Naturpark Amager. Foto af Morten Aagaard Krogh
Se de fem nominerede værker til Årets Arne 2025
Tre landskabsprojekter og to kulturbyggerier er finalister til hovedstadens arkitekturpris. Fællesnævneren er en evne til at skabe indbydende samlingspunkter samtidig med at de tager stilling til miljø- og klimaspørgsmål.
Nu har københavnerne stemt om de 23 indstillede værker til Årets Arne 2025 og hvem har de nomineret? De fem projekter er alle offentligt tilgængelige og spænder fra at ligge i byens hjerte til dens udkant. Blandt de nominerede finder man et transformationsprojekt, en restaurering og landskabsprojekter, der tilsammen viser, hvorledes arkitektfaglige praksisser kan tages i brug for at prøve at give svar på biodiversitetskrisen og behovet for klimasikring.
Grønne oaser i byen
De seneste år har København oplevet en stigning i grønne byrum og rekreative bynatur-områder, som skaber værdi for både mennesker og biodiversitet. Denne udvikling afspejles tydeligt i de tre af de nominerede landskabsprojekter til Årets Arne 2025:
- Operaparken(COBE) giver midtbyen et rekreativt åndehul og øger biodiversiteten.
Operaparken. Fotos af Cobe
- Grønningen-Bispeparken(SLA) er et visionært klimatilpasningsprojekt, hvor naturen bliver en integreret del af bylivet.
Grønningen. Foto af Mikkel Eye
- Naturpark Amager(LYTT Architecture og ADEPT) giver et fredet naturområde en ny identitet gennem landskabsdesign.
Naturpark Amager. Foto af Morten Aagaard Krogh
Bygningsarv i fokus
De to øvrige nominerede værker repræsenterer en voksende interesse for at bevare og genfortolke eksisterende bygninger i stedet for at bygge nyt:
- Kedelhuset(Mikkelsen Arkitekter) har omdannet et tidligere industribyggeri i Carlsbergbyen til dansehaller, der hylder både funktionalitet og industrihistorie.
Dansehallerne. Foto af Adam Mork
- Frederiksberg Svømmehal(Cornelius Vöge) er restaureret med respekt for Vilhelm Lundstrøms originale vægmosaikker og materialernes autenticitet.
Frederiksberg Svømmehal. Foto af Adam Mork
En pris med bred opbakning og faglig anerkendelse
Årets Arne adskiller sig fra andre arkitekturpriser ved sin demokratiske proces. Her kan alle, både fagfolk og borgere, indstille et forslag. Efterfølgende nominerer Arkitektforeningens medlemmer i København fem værker, der præsenteres og debatteres under arrangementet Fejring og Kritik, inden vinderen kåres ved Arkitektforeningens nytårskur, som afholdes på Johan Borups Højskole fredag d. 31. januar 2025. Tilmelding sker i kalenderen på Arkitektforeningens hjemmeside.