Rendering af den nye hovedbygning flankeret af to nybyggede fløje
Store gevinster at hente ved CLT
Lige nu transformeres en af de sidste tilbageværende gårde i Gladsaxe til en moderne og klimavenlig børnehave. Gammelt og nyt byggeri blandes i omdannelsen, der i kraft af trækonstruktioner i bæredygtigt og svanemærket CLT fra CLT Denmark bliver et foregangsbyggeri.
Selvfølgelig kunne det være fristende at vælte den gamle gård og bygge noget nyt og traditionelt institutionsbyggeri på grunden. Heldigvis har bygherren, Gladsaxe Kommune, vist større ambitioner, som nu er ved at blive realiseret af entreprenørfirmaet ELINDCO A/S fra Jyllinge.
På et grønt og skærmet område ved Gladsaxe Ringvej og Hillerødmotorvejen bygger ELINDCO de moderne og klimavenlige rammer, som masser af børn i Gladsaxe fremover får glæde af. Hos ELINDCO er det især det forhold, at byggeriet arbejder med massive CLT-elementer som konstruktion, der tiltrækker sig opmærksomhed.
- Det er spændende at arbejde med træ i stedet for stål, gips og beton. Og der er blevet taget godt imod materialet hos svendene på byggepladsen. CLT har gode styrkeegenskaber sammenlignet med beton, og så er det lettere og derfor også nemmere at håndtere. Der er ingen tvivl om, at det vil give store gevinster for byggeprocessen, når vi for alvor bliver fortrolige med at bygge i træ i Danmark, siger afdelingschef for ELINDCO Morten Christensen.
Byggeriet er tegnet af BBP Arkitekter A/S, som har lagt store ambitioner ind i byggeriet.
- Det er et byggeri med afsæt i stedets historie og arkitektoniske arv. Vi har brugt masser af massivtræ i konstruktionerne. Det er træ, der under væksten har optage masser af CO2, som fortsat er lagret i træet i børnehuset. Dermed bliver Grønnegården ikke bare CO2-neutralt men et byggeri, der bidrager positivt til reduktion af CO2, fortæller Ebbe Wæhrens fra BBP Arkitekter A/S og fortsætter:
- Det bliver ikke alene et CO2-negativt byggeri - det vil også adressere ni af de 17 verdensmål. Og et af de væsentlige valg har altså været at vælge massivtræ til konstruktionerne frem for den miljøtunge beton.
Læs også:
Interview med Per Thomas Dahl, direktør fra CLT Denmark: Hos CLT Denmark har træ en hovedrolle
Svanemærket CLT
Massivtræ eller mere præcist CLT, krydslamineret tømmer, er produceret af certificeret træ, og CLT kan generelt erstatte beton i alle dele af byggeriet med undtagelse af fundamentet, som fortsat skal støbes.
- Vi mærker nu, at det for alvor er ved at blive slået hul igennem i Danmark. Det er klart, at de exceptionelle CO2-egenskaber gør indtryk på både bygherre og rådgivere, når man står med et byggemateriale, der ikke udleder CO2, men optager det fra atmosfæren under væksten, og lagrer det i byggematerialet, fortæller direktør Per Thomas Dahl fra CLT Denmark.
Han understreger, at det meget lette byggemateriale giver store fordele i logistikken. Transport og håndtering gør ganske enkelt CLT til et meget konkurrencedygtigt alternativ.
- Vi henter på ganske få transporter elementer til store byggerier, som kan løftes på plads meget hurtigere end andre konstruktionsmaterialer. Elementerne færdigproduceres på fabrik i Østrig med avanceret computerteknologi, som betyder, at CLT’en leveres på byggepladsen med tolerancer på helt nede på 1-2 millimeter. Og så er vi det første konstruktionsmateriale, der kan prale med et Svanemærke.
CLT Denmark A/S er leverandør af CLT fra østrigske KLH, der har leveret CLT til mere end 35.000 byggerier verden over.