naturens elementer, hvilket man jo ikke skal have øje for, når man arbejder med indendørs belysning. Idéfasen bag Iconet har måske taget et år eller to. Herefter skal man udvikle en prototype, der skal testes ude i den virkelige verden. For én ting er, at den skal kunne holde til vejrgudernes udfald, noget andet er jo, at man skal balancere designet, så man får skabt en lampe, der lyser tydeligt op, uden at den forstyrrer gadebilledet, fortæller Mads Odgård, der er designeren bag Icon-lampen.

 

Man må ikke undervurdere værdien af æstetisk udendørs belysning. Det er en vigtig del af det offentlige rum, og man skal jo huske på, at de ikke alene skal stå flot om aftenen, men også i dagtimerne. En gadelampe bliver trods alt set mere om dagen end om aftenen, indskyder Kasper Hammer, Director, Product & Design ‑ Architectural & Outdoor hos Louis Poulsen.

 

 

Retrofitting er et grønt valg

Projektet startede med et ønske hos Rudersdal Kommune om at skære ned på kommunens samlede elforbrug. Et ønske, der både ville kunne mærkes på kommunens budget såvel som på CO2-regnskabet.

 

Her foreslog man fra Ørsted City Light at man kunne udskifte de indvendige lyskilder, og derved bevare selve lampen:

 

- Med en retrofitting af over 4.000 lamper, opnår kommunen meget store besparelser på energiregnskabet hele året rundt. Det giver god mening ud fra et energimæssigt synspunkt, og hvis kommunen er glade for deres lampers udtryk, ja så er det jo også den rigtige vej at gå, fortæller Christian Terkildsen, der er Senior Projektleder hos Ørsted City Lights.

 

- Kommunen valgte også at informere alle borgere om skiftet fra bl.a. metalhalogen lyskilder og kompaktlysrør til LED. Men der har ikke været nogle synderlige klager i forhold til blænding og det må siges at være ret flot, afslutter Karsten K. Kristensen, der er landskabsarkitekt og projektleder i Rudersdal Kommune.

 

- Ja det har været en kombination af økonomiske, æstetiske og bæredygtige hensyn, der heldigvis har gået hånd i hånd. Samtidig har vi jo i kommunen været glade for vores gadelamper og var derfor meget tilfredse med udsigterne om at vi kunne beholde dem, samtidig med at de kunne opdateres med moderne og energieffektive lyskilder, fortæller Karsten K. Kristensen.

 

LED-revolutionen

Mads Odgård husker også, hvilke lyskilder de første Icon-lamper blev udstyret med og han er glad for, at man i dag kan optimere de fine klassikere, så de bliver en del af en grønnere fremtid:

 

- Da LP Icon Lygten så dagens lys i 1999 var den udstyret med lyskilder, der brugte helt op til 250 Watt. Med de LED-armaturer, der er blevet installeret i Rudersdal Kommune, har man nu et energiforbrug på helt ned til 10 Watt, hvoraf holdbarheden for den nye indmad langt overstiger de gamle lyskilder, forklarer Mads Odgård og fortsætter:

 

- Det er fantastisk, at lamperne får nyt liv takket være denne retrofitting. Det er jo en anerkendelse af at designet stadig holder trods sin alder, og at kommunen har været glade for dem. Der ligger også mange års arbejde bag udviklingen af sådan en gadelampe, men alt det betaler sig i sidste ende, når man står med et produkt, der bliver tilvalgt flere årtier efter sin fødsel, fortæller Mads Odgård.

 

 

Udnyt ressourcerne

Retrofitting er også en løsning, der kan ændre kursen for vores voksende ressourceforbrug. Her har Rudersdal Kommune taget et vigtigt valg, ved ikke at efterspørge unødvendig ny produktion, men i stedet forbedret de løsninger, der allerede har vist sig at fungere til glæde for borgerne. Det er en holdning som Louis Poulsen deler, da det er en af virksomhedens kerneværdier:

 

- Vi har altid haft den holdning, her hos Louis Poulsen, at den bedste måde at skåne miljøet på, er ved at sænke vores ressourceforbrug. Det er en af grundende til at vi altid stræber efter at skabe designløsninger, der kan vække glæde og varme flere generationer frem. Godt håndværk og design, vil altid være et bæredygtigt valg, forklarer Kasper Hammer.

 

Hvad er Retrofitting?

Retrofitting er en eftermontering af ny teknologi eller funktioner til et ældre system, som i dette tilfælde er Icon-lampen fra Louis Poulsen, der er blevet udstyret med nye LED-Boards.