<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif"> Se de fem nominerede projekter til Årets Arne
Se de fem nominerede projekter til Årets Arne

Banegaarden. Foto: Casper B Højer

Se de fem nominerede projekter til Årets Arne


Historisk forankring er fællestrækket i arkitektstandens nomineringer til Årets Arne 2021, hvor der blandt arkitektforeningens medlemmer i København har været en rekordhøj stemmeprocent på 25 %. De fem nominerede værker er alle restaurerings- og transformationsopgaver eller nyfortolkning af kendte programmer.

I oktober måned kunne offentligheden indstille arkitektoniske værker fra det seneste år i Storkøbenhavn til Årets Arne. Det resulterede i et stærkt felt på 26 værker, der dækkede bredden af realiseret arkitektur i hovedstaden i 2020. Ved en afstemning blandt medlemmerne af Akademisk Arkitektforening København, er feltet nu indsnævret til kun fem nominerede. De fem værker er dermed med i slutspillet om kåringen til Årets Arne 2021.

 

- De fem nominerede værker tager på hver deres måde vare på det eksisterende. Resultatet af afstemningen peger på et aktuelt syn på arkitektens virkefelt og en ændring i værkopfattelsen. En arkitektur, der i højere grad bygger videre på og tager afsæt i det, der har været forinden. Det flytter opmærksomheden fra det spektakulære eller helstøbte til en mere processuel arkitektur forankret i tiden, siger Morten Birk Jørgensen fra lokalledelsen i Arkitektforeningen København.

 

1_Ørsteds Haver_Hampus BerndtsonØrsteds Haver. Foto: Hampus Berndtson

 

 

Kollektiv bedømmelse

Den åbne og anonyme runde, hvor offentligheden har mulighed for at indstille, giver synlighed til værker, som ikke allerede er fremhævet af anmeldere eller redaktører.

 

- Med Årets Arne konkurrerer de etablerede tegnestuer med vækstlaget på lige vilkår. Mange arkitekturpriser har høje omkostninger eller juryer som alene skeler til de allerede anerkendte. Til Årets Arne stemmes der anonymt. Nomineringerne er dermed udtryk for en i arkitekturen sjælden, kollektiv bedømmelse, siger Morten Birk Jørgensen.

 

2_Enghaveparken_ Flemming RafnEnghaveparken. Foto: Flemming Rafn

 

Kåring af vinderen

Med afstemningen er feltet af kandidater reduceret, men vinderen udpeges ikke alene på grundlag af tekst og billeder. De skal opleves. Derfor vil prisens jury nu besøge alle de nominerede værker og sikre dialog med arkitekterne bag. Som kvalificering af juryens vurdering indeholder processen for udpegning af Årets Arne arrangementet ’Fejring og Kritik’.

 

Grundet de aktuelle omstændigheder lader arrangementet ikke til at kunne afholdes i de tænkte rammer. De præcise rammer for besigtigelse og dialog vil blive fastlagt i takt med udviklingen i corona-restriktioner i januar måned.

 

Kåring af Årets Arne 2021 er planlagt til at finde sted sidst i januar 2021.

 

2_KBH-Museum_Adam MørkKøbenhavns Museum. Foto: Adam Mørk

 

 

En traditionsrig pris i udvikling

Årets Arne er siden stiftelsen i 2007 årligt blevet uddelt af Arkitektforeningen København. Prisen er opkaldt efter den moderne danske arkitekt Arne Jacobsen, som blandt andet står bag værker som Nationalbanken og Rødovre Rådhus.

 

Sidste år løb byrumsprojektet Sankt Kjelds Plads og Bryggervangen med Årets Arne og blev overrakt teamet med SLA i spidsen til foreningens nytårskur i Tunnelfabrikken. I 2020 blev prisen relanceret med et nyt reglement, der blandt andet indeholder afstemning om nominering, en offentlig diskussion og en skriftlig betænkning fra juryen.

 

Hovedprisen Årets Arne gives til opførte værker, der har løftet arkitekturen i hovedstadsområdet i det forgange år. Endvidere uddeles initiativprisen Lille Arne i forbindelse med uddelingen.

3_Frihedsmuseet_Hampus BerndtsonFrihedsmuseet. Foto: Hampus Berndtson
Anbefalede artikler